תחנת הכוח "כוכב הירדן" עברה היום לשלב ייצור החשמל המסחרי וזאת לאחר השקעת ענק של 2 מיליארד שקל. את מימון תחנת הכוח סיפקו הבנקים פועלים ולאומי ולקחו בו חלק שורה של משקיעים מוסדיים בראשם עמדה חברת הביטוח מגדל. המתקן בבעלות קרן ההשקעות נוי שמחזיקה בכ-60% מהפרויטק ו-40% הנותרים נמצאים בבעלות קבוצת האצ'יסון.
הפרויקטקיבל את אישורה של מליאת רשות החשמל ושר האנרגיה, אלי כהן, ונחשב לבעל השפעה משמעותית על משק החשמל הישראלי, בין היתר בשל יכולתה של תחנת הכוח לספק 344 מגה-וואט לרשת החשמל בתוך דקה אחת בלבד.
התחנה יכולה לספוג עודפי ייצור חשמל פתאומיים, ובכך לאזן את הרשת באמצעות כניסה מהירה לייצור או אגירה באמצעות מערכת משאבות שמעלות את המים לבריכה העליונה. יתרון נוסף של התחנה הוא היכולת לשמור על תדר מערכת החשמל הארצית. התחנה תעמוד לרשות מנהל המערכת ותופעל מרחוק.
כאמור, הפרויקט בעל הספק של 344 מגה-וואט, ומסוגל לאגור ולייצר חשמל למעל 9 שעות ברציפות באמצעות שתי טורבינות. הוא נועד לאזן בין ביקוש והיצע החשמל במערכת הארצית, תוך ניצול חשמל בשעות ביקוש נמוך לשאיבת מים למאגר עליון, ושימוש בהפלת מים אל מאגר תחתון, להפקת חשמל באמצעות כוח הכבידה בשעות ביקוש גבוה. התהליך מבטיח נצילות שלא תפחת מ-76%.
הפרויקט קיבל רישיון ייצור מרשות החשמל לתקופה של 20 שנות תפעול בתעריף זמינות קבוע.
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן: "הפעלת פרויקט האגירה בכוכב הירדן היא צעד חשוב בדרך לעמידה ביעדים שלנו להפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות. זה יגדיל את היצע החשמל במשק, יחסוך בעלויות עבור הצרכנים ויאפשר לצרוך חשמל גם בשעות חירום, תוך שימוש בחשמל נקי לטובת בריאותם של אזרחי ישראל".
יו"ר רשות החשמל, אמיר שביט: "מדובר במתקן השני של אגירה שאובה בישראל בהשקעה של למעלה משני מיליארד שקלים, אשר יקום כחלק ממדיניות הרשות להגדלת היקפי האגירה במשק לטובת הגברת אמינות האספקה וייצוב המערכת. בהפעלתו יתרום המתקן לביטחון האנרגטי בישראל כבר בסופה הקרובה. צוות רשות החשמל פועל מתוך מחויבות לגיוון מקורות הייצור והאגירה לטובת משק החשמל".
איתמר פורמן, משנה למנכ"ל והממונה על החטיבה העסקית בבנק הפועלים, מסר: "הקמת הפרויקט התאפשרה הודות לשיתוף הפעולה ההדוק בין החברה למלווים הבכירים בהובלת בנק הפועלים. פעילות הבנק בתחום התשתיות מזה שלושה עשורים מהווה נדבך משמעותי בפיתוח התשתיות בישראל ואנו גאים בשותפות עם לקוחותינו בהשגת מטרה חשובה זו".
פיני כהן, ממנהלי קרן נוי, מסר: "לאחר תקופת הקמה ארוכה ומורכבת שנמשכה מספר שנים במהלכה התמודדנו עם אתגרים לא פשוטים, בהם מגפת הקורונה ומלחמת "חרבות ברזל", אנו גאים למסור את פרויקט כוכב הירדן לידי מנהל המערכת ככלי משמעותי בייצוב ואספקת חשמל לישראל בתקופה מורכבת זו. אני רוצה להודות לשותפים הרבים שהיו מעורבים לאורך הדרך וכוללים את שותפינו הרבים מקבוצת האצ'יסון, קבלני הפרויקט, הנהלת הפרויקט שעמלה ימים ולילות, קבוצת הממנים בהובלת בנק הפועלים, רשות החשמל, מנהל המערכת וחברת החשמל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו