גשם החל לרדת הערב (רביעי) בצפון הארץ והוא צפוי להתפשט בהדרגה לרוב האזורים במהלך הלילה. בצפון ובמרכז ייתכנו סופות רעמים יחידות. קיים חשש לשיטפונות בנחלי המזרח. מחר ירדו גשמים בצפון הארץ ובמרכזה והם יהיו מלווים בסופות רעמים, עם חשש להצפות במרכזי הערים. בנוסף קיים חשש לשיטפונות בנחלי המזרח. משעות אחרי הצהריים ייתכן גשם מקומי גם בצפון הנגב.
גשמים כבדים והצפות ברחבי הארץ // צילום ארכיון: משה בן שמחון, ויטלי גרנדר, רשות הטבע והגנים
במקביל תורגש ירידה ניכרת בטמפרטורות, בשיעור של 8-10 מעלות והן תהיינה קרובות לממוצע. בחרמון ירד שלג. בלילה יתמעטו הגשמים ויחלשו. מחברת "מטאו טק" נמסר כי בשישי יהיה מעונן עד מעונן חלקית עם עלייה קלה בטמפרטורות, שתהיינה בגבולות הממוצע לעונה. בצפון הארץ ירד גשם מקומי מידי פעם, ובשעות הבוקר ייתכן גם במרכזה.
לעמוד מזג האוויר של "ישראל היום">>
ביום שבת יהיה מעונן חלקית עד מעונן עם עלייה קלה בטמפרטורות ובצפון הארץ יתכן גשם מקומי. משעות אחה"צ הגשם יתחזק ויתפשט גם לחוף המרכזי. קיים חשש לשיטפונות בנחלי בקעת הירדן. בראשון ירדו גשמים לפרקים מלווים בסופות רעמים בצפון ותורגש התקררות. קיים חשש להצפות במישור החוף הצפוני. משעות אחה"צ יתחזק הגשם והוא צפוי להתפשט למרכז. קיים חשש לשיטפונות בנחלי המזרח ולהצפות בערי החוף. בחרמון ימשיך לרדת שלג. מזג האוויר הקר והגשמים ימשכו גם ביום שני.
"עצירת גשמים כזו התרחשה לפני חמישים שנה בדיוק"
האווירה האביבית המורגשת גם השבוע באה בהמשך ישיר לשבועיים שקדמו לו וכללה עצירת גשמים בתקופה שאמורה להיות שיא החורף, לצד טמפרטורות גבוהות מהממוצע.
"הדבר שמייחד את עצירת הגשמים כעת הוא שהיא עצירה מלאה לגמרי, כלומר בפרק הזמן הזה של 20 -19 ימים לא ירד גשם באף נקודה בארץ", מסביר ל"ישראל היום" ד"ר עמוס פורת, מנהל תחום שירותים אקלימיים בשירות המטאורולוגי (לאחרונה ירד גשם ברוב חלקי הארץ ב-23 בדצמבר 2020 ובמרכז הארץ ירד מעט גשם ב-24 בדצמבר. מאז לא ירד גשם, כך שבפועל אנו בעצירת גשמים של 19 ימים בכל הארץ ובחלק מהאזורים אף של 20 ימים, ד"ל).
פורת מתכוון לכך שכבר היו בעבר תקופות של מיעוט קיצוני של גשמים ואפילו לפרקי זמן ארוכים יותר. כך, למשל, בחורף 2013/14, אז לא ירד כמעט גשם מאמצע דצמבר עד תחילת מרץ, אם כי עדיין התקבלו משקעים, מדי פעם, לסירוגין.
דוגמא דומה נוספת לתקופה ארוכה שכללה מעט מאוד גשם היא בחורף 1990/91, שבו עד אמצע ינואר ירד מעט מאוד גשם או חורף 1983/84 שגם בו התקבלו מעט מאוד משקעים מאמצע פברואר עד אמצע מרץ. לעומת דוגמאות אלה, עצירה מוחלטת לגמרי של הגשמים לפרק זמן ממושך כמו זו המתרחשת כרגע אירעה לפני לא פחות מ-50 שנה. אז, בחורף 1970/71 בין ה- 19 בדצמבר 1970 ל- 9 ינואר לא ירדו כלל משקעים במשך 21-22 ימים. "גם אז, אגב, זמן קצר לפני חזרת הגשם, היה חם ונמדדו ערכי טמפרטורות של 30 מעלות ויותר במישור החוף", דברי פורת.
בדיקת עצירות גשמים בעבר מעלה כי היו מיקרים דומים ואף ארוכים יותר, אולם הם נטו להתרחש בדרך כלל, בחודשים שאינם חלק מחודשי החורף המרכזיים לדוגמה: 28-27 ימים של עצירת גשמים מאמצע נובמבר עד אמצע דצמבר 2006, או 27 ימים מאמצע פברואר עד אמצע מרץ 1984.
אמנם עצירות גשמים ממושכות בחודשי החורף המרכזיים קרו בעבר, אך הן לרוב לא היו מוחלטות ולא כללו את כל אזורי הארץ. לדוגמה: 15 בינואר עד 10 בפברואר 2015 (25 ימים), בפרק זה היו מעט גשמים באמצע בצפון הארץ.
או 23 עד 25 ימים בינואר 1955 ובינואר 1959 וגם במקרים אלה זה לא כלל חלקים מהצפון. וכמצוין- פרק ארוך מאמצע דצמבר 2013 עד תחילת מרץ 2014, בו היה מיעוט גשמים קיצוני, אולם לא חלה עצירת גשמים מלאה.
עצירת גשמים מוחלטת לגמרי בכל הארץ בחודשי החורף המרכזיים המתרחשת כעת אירעה לפני לא פחות מ-50 שנה מ- 19 בדצמבר 1970 עד 9 בינואר 1971 אז היא נמשכה 22-21 ימים. ניתן גם לציין עצירת גשמים מלאה מעט קצרה יותר של 17-16 ימים בינואר 1993.
ומה בנוגע לטמפרטורות?
רצף הימים החמים יחסית, כפי שאנו חווים בתקופה זו, הינו יוצא דופן לחודש ינואר. במהלך רצף זה נמדדו 9 עד 10 ימים רצופים עם טמפרטורת מקסימום מעל 22 מעלות בבית דגן ובאיילת השחר ומעל 24 מעלות בבאר שבע. בירושלים נמדדו 12 ימים רצופים עם טמפרטורת מקסימום מעל 16 מ"צ בירושלים. רצף דומה התקבל לאחרונה בינואר רק 1971, במקביל לעצירת הגשמים שהייתה אז.
יש לציין כי בחודשים דצמבר ובפברואר היו מספר מקרים של רצפים דומים לנוכחי (3 עד 5 מקרים ב-60 עד 70 השנים האחרונות, ד"ל) ובירושלים נרשם גם רצף דומה בינואר 1936.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו