מבלים במסעדה בתל אביב. צילום: יהושע יוסף

אכילה בחוץ לעשירים בלבד? "אנחנו המדינה הכי יקרה בעולם"

אולי עדיף לכם לבשל בבית: הישראלים מחפשים נחמה באכילה בחוץ - אך ההוצאות הפכו בלתי נסבלות • מהשווארמה ועד הפלאפל וההמבורגר: המחירים ממשיכים לזנק • המסעדנים מיואשים: "הכל מתייקר ויש שחיקה ברווחים, אין לנו ברירה"

כולם משלמים את המחיר: העלאות המחירים הרבות של חברות המזון במדינת ישראל, אשר מורגשות היטב בסופר, השפיעו גם על המחירים במסעדות ובמקומות המציעים מזון מהיר.

לפי הערכות בענף, המחיר הממוצע של צלחת שווארמה עלה מינואר 2023 למאי 2024 מ־68 שקלים ל־72.5 שקלים, עלייה של 6.6%. המחיר של שווארמה בפיתה עלה מ־45 שקלים ל־47.5 שקלים בממוצע, עלייה של 5.5%. מחיר סלט עלה מ־58 שקלים ל־62 שקלים, עלייה של 6.8%.

מחיר פלאפל עלה מ־25 שקלים לכ־30 שקלים בממוצע, עלייה של 20%. מחיר מנת המבורגר עלה מ־56 שקלים ל־59 שקלים בממוצע, עלייה של 5.3%, ומחיר מנת סושי עלה מ־52 שקלים ל־54 שקלים, עלייה של 3.8%.

גיא פרץ, שף ומסעדן ובעלי סלון יווני, אמר ל"ישראל היום": "כבר בערך שבוע שאני מקבל לפחות שתי הודעות מהספקים על העלאה במחירים בעקבות מחירי השמן שעלו ועוד עליות, הכל בעקבות המחירים שעלו, וזה גדל מיום ליום. קיבלנו הודעות על התייקרות של מוצרים שוניםב־5%-10% אבל אני לא יכול להעלות בכל פעם - למשל, בעקבות העלאת מחירים של 5% - את מחיר המנה ב־2 שקלים.

שווארמה // צילום: מישל דוט קום, צילום: מישל דוט קום

"אי אפשר לעשות אותו הדבר במסעדות. אנחנו לא משנים תפריט בכל שבוע, אבל בגדול בכל רבעון כשמחליפים תפריט אנחנו עורכים חישוב. עכשיו, למשל, יש בעיה עם טורקיה כי כל הדגה הטרייה כמו לברק ודניס מיובאת משם, ובעקבות ההגבלות על יבוא מטורקיה, המחירים עלו בטירוף.

"מחירי הדגים הם בורסה יומית. למשל, יש דגים שעלו לנו מ־90 שקלים ל־130 שקלים לקילוגרם, ולי אין מה לעשות עם הנתון הזה כי באותו יום לא אדפיס תפריטים חדשים ואני גם לא רוצה להגיד שאין את המנות הללו. התפריט שלנו התייקר בכ־5%. לצערי, אנחנו המדינה הכי יקרה בעולם. אנחנו מתאמצים לא להעמיס, אבל בסוף יש לנו הוצאות ואנחנו עסק".

דרושים: מלצרים, למצולמת אין קשר לכתבה, צילום: אורן בן חקון

פרץ מוסיף ואומר כי "האורחים נוטים להשוות את המסעדות למחירים בסופר. בסופר עושים מבצעים למיניהם. כשרמי לוי מכר עוף בשקל הוא עשה את זה כדי לקדם דברים אחרים. אי אפשר להשוות לענף המסעדנות ולחוקים שלו, שכוללים ביורוקרטיה של משרד הבריאות ועוד. נוסף על כך, גם שכר העבודה עלה בטירוף. אין קשר בין שכר המינימום לשכר שמשלמים במסעדות היום. זה גם מרכיב קשוח במחירים.

"כדי להוריד את המחיר אפשר להמציא מנות זולות יותר. למשל, מנות שלא כוללות דגים שלמים, להגיש 100 גרם במקום 200 במעטפת כלשהי או להקטין מנות. אני לא אוהב את השיטות האלה. אני מעדיף להגיש מנה איכותית, גדולה וטובה".

על המחסור בעובדים אומר פרץ כי "ודאי שיש מחסור, יש מחסור עצום. למזלי העוגן שלי הוא אנשים שהולכים איתי הרבה שנים, וזה לא מובן מאליו. כמו כן, יש לנו עובדים מפונים מקריית שמונה שהם רוב הצוות. מדובר באנשים מדהימים וחרוצים, אשר התחילו להשתלב במסלולי ניהול.

פלאפל "שר הטבעות", צילום: ינון ענתבי

"יש לציין כי בתקופת הקורונה אנשים רבים שעבדו במסעדות התרגלו לעבוד בחלטורות בבתים. הם גילו שבמקום 22 ימים במסעדות הם יכולים לעבוד עשרה ימים בחלטורות ולקבל אותו שכר. בעבר היו שואלים אותי שאלות על תנאים כמו קרן פנסיה, היום שואלים אותי אם יש כסף בסוף היום. אנשים כבר לא מסתכלים על הטווח הרחוק, הם רוצים לחיות את היום".

מבחינת יקי כביר, מסעדן והבעלים של המסעדות "סרפינה" ו"יאוזה", המצב רק מחמיר. "ההשפעה על ענף המסעדות החלה בקורונה ונמשכה עם מלחמת רוסיה ואוקראינה, אז היתה קפיצה במחירי השמן והחיטה. כעת יש השפעה של המלחמה הנוכחית, שהטיימינג שלה הוא על רקע סביבת ריבית גבוהה, אינפלציה שזינקה ועליית מחירים הזויה. אם לפני הקורונה היה נוח לעבוד ברווח מסוים, היום זה כבר לא כדאי כי יש שחיקה ברווח.

"נוסף על כך, כשיש מלחמה אין עובדים פלשתינים ואין שוטפי כלים. אין הסדרה עם העובדים הזרים באופן חוקי מובנה, ולכן בכל שלושה חודשים או חצי שנה מאריכים להם את הוויזה. כמ כן, הם דורשים 70 שקלים לשעה, ולעומת זאת הישראלים לא רוצים לעבוד והממשלה לא מסדירה את נושא העובדים הזרים. זה פוגע בענפים רבים - מבתי החולים ועד מסעדות. בסוף הכל מגיע לצלחת. למשל, אתה מוכר פיצה: הקמחים עלו ב־70% והגבינות ב־9%, השמן התייקר ושכר העבודה עלה. אתה לא פותח מסעדה בשביל להפסיד. אנחנו לא רוצים להתעשר אלא להרוויח".

בנוגע למחירים במסעדת "סרפינה", הוא אומר כי "לפני חצי שנה המחירים עלו ב־2%. האינפלציה דהרה וזה היה חודשיים אחרי המלחמה ולא היו עובדים, ולכן לא היתה ברירה. לגבי שאר המסעדות שלנו, עדיין לא העלינו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...