קצת סיבות לחייך: מחירי השכירות מתחילים לרדת בשיעור של עד 3% בחלק מהערים, כך עולה מנתוני יד2 שהופקו לבקשת "ישראל היום". הערים שבהן נרשמו הירידות המשמעותיות ביותר בין החודשים ינואר השנה לבין דצמבר בשנה שעברה בדירות 4-4.5 חדרים היו הרצליה ורמת גן, עם ירידה של 3%. בגבעתיים נרשמה ירידה של כ־2%, ובחולון ובמודיעין מכבים רעות של כ־1%.

לעומת זאת, בערים אשקלון, פתח תקווה, רעננה, ראשון לציון, כפר סבא, ירושלים ונתניה מחירי השכירות לדירות 4-4.5 חדרים נותרו בעינם. בתל אביב, ברחובות ובחיפה עלו מחירי השכירות ב־1%, ואילו בחדרה (2%), בבת ים (3%) ובאשדוד (4%) מדובר כבר בעלייה.
ומה לגבי הדירות הגדולות?
איילת ניצן, סמנכ"לית השיווק של יד2, מסבירה: "אנחנו רואים ניצנים ראשונים של ירידת מחירים גם בשכירויות, אפשר להסביר זאת בכך שחודשי החורף נחשבים ל'חודשים חלשים' בשוק השכירות. פחות אנשים עוברים דירה, ולכן גם הביקוש יורד. סיבה נוספת היא ששוק השכירות רשם עלייה אנומלית מחודש מאי בשנה שעברה, ועכשיו הוא עובר תיקון כלפי מטה".
מי שיחפשו דירות גדולות יותר של 5-5.5 חדרים, יגלו כי המחירים בראשון לציון ובנתניה נמוכים יותר ב־2%-3%. המחיר בראשון לציון ירד ב־3% ועומד על 7,323 שקלים, לעומת 7,526 שקלים. המחיר בנתניה ירד ב־2% ועומד על 8,192 שקלים, לעומת 8,341 שקלים.
לעומת זאת, ברעננה, בפתח תקווה וברמת גן המחיר עלה ב־2%-6%. ברעננה המחיר עמד על 8,362 שקלים, לעומת 8,212 שקלים, עלייה של 2%. בפתח תקווה המחיר עמד על 7,381 שקלים, לעומת 7,160 שקלים, עלייה של 3%. ברמת גן נמצאה העלייה הגבוהה ביותר, של 6%, והמחיר עמד על 9,089 שקלים, לעומת 8,592 שקלים.
עו"ד ענת בירן, מומחית לתכנון ובנייה ולהתחדשות עירונית, מוסיפה: "הנתונים מראים ירידה קלה של 1%-3% במחירי השכירות בחלק מהערים בין ינואר 2023 לדצמבר 2022, אך מנגד נרשמה גם עליית מחירים של 4%-6% בערים אחרות, ואני סבורה שזו המגמה האמיתית. לתפיסתי אין בנתונים כדי להצביע על מגמת ירידה במחירי השכירות, במקרה הטוב יש סטטוס־קוו".
בנייה חדשה בדחיפות
"מה שניתן לומר באופן מפורש הוא שאם תיעצר בניית הדירות החדשות, המשמעות תהיה עלייה במחירי השכירות, כי בסופו של דבר אנשים צריכים לגור איפשהו, ואם אין בנייה חדשה - ייווצר מחסור. בשל הזינוק במחירי הדירות ועליית הריבית, הדור הצעיר כמעט לא מסוגל לרכוש דירה חדשה ורבים מפחדים לקחת משכנתא. הם נשארים בדירות השכורות, והצורך בדירות אלה ממשיך לעלות.
"אם המדינה רוצה להוריד את מחירי השכירות ובמקביל לייצר מספיק דירות להשכרה, עליה לדחוף שיווק קרקעות לפרויקטי דיור להשכרה ארוכת טווח, כי כיום אין די היצע. כמו כן, יש לעודד השכרה ארוכת טווח בשוק הפרטי על ידי רגולציה מתאימה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו