"קאמבק בלתי סביר", כך הגדירו בכמה מאמרי פרשנות את נצחונו של דונלד טראמפ בבחירות. ניצחון שהופך אותו לנשיא השני בהיסטוריה שזוכה בכהונה שניה שלא ברצף (לפניו עשה זאת גרובר קליבלנד לפני כ-130 שנה).
מול הניצחון הגורף הזה, מצטייר מסע הבחירות של המפסידה קמלה האריס כתעשייה לגיוס כספים. כ-16 מיליארד דולר הושקעו במערכת הבחירות השנה, כאשר רוב הכסף נשפך מהקופות של מיליארדרים עתירי ממון מתעשיית ההייטק, מהוליווד ומשאר ענפי הגלובליזציה, שהתגייסו למען הדמוקרטים.
התנועה הפוליטית הגדולה בהיסטוריה
טראמפ עלה לבמה במטה הרפובליקנים בפלורידה בסביבות השעה 09:30 בבוקר (שעון ישראל), כדי לשאת בפני קהל הבית שלו את נאום הניצחון. הוא נראה שלו, מפויס, נינוח. אפילו רפוי. פרט לנימה בלתי צפויה לחלוטין: הוא הגדיר את תנועת תומכיו כתנועה הפוליטית הגדולה בהיסטוריה והכריז כי "התנועה תבוא כדי לרפא. תראו מה קרה. זאת היסטוריה".
טראמפ הבטיח לבוחריו: "אעבוד ואלחם מדי יום למענכם כדי שארצנו תשוב להיות ארץ חזקה ומשגשגת. נחזור לתור הזהב האמריקני".
החלטות נכונות לאורך הקמפיין מלמדות משהו לגבי המנצח. אחת מהן היתה הבחירה בג'יי.די ואנס לסגן הנשיא. זאת בניגוד להאריס, שבחירתה בטים וולץ התבררה כעוד טעות בתאונת שרשרת של אין סוף טעויות שהדמוקרטים, והיא בראשם, עשו בארבע השנים האחרונות.
זרם הברכות המתנשף של ראשי מדינות אירופה לנשיא הנבחר מלמד על העוצמה שנכנסה לפתע למשחק מעבר לאוקינוס. העוצמה החדשה בארה"ב משנה מיד את הדינמיקה בזירות הלוהטות בעולם - בראש ובראשונה במזרח התיכון, אבל כמובן גם באוקראינה.
יאבדו אויר בבת אחת
כוחות פוליטיים שבנו את עוצמתם הבלתי מרוסנת על רוח גבית הרסנית מהבית הלבן של ממשל ביידן, ייאבדו אויר בבת אחת. זה כולל בעיקר את צבאות הטרור שנלחמו ועדיין נלחמים נגדנו.
קשה לחזות מה בדיוק יקרה, אבל המהלכים בזירה הבינלאומית והמזרח תיכונית יושפעו מהופעתו של כוח פרו-ישראלי ברור. קמלה האריס הוכרזה כ"צפויה" אם תיבחר לנשיאה, אבל באופן שלילי. טראמפ בלתי צפוי, לכאורה, ובכל זאת צפוי להיות מכפיל כוח עבור ישראל.
טוב עשה ראש הממשלה נתניהו כשהקדיש זמן בביקורו בארה"ב לרגל נאומו בקונגרס כדי להיפגש וליישר את ההדורים עם הנשיא טראמפ. הם אולי לא הפכו פתאום לאוהבים, אבל הם לפחות מבינים טוב יותר אחד את השני, כאשר סביב טראמפ תככב קבוצה של אישים ויועצים מאוד פרו-ישראלים.
אפשר היה לראות כמה מהם אתמול על בימת הניצחון בפלורידה – כולל חבר הקונגרס מייק ג'ונסון וג'ארד קושנר, שנדחק לקירבתו של טראמפ. ואפשר לצפות גם לנוכחותו של מייק פומפיאו הזכור לטובה ולעצותיו של דייויד פרידמן.
עוד יהיו בוודאי ניתוחים של הצבעת היהודים בארה"ב, אבל מוסכם שהמדינה היחידה שם יכלו היהודים להטות את הכף - זו פנסילבניה. ואכן, היה שם מהפך לטובת טראמפ. בלי פנסילבניה הנשיא טראמפ היה מתקשה לנצח, ועכשיו המהפך והקאמבק כוללים גם ניצחון בסך כל הקולות בארה"ב ב-popular vote (כלומר: במניין קולות הבוחרים).
אין ספק שכיבוש הסנאט בידי הרפובליקנים הוא מכפיל כוח לנשיא וגם מחשק אותו בתחומים שונים, החשובים בהם הם כמובן הכלכלה ומדיניות החוץ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו