שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

לאחר הפגנת הענק של נכי צה"ל: משרד הביטחון הציג את הרפורמה באגף השיקום

בשבוע הבא תעלה ההצעה לישיבת הממשלה • בין הנושאים שעל הפרק: איכות השירות לנכים ותוכנית לאומית לטיפול בהלומי קרב ונפגעי פוסט טראומה

מחאת הזהדות עם איציק סעידיאן מול אגף השיקום בפתח תקווה ביום הזיכרון , יוסי זליגר
מחאת הזהדות עם איציק סעידיאן מול אגף השיקום בפתח תקווה ביום הזיכרון, צילום: יוסי זליגר

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אמיר אשל, הציג הערב (ראשון) את תוכנית משרד הביטחון לרפורמה באגף השיקום. בין הנושאים שיטופלו – איכות השירות לנכים, מימוש זכויותיהם, רפורמה בוועדות הרפואיות, יישום המלצת ועדת בן-ראובן ותוכנית לאומית לטיפול בהלומי קרב ונפגעי פוסט טראומה.

בתחילת השבוע הבא יביא משרד הביטחון לישיבת הממשלה הצעת החלטה של הנושאים הבשלים כבר לשינוי, ובין השאר תוספת כוח אדם לאנשים המטפלים בנכים באופן ישיר. "זה ידרוש משאבים. אין פה שאלה בכלל. השינוי לא איזה סוג של 'פיין טיוניג'. זו קפיצת מדרגה, שתעלה. נמצה מתוכנו מה שאפשר".

"אנחנו בפתחו של שינוי. יש רצון אמיתי להוביל לשינוי. עובדי אגף שיקום במשרד הביטחון מטפלים במסירות אין קץ בנכי צה"ל. יש לנו כשלים, יש לנו שגיאות, אנחנו לא עוצמים עין ולא עוברים ליד", אמר אשל. "אנחנו לא הקמנו עוד ועדה. רוב התובנות, הידע והמסקנות קיימות אצלנו ביד. הכוונה היא פשוט לממש באופן מהיר, אם כי לא הכל אפשר לעשות מיידית".

אשל אמר כי שר הביטחון בני גנץ ילווה את האירוע באופן הדוק ברמה יומית או דו-יומית, "כדי לראות איך פותחים את צווארי הבקבוק ממשרד הביטחון ועד הממשלה".

על פי תוכנית משרד הביטחון, אחד מהנושאים המרכזיים שיטופלו הוא איכות השירות הניתנת לנכים. "האנשים שלנו עושים את המקסימום, אבל איכות השירות לא מספקת", אמר מנכ"ל משרד הביטחון. "היקף כוח האדם שלנו היא נקודת תורפה. כמות הרופאים שלנו ביחס לכמות הנכים לאין שיעור פחות טובה ממערכים אחרים במדינת ישראל".

 

נושא נוסף שיטופל הוא הנגישות והנגשת השירותים לנכים, בצורה דיגיטלית, וכן דחיפת הנכים למימוש כל זכויותיהם. עוד יבוצע טיפול ב"אחת מנקודות הכשל" של אגף השיקום, כפי שהגדיר זאת מנכ"ל משרד הביטחון, והן הוועדות הרפואיות. במשרד הביטחון מתכננים בנוסף לבטל את מבחן ההכנסה לנכים, ולגבש תוכנית לאומית לטיפול בהלומי קרב ונפגעי פוסט טראומה.

כזכור, בהתאם להמלצות ועדת גורן, אנשי קבע שנפצעו שלא עקב שירותם אינם מטופלים על-ידי משרד הביטחון, אלא על ידי הביטוח הלאומי. לעומתם, חיילי החובה שנפצעים שלא עקב שירותם, למשל, במהלך חופשה בבית, מוכרים כנכי צה"ל. לפי אלוף (במיל') אשל זו סוגיה שראוי לבחון, ולהשוות את תנאיהם של חיילי החובה לאלו של אנשי הקבע. "זה עוד לא בשל, אבל זה יהיה במעלה הדרך", אמר.

בשבוע הקרוב מתכוונים במשרד הביטחון לסכם את התחקיר בעניינו של איציק סעידיאן. ביום ראשון הקרוב יביא משרד הביטחון לישיבת הממשלה הצעת החלטה בסוגיות הבשלות כבר לשינוי. "זו תהיה מנה ראשונה, אנחנו מבינים שזה לא יסתיים בכך", הבהיר אשל.

"70 אחוז מנכי צה"ל משוקמים. זה לא כישלון, אבל זה לא מספיק. אני רוצה 100 אחוז. בגוף שמטפל בעשרות אלפי אנשים יש גם אי הצלחות וגם כישלונות", סיכם אשל. "איציק הגיע למצב נואש שאסור היה להגיע אליו. במקרה שלו לא הצלחנו. אני לא רוצה לעטוף את זה במילים יפות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר