בועה תחת אש: "בהייטק הישראלי יש נטייה לצאת חזקים ממשברים"

שרדו כדי לספר: זו היתה שנה דרמטית עבור ההייטק • רגע לפני השנה החדשה, בכירי הענף מדברים על הקשיים: "היתה פה טלטלה רצינית" • אבל שומרים על אופטימיות: "העתיד נראה מבטיח"

שוק ההייטק . צילום: Gettyimages

שנה לא פשוטה עברה על כולנו בכל תחום שרק אפשר לחשוב עליו. אחד התחומים הוא כמובן ההייטק, שספג מהלומה רצינית בשל המלחמה ועוצר הטיסות, וכן בעקבות השפעת הפיתוח של החברות.

לקראת תחילת השנה האזרחית החדשה, בכירים בענף ההייטק שוחחו איתנו על הקשיים ועל האתגרים שחוו בשנה האחרונה, על היחס כלפי ישראל בעולם, על הציפיות מ־2025, וכמובן על ה־AI.

יעל מזוז הרפז, סמנכ"לית מדיניות ברשות החדשנות, התייחסה להשפעת המלחמה בפתח דבריה: "ההייטק בישראל מהווה 20% מהתוצר בישראל ו־53% מהיצוא. אלה נתונים שאין להם אח ורע בעולם, וזה מעיד עד כמה ההייטק הוא רכיב קריטי. הוא משפיע על איכות החיים של כל אחד. עם זאת, ההייטק מושפע מהמלחמה, כמובן. מסקר שערכנו בשבועות האחרונים עולה כי מאז המלחמה, 56% מהחברות דיווחו על איחורים משמעותיים בפיתוח ו־62% דיווחו על קושי רב בשל ביטולי הטיסות. נוסף על כך, 13% דיווחו על ירידה במכירות.

בניין אנבידיה ופארק התעשייה וההייטק ביקנעם, צילום: שאטרסטוק

"למרות ההשפעה הזו, הסביבה העסקית עדיין טובה וישראל נמצאת במקום השלישי בעולם בהיקף גיוסי ההון שלה, עם גיוס של 9.1 מיליארד דולר, מה שמעיד על החוזק של ההייטק הישראלי. בראייה היסטורית, בהייטק הישראלי יש נטייה לצאת חזקים ממשברים. כשבוחנים את הפרטים הקטנים, כן מתגלה תמונה מורכבת יותר. הרבה מהכסף הזה הלך לסבבים גדולים מאוד ולחברות בשלבים מתקדמים".

מזוז הרפז מודה כי היותן של החברות ישראליות הופך את העסק למורכב יותר. עם זאת, לדבריה, בסופו של דבר הנתונים אינם משקרים. "הגיע לפה המון כסף בהשוואה בינלאומית, לא רק ביחס אלינו. אבל כן, זה דבר משמעותי לדאוג שהסנטימנט כלפי ישראל ימשיך לעזור למשוך כסף. ככל שהמלחמה נמשכת, כך זה מקשה בעניינים אלה. אנחנו מניחים שנראה התאוששות נוספת בהיקפי ההשקעות, במיוחד ככל שהלחימה תסתיים או תתמתן, ובהנחה שגם בארה"ב נראה צמיחה וגדילה, כי בסופו של דבר המשקים מתואמים".

"קיבלנו תמיכה אדירה"

כאמור, לבכירים מתחום ההייטק יש לא מעט תובנות על השפעת המלחמה. אחת מהם היא יעל הר אבן, משנה למנכ"ל אורקל ישראל, שהתייחסה להשפעות על הענף. "היתה פה טלטלה לא פשוטה, אבל אני מקווה שלאור ההסדרה בלבנון, ובתקווה לשחרור החטופים ולהסדר בחזיתות האחרות, אפשר להיות אופטימיים זהירים. במהלך המלחמה, כמו כל מי שנמצא בישראל, חווינו טלטלה גדולה, אבל אורקל העולמית התייצבה לצידנו מהיום הראשון. ביום שפרצה המלחמה צפרא כץ, המנכ"לית העולמית של אורקל, הורתה להציג על כל המסכים של החברה, ביותר מ־180 מדינות, את הכיתוב אורקל STANDS WITH ISRAEL. אף שהיינו עטופים מאוד מצד החברה הגלובלית, יותר מ־10% מהעובדים היו במילואים. במובן הזה חווינו שנה לא פשוטה".

יעל הר אבן, צילום: עדי אורני

לשאלה אם היתה במהלך התקופה ביקורת על המלחמה מצד השותפים הגלובליים, היא אומרת: "לגמרי לא. במהלך המלחמה השתתפתי מדי יום בפגישות של צוות גלובאלי, שהמטרה שלו הייתה לתמוך בעובדים בישראל. מדובר ביותר מ־30 אנשים מאורקל בכל העולם שתמכו בנו ושאלו מה הארגון הגלובאלי יכול לעשות כדי לתמוך בעובדים וניסו לספק פתרון במהירות לכל בעיה שנוצרה בעקבות המלחמה. צפרא תמיד אומרת - ארה"ב קודם, המדינה השנייה היא ישראל ואחרי זה כל העולם".

לגבי התחזית ל־2025, הר אבן חושבת שהשנה הקרובה תהיה השנה שבה ה־AI תהיה במוקד תשומת הלב של התעשייה. "כל אדם שני מדבר עם ChatGPT וקלוד, אבל לחשוב שבזה מסתכם התחום - זו קצת מחשבה שטחית. בשנה הקרובה נעבור לשלב הבא. כל הנושא של בינה מלאכותית יפתור הרבה מאוד אתגרים ובעיות שיש לחברות ולארגונים שמנסים למנף את הטכנולוגיה הזו לטובת העסקים שלהם".

שנה סופר־מאתגרת

גם יוחאי ברק, סמנכ"ל הכנסות בנטורל אינטליג'נס, מציין את האתגרים של השנה החולפת. לדבריו, "נטורל היא דוגמה מייצגת של ההתמודדות הלא פשוטה שהיתה בסקטור ההייטק המקומי. היינו צריכים להתמודד עם מחסור בכוח אדם, ש־15% ממנו גויסו.

נתי אמסטרדם, צילום: באדיבות NVIDIA

"הייתי אומר שהשנה האחרונה - וזה נכון לגבי רוב החברות, כי אנחנו לא היחידים באתגר הזה - היתה מבחן משמעותי מאוד. סקטור ההייטק נאלץ להתמודד עם סיטואציה לא פשוטה ואפילו משברית ברמה מסוימת. אני צופה שגם בשנה הבאה יהיו לכך השלכות. על כל אחד מאיתנו היו השפעות ברמה האישית, ואנחנו נרגיש את זה בשנה הבאה. זו תהיה שנה סופר־מאתגרת בנושא שימור עובדים. אנשים רבים מחשבים מסלול מחדש ומתחילים לשקול קריירה, איזון בעבודה וסדרי עדיפויות. אנשים יחפשו הרפתקות חדשות וינסו לראות איך הם יוצאים מהשנה המאתגרת הזו באופן שייטיב איתם".

נתי אמסטרדם, Country Director באנבידיה ישראל, מספר כי "בראש ובראשונה המלחמה, לצערי, פגשה את העובדים והעובדות של החברה באופן ישיר. עובד החברה, עמית חיות ז"ל, נהרג במסגרת שירות המילואים שלו בלבנון, ואנחנו מלווים את משפחתו ואת צוותו בחברה ותומכים בהם ככל הניתן. כמו כן, אחד מעובדי החברה, אבינתן אור, נחטף לעזה, ואנחנו תומכים במשפחתו, ומקווים לחזרה של כל החטופות והחטופים בריאים ושלמים.

"באשר לפעילות של חברת אנבידיה בישראל, בשנה האחרונה המשכנו באופן משמעותי בהרחבת הפעילות המקומית שלנו, עם מאות עובדות ועובדים חדשים שהצטרפו לשורותינו, כמו גם המשך התמיכה בסטארטאפים, במפתחים וביזמים בישראל.

"גם בימים מאתגרים אלו אנחנו ממשיכים לראות טכנולוגיה ישראלית פורצת דרך בתחומי הבינה המלאכותית. אם בשנה המאתגרת ביותר שידענו, ההייטק הישראלי ידע להמשיך לייצר טכנולוגיה פורצת דרך עם השפעה עולמית אדירה, תוך כדי שיעור אדיר של עובדות ועובדים מתנדבים, הן למילואים והן לעשייה חברתית מגוונת - אני מאמין שבשנה הבאה הטכנולוגיה הישראלית לא רק שתמשיך להיות מרכיב משמעותי בנוף ההייטק העולמי, אלא אף עשויה להיות משמעותית יותר".

"המשכנו להתקדם"

גם פרופ' מיכל רוזן־צבי, דירקטורית לטכנולוגיות בינה מלאכותית בתחום הבריאות ומדעי החיים בחטיבת המחקר (העולמית) של IBM ישראל, מספרת על השפעת המלחמה על החברה. לדבריה, "זו היתה שנה לא פשוטה לכולם. כמובן חווינו אותה בהרבה דרכים, לצערנו. אחד העובדים שהיה בעוטף נלחם בכיתת הכוננות ונהרג, יש בני משפחה של אנשים שנרצחו ועוד.

"קיבלנו תמיכה גדולה מאוד מהארגון הגלובלי. מבנה המחקר של IBM נמצא במבנה המרכזי בחיפה, ולכן היתה תקופה שבה לא הגענו לשם. למרות הכל המשכנו להתקדם, בין היתר בתחום שלנו שקשור לחברות תרופות ובינה מלאכותית, ועשינו את זה באופן משמעותי מאוד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר