החיפזון מן השטן: ישראל נמצאת "על הגריל" כלכלית

בשאלה אם הרפורמה אכן מאיימת על הכלכלה יש טיעונים רבים לשני הכיוונים, אך אלה מוטים גם משיקולים פוליטיים • חייבים לחשוב כיצד מגיעים לעמק השווה

ההפגנה מול הכנסת
ההפגנה נגד הרפורמה המשפטית מול הכנסת, צילום: אורן בן חקון

מדדי המניות והאג"ח בישראל רשמו מתחילת השנה תשואות חסר בהשוואה למקביליהן בעולם. להמחשה, מדד ת"א 125 עלה מתחילת השנה ועד 7 בפברואר ב־1.8%, ולעומתו ה־S&P500 עלה ב־8.5% והיורוסטוקס זינק ב־11%. ברקע לתשואת החסר בישראל, בלטו הכרזה ב־4 בינואר על רפורמה משפטית והסלמה במצב הביטחוני, שהתבטאה באירועי טרור ובתקיפה ישראלית באיראן (במל"טים).

נתמקד באירוע הבולט המקומי של הכרזת הרפורמה המשפטית. חשוב לזכור שבשלב הנוכחי דבר עדיין לא באמת קרה, ותגובת השוק היא עדיין בגדר ספקולציה.

בשאלה אם הרפורמה אכן מאיימת על הכלכלה ועל השווקים יש טיעונים רבים לשני הכיוונים, אך ככל הנראה אלה מוטים גם משיקולים פוליטיים (עבור שני הצדדים). למשל, הטוענים שהרפורמה תפגע בכלכלה נשענים על הטיעון שהיא תחליש את האיזון בין הרשויות, ובכך תגדיל את אי־הוודאות העסקית ותרחיק משקיעים.

הבורסה בת"א, צילום: יהושע יוסף

לעומתם, אלה הסבורים שהיא תתמוך בכלכלה, מציינים למשל את חיזוק המשילות והפחתת הסחבת המשפטית. גופי מחקר אובייקטיביים־לכאורה, כמו בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן, ציינו כי הרפורמה עלולה לסכן את אמון המשקיעים ביציבות הסביבה העסקית, אך הודו שמדובר ככל הנראה בהשפעה קטנה.

תמיכה בגישה המדודה אנו רואים גם בתגובת שוקי המט"ח והאג"ח מאז השקת הרפורמה. אמנם השקל התנדנד באגרסיביות מול הדולר, אך בסך הכל נותר בשער חליפין קרוב לזה שבו היה טרום פרסומה.

אקט מחאתי

גם בשוק האג"ח ראינו עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל (העלות לביטוח החוב של הממשלה), אך גם כן באופן מדוד יחסית, והיא עדיין סביב רמה נמוכה, שאינה מתארת חשש מהותי להפחתת דירוג החוב. חשש שעולה אצלנו הוא שהוצאת כספים מישראל עלולה לנבוע לא רק ישירות מהרפורמה, אלא כאקט מחאתי, מתסיסה ציבורית.

אם הוצאת הכספים תימשך, היא עלולה לתדלק את עצמה, ובאופן תיאורטי, להאריך את ביצועי החסר של השוק המקומי גם לחודשים הבאים. אך גם כאן, אם ניקח מקרי קיצון של בריחת משקיעים קולוסלית - למשל, כמו ברוסיה ב־2022 על רקע פלישתה לאוקראינה והסנקציות של המערב עליה - אז נכון שרמת החיים במדינה קרסה, אך באופן מפתיע דווקא הרובל הרוסי התחזק באותה שנה מול רוב המטבעות בעולם, ובהם גם מול הדולר.

דוגמה נוספת לשיבושים בסביבה העסקית שהובילו לתגובת שוק בלתי צפויה, היא מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין שעליה הכריז הנשיא טראמפ ב־2018, ושהתבטאה בשורה של העלאות מכסים שהגיעו לשיאן ב־2019. לסיכום, הפיזור הגלובלי הוא חשוב ביותר, אך גם לא נכון לקבל החלטות פזיזות בעקבות אירועים כמו רפורמה משפטית, אירוע ביטחוני או כל דבר אחר, ויש ערך ענקי להתמדה באסטרטגיית השקעות ארוכת טווח.

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל קרני פמילי אופיס

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר