זינוק במחירי השכירות ב-2022: אילו ערים מובילות ואיפה השכירות ירדה?

ייאוש להשכיר: לא רק מחירי הדירות טיפסו - זינוק דרמטי בשכירויות ב־2022 • נתניה וחריש הן הערים שבהן חלה העלייה החדה ביותר בשכר הדירה של דירות 4 חדרים • "המדינה נכשלה בקידום שוק השכירות לטווח הארוך"

קונים יותר דירות. מתחם ד' באשקלון  ,
קונים יותר דירות. מתחם ד' באשקלון

שילמו את המחיר: העלייה החדה של מחירי הדירות שנרשמה בשנה שעברה השפיעה גם על שוק השכירות. מהניתוח המיוחד של אתר יד2, שהופק לבקשת "ישראל היום", עולה כי שכר הדירה בישראל זינק בחדות בשנת 2022, בחלק מהמקרים בשיעור של עד 30%.

בחלוקה לערים, ניתן לראות כי העיר שבה חלה העלייה החדה ביותר בשכר הדירה של דירות ארבעה חדרים היתה נתניה, שבה השכירות המוצעת בדצמבר 2022 עמדה על 6,827 שקלים - עלייה של כ־29% מאז ינואר 2022, והפרש של 1,524 שקלים בחודש.

זינוק באזורי הביקוש

מייד אחריה ממוקמת חריש, עם עלייה של 21% בשכר הדירה - מ־2,772 שקלים בינואר ל־3,359 שקלים בדצמבר. טירת כרמל נמצאת במקום השלישי, עם עלייה של 20.6% בשכר הדירה - מ־3,575 שקלים בינואר ל־4,313 שקלים בדצמבר. ירושלים במקום הרביעי, עם עלייה של 18% - מ־6,182 שקלים בינואר ל־7,274 שקלים בדצמבר. ובמקום החמישי נמצאת פתח תקווה, שבה היתה עלייה של 16% - ל־5,824 שקלים.

לדברי איילת ניצן, סמנכ"לית השיווק של יד2, "עליית מחירי הדירות למכירה בכל הארץ הגיעה גם לשוק השכירות. אמנם מדובר בשני שווקים שונים, אך לרוב כשבאחד עולים המחירים - זה מתבטא גם בשני. ניתן לראות בנתונים כי שכר הדירה זינק בכמעט 30% בערים מסוימות, בעיקר באזורי הביקוש במרכז הארץ ובאזור השרון - הן בדירות ארבעה חדרים והן בשלושה חדרים.

"הזינוק נובע בין היתר מהירידה בהיצע של דירות להשכרה בארץ, בגלל העלאת מס הרכישה למשקיעים בנובמבר אשתקד, במקביל לעלייה בביקוש לדירות להשכרה מצד כאלה שלא יכולים לרכוש דירה".

היכן הגבוהה ביותר?

מנגד, עודף דירות להשקעה בדרום ורמת הכנסה נמוכה יחסית של האוכלוסייה, הובילו דווקא לירידה בשכר הדירה בערים הדרומיות, כמו באר שבע, קריית גת ושדרות, בין ינואר לדצמבר 2022.

בבאר שבע, שכר הדירה של דירת ארבעה חדרים ממוצעת ירד ב־5% - מ־3,384 שקלים בינואר ל־3,222 שקלים בדצמבר. בקריית גת נרשמה ירידה של כ־4% - לכ־3,600 שקלים, ובשדרות נרשמה ירידה של כ־3% - לכ־3,200 שקלים.

בנייה חדשה בבאר שבע. הקצב אינו מספק, צילום: דודו גרינשפן

במונחים אבסולוטיים, אלו הן הערים עם השכירות הגבוהה ביותר (דירות ארבעה חדרים): תל אביב, עם 13,039 שקלים - לעומת 11,506 שקלים בינואר, עלייה של 13%; הרצליה, עם 8,974 שקלים - עלייה של כ־7% מינואר; גבעתיים, עם 8,039 שקלים - עלייה של 13%; רמת גן, עם 7,484 שקלים - עלייה של 11%; וירושלים, עם שכירות ממוצעת של 7,274 שקלים - עלייה של 18%
מינואר 2022.

איך אפשר להבסביר את הירידה בדרום? עו"ד זיו כספי, מומחה לנדל"ן ושותף מייסד במשרד עוה"ד "גינדי כספי ושות'", מסביר: "בבאר שבע, בקריית גת ובשדרות קיים היצע גבוה יחסית של דירות להשכרה, היות שהרבה משקיעים רוכשים שם דירות להשקעה ומציעים אותן להשכרה. זה מוביל לכך שמצליחים להוריד מחירים בשוק השכירות במסגרת המו"מ. כמו כן, לחלק ניכר מהאוכלוסייה בערים אלה אין את היכולת לעמוד בנטל ההוצאות, במיוחד בזמני משבר.

"אם נוסיף לכך את העובדה שהמשכירים, המחפשים תשואה מההשקעה, מעוניינים לייצר רצף של השכרה בדירות שרכשו - נבין כי הם מתפשרים יותר במו"מ, וזה בא לידי ביטוי בנתונים המוצגים. במקומות אחרים, שבהם יש היצע קטן יותר של דירות להשכרה, אנו רואים דווקא זינוק במחירים
בשנה החולפת".

"דרוש מהלך חקיקתי"

עו"ד כספי מוסיף: "באופן כללי, לדעתי המדינה נכשלה בקידום שוק השכירות לטווח ארוך בישראל - יש בארץ שיעור קטן מאוד של דירות להשכרה לטווח ארוך ביחס לשאר מדינות ה־OECD. השוק הזה ספג מכה קשה, עקב התיקון בחוק ההסדרים המחייב את היזמים להחזיק בדירות למשך 15 שנה, וגם עקב סביבת הריבית הגבוהה, שפוגעת בכדאיות הכלכלית של פרויקטים כאלה.

"אם לא יהיה מהלך חקיקתי משמעותי בנושא, ואם הריבית לא תתייצב או אף תרד במקביל - אני סבור כי לא תהיה היתכנות מספקת לשוק זה. נכון להיום, המדינה נוקטת רק פעולות נקודתיות, שלא מספיקות כדי להשפיע על מהלך השוק כולו"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר