ארה"ב הודיעה אתמול רשמית, כי היא ״מוכנה לנקוט בצעדים הדרושים כדי לחזור להסכם הגרעין״. בתגובה לפניית "ישראל היום", הסביר דובר מטעם מחלקת המדינה כי מטרת השיחות באוסטריה היא "לזהות את הנושאים הכרוכים בשיבה הדדית של ארה״ב ואיראן לעמידה בהסכם״. באופן רשמי יובילו את השיחות עם האיראנים השותפים האחרים להסכם הגרעין המקורי - צרפת, בריטניה, האיחוד האירופי, סין ורוסיה.
מוושינגטון יגיע גם השליח המיוחד של הממשל לסוגיית איראן, רוברט מאלי, שיוביל את המשלחת האמריקנית. בממשל אומרים כי כרגע לא אמורות להיות שיחות ישירות עם איראן, אך הם "פתוחים לאפשרות כזו״. הממשל מנהל את הקשר עם ישראל בסוגיה זו בשלושה ערוצים. המטה לביטחון לאומי (מל"ל) בראשות מאיר בן שבת מרכז את הטיפול בסוגיית איראן, ומקיים שיח שוטף עם המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, בראשות ג'ייק סאליבן.
השני - שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, שוחח ביום שישי עם שר החוץ גבי אשכנזי ודן איתו בנושא. בנוסף, שגריר ישראל בוושינגטון ובאו"ם, גלעד ארדן, מקיים ערוץ שיחות משלו בבירה האמריקנית. בצד הישראלי הגיעו למסקנות סותרות באשר למטרת הממשל. חלק מהבכירים הישראלים התרשמו שנמוכים הסיכויים לחזרה אמריקנית להסכם הגרעין,בעיקר בשל הסירוב העקשני של איראן להתגמש.
מן העבר השני, גורמים ישראליים אחרים מעריכים שחזרה אמריקנית להסכם המקורי היא רק עניין של זמן ושל מציאת נוסחה שתאפשר לממשל לסגת בכבוד מההצהרות של הנשיא ביידן. לפי גורמים אלה, הממשל טרוד בבעיות פנימיות ובינלאומיות קשות ודחופות פי כמה, ובראשן הקורונה והשלכותיה הכלכליות.
בזירה הבינלאומית, ממשל ביידן פועל לבלום את סין ודווקא על רקע זה, הוא אינו מעוניין לבזבז משאבים על בעיית איראן שבראייתו נמצאת נמוך יותר בסדר העדיפויות. פקיד בכיר אמר אתמול ל"ישראל היום" בהקשר הזה, כי המצב הנוכחי, שבו טהרן מפרה את ההסכם אך מוטלים עליה עיצומים קשים, עדיף מאשר חזרה להבנות הסכם הגרעין המקורי.
דובר מחלקת המדינה האמריקנית אמר אתמול כי ארצו לא מתכוונת להקל באופן חד־צדדי על איראן בסוגיית הגרעין, בטרם יגובשו הבנות על הדרך שלה לשוב להסכם. "לא נשקול מחוות או ויתורים חד־צדדיים כדי להביא את איראן לעמדה טובה יותר במו"מ", הבהיר.