עסקת החטופים: "בשוק ההון אופטימיים - זה יכול להוביל לחזרתם של המשקיעים הזרים"

הכלכלן הבכיר רונן מנחם מעריך ששוק ההון המקומי עומד בפני תקופת תנודתיות לקראת החתימה וכניסת טראמפ לתפקיד • אך מבהיר: "תגובת המשקיעים יכולה להיות אגרסיבית לשיבושים בהשלמת ההסכם"

השווקים מגיבים להסכם המתגבש לשחרור החטופים , יהושע יוסף
השווקים מגיבים להסכם המתגבש לשחרור החטופים. צילום: יהושע יוסף

מחכים לבשורות טובות: רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי של בנק מזרחי־טפחות, אומר היום (רביעי) לקראת ההסכם המתגבש לשחרור החטופים כי המשקיעים בשוק ההון אופטימיים עד נלהבים, וכי זה מה שגורם לבורסה לעלות ולשקל להתחזק בימים האחרונים.

עצרת למען החטופים בתל אביב, צילום: גדעון מרקוביץ

"ההסכם הזה, שאנחנו כולנו מקווים שיושלם, יכול להיות טריגר מצוין לכלכלה הישראלית - אבל צריך לזכור שהתגובה של המשקיעים יכולה להיות אגרסיבית לשיבושים בהשלמת ההסכם", הוא אומר ל"ישראל היום".

מה שאנחנו רואים בימים האחרונים זו התלהבות מובנת מההסכם המתגבש לשחרור החטופים או תחילה של שינוי מגמה?

"מה שאנחנו רואים בשווקים, להערכתי, זו אופטימיות על גבול ההתרגשות לקראת ההסכם. התחושה הזו מקבלת ביטוי בהתחזקות דו־יומית של השקל מול הדולר והיורו. נכון שאחת הסיבות להתחזקות של השקל היא גם שהוא נחלש בעולם, והמסחר לא מנותק מההכנות לכניסה של טראמפ לבית הלבן, אבל כן, בטווח הקצר אנחנו רואים את האופטימיות לקראת ההסכם".

רונן מנחם, צילום: מזרחי־טפחות

אז אנחנו בהתחלה של שינוי מגמה? כלומר, של חזרה לשקל חזק?

"במסחר של השקל מול הדולר צריך לראות שער נמוך מ־3.5 שקלים כדי לראות את השוק מסתגל למצב החדש. כרגע אנחנו לא שם. ההסכם הזה, בתקווה שייצא לפועל, בא לעולם סביב אירוע מהותי, והוא הכניסה של טראמפ לבית הלבן. לכך יש השלכות משמעותיות. ישראל היתה ונשארה שוק קטן, וכל מה שיוחלט בארה"ב, בבית הלבן, ישפיע מאוד עלינו גם ביום שאחרי ההסכם. צריך לזכור שיש חשיבות לפרטי ההסכם. צריך לראות שהכל מתממש, והעובדה שההסכם הזה יתממש בשלבים, פירושה אירוע שנמצא עדיין בסיכון.

"בכל מקרה, אנחנו מקווים שההסכם הזה יושלם ויהיה התחלה של תהליך שיביא להתקרבות לערב הסעודית ולהתחממות היחסים עם הבית הלבן, ולכן אני מעריך שאנחנו הולכים לתקופה של תנודתיות גבוהה בשווקים וגם במסחר בין השקל לדולר".

שער השקל עולה (אילוסטרציה), צילום: רויטרס

המשקיעים בהמתנה

איך המשקיעים הזרים רואים את הדברים?

"אין ספק שהם רואים בהסכם לשחרור החטופים התחלה של משהו, אבל יש עוד דברים שהם מסתכלים עליהם. המשקיעים הזרים וחברות הדירוג דורשים שכל הליך החקיקה המשפטית בישראל יהיה בהסכמה, אז גם הנושא הזה נכנס לשיקול הדעת.

טראמפ., צילום: רויטרס

"לכן, יותר ממה שניתן לצפות לעליות מעבר לטווח הקצר, יש לצפות לתנודתיות ולתגובות חזקות של השוק בהמשך לנושאים כמו הכניסה של טראמפ לבית הלבן, חוק הגיוס והחקיקה המשפטית. מה שאני מעריך שיקרה הוא שהמשקיעים הזרים ייכנסו לעמדת המתנה כדי לבחון מקרוב אם ההסכם מושלם ואם יש המשכיות, כמו התקרבות לערב הסעודית. השורה התחתונה היא: אנחנו עדיין ברמה גבוהה של אי־ודאות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר