חתימת הסכמי אברהם בבית הלבן // צילום: איי.אף.פי // חתימת הסכמי אברהם בבית הלבן // צילום: איי.אף.פי. צילום: איי.אף.פי

זכיית טראמפ בבחירות בארה"ב: הזדמנות כלכלית היסטורית לישראל

משקיע ההון סיכון דובי פרנסס על ההזדמנויות הכלכליות תחת הממשל האמריקני החדש: ההמשכיות של הסכמי אברהם וההזדמנויות של חברות הההייטק הישראליות במפרץ | דעה

[object Object]

ארה״ב התעוררה הבוקר (רביעי) ליום חדש שבו דונלד טראמפ נבחר לנשיא ה-47 ברוב קולות מוחץ לאחר שקמאלה האריס, שנתפסה כממשיכת דרכם של ביידן ואובמה, כשלה לצבור תאוצה ואהדה בקרב בוחרים ברחבי ארה״ב.

הנשיא הנבחר טראמפ הוא חבר אמת של מדינת ישראל. וחברות אמת, כפי שראינו פעם אחר פעם בשנים האחרונות, לא נמדדת מהשפה ולחוץ אלא במעשים.

הנשיא טראמפ פעל רבות בזמן כהונתו הראשונה כנשיא ה-45 של ארה״ב, לקידומו של שלום במזרח התיכון תוך שמירה קנאית כמותה לא ראינו,(ובטח ובטח שלא תחת ממשל אובמה/ביידן), על זכויותיה של ישראל.

הסכמי אברהם היו יריית הפתיחה להסכם שלום אזורי של ממשל טראמפ 

משנת 2017 הוגבר הלחץ האמריקני על איראן וארה״ב פרשה מהסכם הגרעין עימה והטילה עליה סנקציות כבדות, חיזבאללה הוכר ע״י ארה״ב כארגון טרור, אמריקה העתיקה את השגרירות שלה לירושלים בירתה הנצחית של ישראל, הכירה בריבונות הישראלית על רמת הגולן, ושימשה כשושבינה וארכיטקטית, לצידו של נתניהו, בהסכמי נורמליזציה שנחתמו בין ישראל לבין בחריין, איחוד האמירויות, סודן ומרוקו.

טראמפ בנאום הניצחון, צילום: אי.אף.פי

הסכמים אלו זכו לשם ״הסכמי אברהם״ והיוו את יריית הפתיחה למה שאמור היה להמשיך להסכמי שלום אזוריים רחבים שיכללו גם את סעודיה ומדינות מפרציות נוספות. הדבר לא הסתייע עת הפסיד טראמפ את הבחירות ב-2020 ולמעשה האיזור כולו יצא מאיזון תחת ממשל ביידן שלמרות מאמצים רבים כשל, בדומה לברק אובמה, בניהול מדיניות חוץ ברורה כמו גם בהבנת המזרח התיכון ובניהול מאזן האימה בשכונה הקשוחה שלנו.

עת זכייתו של הנשיא טראמפ ועם כניסתו לבית הלבן - תפתח מחדש הדרך בעבור ישראל, סעודיה ואולי אף מדינות מפרציות נוספות להכנס תחת כנפי השושבינה האמריקאית בהסכם נורמליזציה רחב שייצר בעבור שתי המדינות, והאזור כולו - הזדמנות כלכלית אדירה.

אז מה הנדוניה שמביאות ישראל וסעודיה לחתונה הזו ומה מקומה של השושבינה האמריקאית בשנים הקרובות?

סעודיה מביאה עימה כלכלה משגשגת. אוכלוסייה צעירה למדי של 37 מיליון תושבים הצמאה לחדשנות, כאשר הגיל הממוצע בה הוא 30 והתמ״ג הוא 28 אלף דולר לנפש.

"חזון 2030" האמביציוזי של יורש העצר מוחמד בן סלמאן, אותו השיק ב2016, הוא הכוח המניע מאחורי הפיכתה של סעודיה מכלכלה תלוית נפט לכלכלה מבוזרת ומתקדמת. הצלחתו של חזון 2030 היא חיונית גם לשימור כוחו של בן סלמאן בסעודיה בעיקר בהתחשב באתגרים שעומדים לפניו מבית ומחוץ.

דובי פרנסס, צילום: ספריית GROUP 11

כלכלת ישראל משגשגת למרות השנתיים האחרונות שהיו מאתגרות ובהן הצמיחה בישראל האטה. בישראל קרוב ל10 מיליון תושבים, הגיל הממוצע אף הוא 30, והתל״ג לנפש הוא 66 אלף דולר, מעל לפי 2 זה של סעודיה. כמובן שחלק ניכר מהתל״ג בישראל מגיע מסקטור ההייטק שמהווה 50% מכלל הייצוא של ישראל וכמעט 20% מהתל״ג. ישראל היא גם בית ל7% מכלל חדי הקרן בעולם ויש בה את כח האדם הטכנולוגי האיכותי בעולם כאשר מעל ל15% מכח העבודה בישראל עובד בהייטק. מעבר לכך פועלים בישראל מרכזי מו״פ של מעל ל400 חברות ענק גלובליות כמו אנבידיה ומייקרוסופט.

ישראל היא מרכז ההייטק השלישי בחשיבותו בעולם וככזו - מביאה לחתונה האזורית שלפתחנו ידע טכנולוגי שאין שני לו כמו גם נסיון אופרטיבי בבניית חברות מגדירות קטגוריה בתחומים כמו סייבר הגנתי, דיפנס-טק, אפליקציות בינה מלאכותית בתחום הבריאות, חינוך, בנקאות, ועוד.

סעודיה מביאה עימה לחתונה תיאבון אדיר לטכנולוגיות צבאיות ואזרחיות ותקציב אינסופי כמעט כמו גם פרוייקטי ענק במדינה ,כחלק מחזון 2030 של בן סלמאן, בהם ניתן יהיה ליישם את הטכנולוגיות הנרכשות על ידה.

ישראל מביאה בנוסף ליכולות הטכנולוגיות המוכחות שלה, גם תכונה נוספת, שכרגע לפחות אינה קיימת במפרציות - מוניטין כשותפה שנמצאת בקונצנזוס אמריקאי. מה שמאפשר לסעודים, או למדינות מפרציות אחרות לקבל בנדוניה הישראלית לא רק שת״פ בו ישראל מייצאת ידע טכנולוגי אלא גם לזכות בתמיכה של השושבינה האמריקאית בדמות גןשפנקא לפעילות משותפת מה שיאפשר להן לקבל גישה למערכות מידע ומחשוב שעד כה האמריקאים לא אפשרו להן לרכוש.

בשנים האחרונות מתנהלים יחסים כלכליים בין חברות ישראליות ללקוחות במדינות המפרציות. גם עם מדינות עימן אין לנו עדיין הסכמי שלום רשמיים.

ישראל כמרכז מידע של מדינות המפרץ: "בינה מלאכותית ישראלית בסעודיה"

כבר היום ישנן חברות בינה מלאכותית ישראליות כמו דרים סקיוריטי וכמו ברידגוויז הישראליות שמוכרות פתרונות טכנולוגיים לחלק ממדינות המפרץ בחוזים של עשרות מיליוני דולרים בשנה. ישנן גם חברות ישראליות שגייסו כסף מגופים פיננסיים במדינות מפרציות. עסקאות אלו לא מוכרזות בקול ומערכות היחסים הללו, נשמרות בשקט, בטח ובטח בתקופה מתוחה זו. ומאידך - עצם זה שיש עסקאות ובנפח מהותי כבר בשלב זה, לבטח מעיד על התאבון הגדול הקיים אצל שני הצדדים.

דובי פרנסס עם דונלד טראמפ,

תחת ממשל טראמפ ועם חתימה על הסכמים נוספים עם מדינות נוספות כמו סעודיה תוכלנה חברות בינה מלאכותית ישראליות, לשמש כפלטפורמות מלאות שדרכן תפעלנה תעשיות החינוך, הבנקאות, הרפואה והסייבר של מרבית המדינות המפרציות.

כבר היום מדינות המפרץ מצויות במרוץ חימוש טכנולוגי ורוכשות שבבים, כמו גם בונות חוות שרתים בעשרות מיליארדי דולרים. והן מכינות את הארכיטקטורה הנדרשת בכדי להתמודד באופן תחרותי עם העולם החדש שלפתחנו.

ואולם, הן לא תוכלנה לעמוד באתגר הזה לבד.

ארכיטקטורה טכנולוגית ללא ידע וכוח אדם איכותי שיבנה יישומים על גביה, בין אם יישומים בדמות חברות מסחריות חדשות שתוקמנה או יישומים טכנולוגים שיהפכו את הממשלה המקומית ליעילה ותחרותית יותר מקבילה באנלוגיה - לבניין יוקרתי נטול דיירים.

ישראל יכולה לייצא למפרציות את הידע הטכנולוגי שלנו, למכור למפרציות את יישומי הסייבר וה-AI שלנו. סעודיה מצידה יכולה לדוגמה לסייע לישראל להתקדם מהר יותר בכל מה שקשור בבניית התשתית הפיזית למחשב על, לחוות שרתים, וכו'. ולהשקיע לצידה של ארה״ב בפרוייקטים לאומיים ישראלים.

חוסר היציבות במזרח התיכון, מהפכת הבינה המלאכותית, וכעת גם הנסיבות הפוליטיות בארה״ב אינן מנותקות זו מזו.

הן שזורות זו בזו.

לפני חודשיים פגשתי את טראמפ בוושינגטון DC ושוחחנו על מהפיכת הבינה המלאכותית ואיך הממשל שלו, במידה ויבחר, יכול לסייע לישראל לשמר את העליונות הטכנולוגית האזורית שלה. סיכמנו שכשהוא יזכה בנשיאות, נבקר את הנושא שוב בפגישה עתידית. וכך נעשה.

הבוקר, עת עולה בוקר מעל שמי וושינגטון DC זה ברור כשמש -

הדרך למזרח תיכון טכנולוגי חדש עוברת בין ריאד ,לירושלים והבית הלבן.

הכותב הוא דובי פרנסס, משקיע הון סיכון אמריקאי ישראלי ומייסד קרן גרופ 11, מייסד The Institute מכון לאומי לחקר יישומי הבינה המלאכותית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...