מחיר הביצים ירד? אלו עיקרי ההסכם בענף ההטלה כחלק מרפורמת החקלאות

שרי החקלאות והאוצר צפויים בקרוב להכריז על ההסכמות אליהן הגיעו עם החקלאים באשר לרפורמה בענף • הכנסת לא אישרה את הצווים במסגרת רפורמת החקלאות - אך הדבר לא ישפיע עליה • עיקרי הסכם: תכנון ענף ההטלה יסתיים בתוך 10 שנים • תחול הפחתה הדרגתית של המכס על ביצים ל־10 אג' • בתמורה יוגדל תקציב ההשקעות למגדלים

קונים ביצים, צילום: צילום: אורן בן חקון

רפורמת החקלאות יוצאת לדרך: שר החקלאות, עודד פורר, ושר האוצר, אביגדור ליברמן, צפויים להכריז בקרוב על ההסכמות אליהן הגיעו עם החקלאים. הכנסת דנה הערב (רביעי) בביטול חלק מהצווים עליהם הוחלט במסגרת רפורמת החקלאות המתייחסים לדבש וביצים.

בסיכומו של דבר, הכנסת לא אישרה את הצווים במסגרת רפורמת החקלאות - דבר המהווה ניצחון לאופוזציה. אולם, מדובר בניצחון מוראלי בלבד. אמנם הקואליציה לא מצליחה להעביר חקיקה במליאה, אך קודם לכן הושגו הסכמות בין רם שפע, רם בן ברק ואלון שוסטר יחד עם החקלאים מול שרי החקלאות והאוצר על שינוי הרפורמה - כך שאין כל השפעה להפסד על הצווים הללו. לאור ההסכמות שגובשו, הצווים החדשים ייחתמו בהתאם למה שסוכם עם החקלאים.

 ל"ישראל היום" הגיע מסמך ובו מפורטים עיקרי הסכם בענף ההטלה: תכנון ענף ההטלה יסתיים בתוך 10 שנים. שר החקלאות יהיה רשאי, באם יהיה צורך, להאריך את התקופה בשלוש שנים נוספות. תחול הפחתה מיידית של המכס על ביצים ל־15 אג'. לאחר מכן יירד המכס ל־14 אג'. בתמורה, יוגדל בהתאם תקציב ההשקעות למגדלים. בסיום התכנון יאושר צו שיפחית את המכס לביצים ל־10 אגורות לביצה.

השרים ליברמן ופורר, צילום: אורן בן חקון

עוד סוכם כי הלולים מהדור הישן ימשיכו לפעול לשלוש שנים, ותוקם ועדת חריגים להמשך פעילות של לולים במקרים מיוחדים, באישור מנכ"לית משרד החקלאות. 

מחיר ביצה

בתחילת החודש הבא מחיר הביצה יעלה ב־4.3 אג' למגדל, בשל התייקרות המזון למטילות שנובעת מהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה. המחיר לצרכן יישאר מפוקח. כתוצאה מכך, מחיר מגש של 12 ביצים יתייקר בכ־52 אגורות. מנגד, כאמור, סוכם על הפחתת המכס מ־30 אגורות ל־14 אגורות לביצה, דבר שלא בטוח שיגולגל לצרכן. עוד סוכם כי לא תוגש בקשה להעלאת מחיר הביצה לפחות עד תחילת נובמבר.

בנוסף יבוצע שינוי במבנה פיקוח המחירים, כך שהוא יהיה פיקוח על המחיר למגדל ולא המחיר לצרכן. עוד סוכם כי הענף יתמוך בתיקון הארכת תוקף ביצה ל־28 יום, וכי המדינה תקצה 300 מליון שקלים להשקעות למגדלים הנשארים בענף ולמגדלים בלולים ללא כלובים.

משרד החקלאות יציע פדיון מכסות ליוצאים מהענף, במחיר של 1.5 שקלים לביצה, ולפי קריטריונים, הפדיון לא יעלה על 100 מליון שקלים. נוסף על כך, יוקם צוות משותף בין־משרדי עם המגדלים וקנ"ט (חברת הביטוח הממשלתית המבטחת את החקלאים) לבחינת הביטוח למתחמי גידול העופות.

אלעד מלכא, מנכ"ל הלובי הציבורי "האינטרס שלנו" בתגובה להסכמות בין שר החקלאות ללובי החקלאי בענף ההטלה: "אנחנו מברכים על ההסכמות. הביצים בישראל כבר היום יקרות ביחס למערב ומרוב המדינות החברות ב־oecd. את ההסכם יש לעגן בחקיקה שלא ניתן לשנות בהמשך. אנחנו קוראים לכל חברי הכנסת לתמוך בביטול התכנון והפחתת המכסים לטובת ציבור הצרכנים כולו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר