הסיפור של קבוצת מזרחי ובניו, אחת מחברות הבנייה הגדולות והמובילות בישראל, עם 39 פרויקטים, יותר מ-3,500 יחידות דיור מצפת וחיפה בצפון ועד לאשדוד בדרום ובשווי של מעל 6 מיליארד שקלים, הינו הרבה יותר משל חברת בנייה.
מדובר באפופיאה היסטורית מופלאה בת מאות שנים, עת יהושוע (גוחה) מזרחי הגיע אי שם במרוצת המאה ה-17, היישר מערבות בוכרה, אל שכונת הבוכרים בירושלים. שישה דורות לאחר מכן, לקראת פרוץ מלחמת העצמאות, נטל יעקב מזרחי המנוח את בניו אליהו (אלי) ומאיר ויתר בני המשפחה ויחד ירדו לשכונת הגנים החדשה בת ים, אז בית וגן, שהוקמה באותן השנים אי שם מדרום ליפו.
מדברים נדל"ן עם עופר פטרסבורג. האזינו לפודקאסט החדש >>
הסיפור של הקמת חברת בנייה נוצר דרך מפעל מדרגות קטן שאותו הקימו יעקב מזרחי, בנו אלי ואחיו מאיר. הם עסקו בעוד שורה ארוכה של פרויקטים קטנים וגם בתעשיית הבנייה.
לימים הכיר אלי את ג'וליה, עולה חדשה מבגדד. השניים נישאו, התגוררו בחולון וגידלו את שלושת ילדיהם: אברהם (אבי), רוני ויפה.
מי שהקים את קבוצת מזרחי ובניו, רוני מזרחי, בנו האמצעי של אלי ונכדו של יעקב, משמש כיום בתפקיד נשיא לשכת הקבלנים ויו"ר הקבוצה. רוני מזרחי נולד לפני 62 שנה וגדל היישר אל תוך הוויית הבנייה, יחד עם אחיו הבכור אברהם (אבי) מזרחי ז"ל ואחותו הצעירה יפה, תבדל"א.
כבר מגיל 9 נהג רוני לאסוף נחושת ועופרת אותם מכר למר טולדנו בחולון. אביו קנה לו זוג אופניים פשוטים ב-50 לירות, ובהם הילד רכב מחולון הלוך וחזור אל המפעל בבת ים, תמורת חצי לירה ליום. בטרם הגיע למצוות למד כבר את מלאכת הבנייה על כל סודותיה. מסבו יעקב למד את הצד הביצועי ומהדוד מאיר את קריאת התוכניות והחלק ההנדסי.
לאחר מלחמת יום הכיפורים התגייס רוני לסיירת שקד, ובהמשך צורף ליחידה המיוחדת ללוחמה בטרור ולפלוגות הסיור של החטיבה הירושלמית והחטיבה המרחבית הערבה בעין יהב. בגיל 23 הוא הוסמך להיות הקבלן הרשום הצעיר ביותר בתולדות מדינת ישראל. בשנת 1981 סיים לימודי מנהל פרויקטים ומנהל עבודה בשלוחה של הטכניון והמכון לפריון העבודה בתל אביב, לאחר שנתיים של לימודי ערב בסיומו של יום עבודה בבניין.
כבר ב-1979, כשהשתחרר משירות סדיר, יזם את הפרויקט הראשון שלו ברחוב הרצוג 38 בבת ים. היתר זה כבר היסטוריה. קבוצת מזרחי ובניו הוקמה בשנת 1982, כאשר הבנים אבי ורוני חברו לאב אלי. המשרדים מוקמו בדירה קטנה בת 2 חדרים ברחוב ירושלים 28 בבת ים.
עד מהרה התבלטה החברה בתנופת הגידול שלה, במקצועיות ובהיקף הפרויקטים. החברה התאפיינה ביכולת לבנות מגוון רחב של בניינים - החל מווילות ובנייה נמוכה, דרך בנייה רוויה, מגדלי ענק, מרכזי מסחר, בתי מלון, משרדים ועסקים, ביניהם שורה של גורדי שחקים בבת ים, כולל מגדל אברהם, מזרחי ביזנס סנטר, גן האמנים ועוד.
מלבד אלי מזרחי האב, אשר פרש לגמלאות לפני מספר שנים, ורוני מזרחי הבן, העומדים בראש הקבוצה, משמשים בה שורה מכובדת של בני משפחה בתפקידי מפתח בכירים, ביניהם: עורך הדין אדם מזרחי, בנו של רוני, המשמש כסמנכ"ל; בתו של אבי מזרחי (ז"ל) אפרת, סמנכ"לית הנדסה; אלי, בנו של אבי מזרחי, משמש כסמנכ"ל פיתוח פרויקטים. בנו של רוני, (אלי) לי, הינו סמנכ"ל הביצוע.
האחות הצעירה יפה, כיום יפה בידה, מנהלת עם בעלה מוטי בידה הכהן ובניהם גל וטל מפעל שיש שבבעלות הקבוצה. הבת אור, מומחית לביוכימיה וגנטיקה, השתלבה אף היא לאחרונה בפעילות בקבוצה. יולי, בתו הצעירה של רוני, המשרתת כיום בדובר צה"ל, סיימה בהצטיינות לימודי תקשורת באוניברסיטה ותצטרף בקרוב לתפקיד משמעותי בקבוצה באגף תקשורת ויח"צ.
משפחת מזרחי חוותה אשתקד טרגדיה קשה כשהאח אברהם (אבי) מזרחי ז"ל נפטר בגיל 62. אבי היה במשך שנים רבות גורם מרכזי ביותר בקבוצת מזרחי והיה אחראי על הנושא המורכב של ביצוע פרויקטים. על שמו נקרא מגדל אברהם, בניין בן 50 קומות שעתיד להיבנות בקרוב בלב בת ים בצמוד לקניון בתימון, שהוקם אף הוא בשעתו על ידי קבוצת מזרחי ובניו.
האם ג'וליה הלכה לעולמה לפני עשור. האב אלי יבדל"א ממשיך גם בגילו המופלג להיות יועץ בקבוצה ולהתגאות באימפריה שיצר יחד עם בניו.
רוני מזרחי מסביר את הסוד שמאחורי הצלחת הקבוצה כשילוב של נחישות, מקצועיות, התמדה, אמינות ולכידות משפחתית. במשך עשרות שנים הוא עבד לצד אחיו המנוח אבי. השותפות האמיצה החלה כששניהם היו שותפים בגיל 3 באוסף הגולות ולאחר מכן הקימו עסק למכירת סברסים.
רוני מזרחי: "תמיד היינו שותפים בכול. מעולם לא עלה בינינו עניין כספי כזה או אחר, והאמון בינינו היה מוחלט. אחי המנוח אבי היה מלאך אמיתי ומלח הארץ".
רוני מזרחי הינו אב ל-4 ילדים, סב ל-6 נכדים וה-7 בדרך. הוא ידוע כאיש רעים בעל חוש הומור, אך גם אדם מקצועי ומעמיק. לפני כשלוש שנים הקים את לשכת הקבלנים, במטרה לשפר את מעמדם המקצועי של הקבלנים בפרט ושל תעשיית הבנייה בכלל, ולכך הוא מקדיש את מיטב זמנו.
"דווקא עידן הקורונה", אומר מזרחי, "מהווה עבור כולנו הזדמנות פז לחשב מסלול מחדש ולבחון מהם היעדים של מדינת ישראל ושל שוק הדיור. ב-30 השנים הבאות נצטרך לבנות אותה כמות שבנינו ב-72 השנים שחלפו מאז קום המדינה, בשל הריבוי הטבעי והעלייה מהתפוצות".
סופרין: כוחה של קבוצה
קבוצת סופרין היא חברה משפחתית ותיקה. לצידו של קלמן סופרין, יו"ר הקבוצה, נמצאים שלושת בניו: קובי, ליאון וצחי המתמחים בתכנון הנדסי, פיננסים, שיווק ופיתוח עסקי. נכון להיום הקבוצה מנהלת פרויקטים באזורי הביקוש של גוש דן: תל אביב, רמת גן, קריית אונו, פתח תקווה, חולון, כמו גם אזור השרון והעיר ירושלים.
בשלוש השנים האחרונות נכנסה קבוצת סופרין לפעילות ענפה בתחום המרכזים הלוגיסטיים, ענף שצמיחתו קפצה בצורה מטאורית. כיום ניתן לומר שקבוצת סופרין היא מהחברות המובילות בתחום המרכזים הלוגיסטיים בישראל והביאה את קבוצות הרכישה גם לענף מניב זה.
בין הפרויקטים המרכזיים שקבוצת סופרין בונה ומשווקת כיום בתחום הלוגיסטיקה: הטכנופארק בחולון והטכנופארק באבן יהודה, הנותנים מענה למשתמשי קצה רבים שזקוקים לאחסנה או משרד עם נגישות גבוהה לשילוח, פריקה וטעינה.
קבוצת הנדל"ן סופרין היא אחת מחברות הנדל"ן הבולטות במשק. הקבוצה עוסקת בייזום וניהול של פרויקטים בתחומי הנדל"ן המניב, מרביתם במסגרת קבוצות רכישה, בקידום פרויקטים למגורים, חלקם בהתחדשות עירונית, וכן עוסקת בניהול והשבחת נכסי נדל"ן.
בשנים האחרונות נכנסה קבוצת סופרין לשיתופי פעולה עם חברות נדל"ן גדולות נוספות, דוגמת ריבוע כחול נדל״ן, ביג מרכזים מסחריים, כלל ביטוח והפניקס חברה לביטוח, לטובת הקמת מגה פרויקטים באזורי ביקוש.
מאז הקמתה לפני כעשור מנהלת הקבוצה פרויקטים בשווי של כ-9 מיליארד שקל. 12 פרויקטים שיצאו אל הפועל ואוכלסו ו-6 פרויקטים הנמצאים כיום בתהליכי תכנון, הקמה ושיווק.
את הקבוצה ייסד ב-2009 קלמן סופרין, אשר לאחרונה זכה בפרס מפעל חיים מטעם איגוד המהנדסים. סופרין, מהנדס בניין במקצועו ובוגר הפקולטה להנדסה אזרחית בטכניון, נחשב לאחד מבכירי התחום בישראל העומד מאחורי פרויקטים משמעותיים רבים.
בתחילת דרכו המקצועית עסק סופרין בתכנון קונסטרוקציות של פרויקטים בישראל ובחו"ל. בהמשך לקח חלק בצוותי תכנון וניהול בפרויקטים ציבוריים גדולים בישראל וברחבי העולם ובמסגרת עבודתו התנסה בהיבטים של טכנולוגיות בנייה חדשניות.
בסוף שנות ה-60 היה אחד משלושת מקימי חברת ב.ס.ר, אשר עסקה בתכנון וניהול הנדסי של פרויקטים במגזר הציבורי והפרטי. בראשית שנות ה-80 מונה סופרין למנהל צוות התכנון וההקמה של שכונת פסגת זאב בירושלים מטעם משרד השיכון. ב-1987 זכה לקבל את פרס קפלן היוקרתי מידי נשיא המדינה, עזר ויצמן ז"ל, על תפקידו בניהול הקמת השכונה הירושלמית.
בשנות ה-80 לקח קלמן סופרין חלק בצוותי הניהול והתכנון של הקמת בסיסי צה"ל בנגב, אשר הועתקו מסיני לאחר החתימה על הסכם השלום עם מצרים. במחצית שנות ה-80 הוא החל לפתח שיטת ייזום פרויקטים במתכונת חדשנית, בה הצרכן הסופי הוא למעשה היזם והרוכש של הקרקע, מזמין שירותי הבנייה ונהנה מחיסכון הרווח היזמי בפרויקט.
באותה עת חבר אל סופרין ידיד קרוב, שבבעלותו היה מגרש לבניית 22 יחידות דיור במערב ראשון לציון. במקום להציע לחבר למכור את המגרש, תימחר סופרין עבורו את עלויות הבנייה והציע שיביא מכרים נוספים אשר ירכשו יחד הזכויות בקרקע ויהיו שותפים לפרויקט. אותה שיחה הייתה בעצם התשתית לקבוצת הרכישה הראשונה בישראל.
קבוצת סופרין אירגנה והוציאה לפועל מאז עשרות פרויקטים בשיטת קבוצות הרכישה בתחום המגורים, המשרדים והמסחר. בין הפרויקטים הבולטים שבוצעו על ידי החברה וקלמן עצמו: מגדלי ב.ס.ר 1+2 ברמת גן ובני ברק, מגדל גיבור ספורט ברמת גן, מגדל מנהטן בפארק צמרת בתל אביב, מגדלי טויוטה בתל אביב, מגדל we במתחם המע״ר הצפוני בתל אביב, בית הרופאים ברמת החייל בתל אביב, מגדל השחר בגבעתיים, מגדל הכשרת היישוב ומגדל הפניקס בבני ברק ועוד.
כיום נמצאים מספר פרויקטים גדולים ובולטים של הקבוצה בתהליכי שיווק וביצוע. פרויקטים כמו טכנופארק בחולון, פרויקט east& בתל אביב ופרויקט ONYX ששיווקו החל ממש לאחרונה בקריית אונו – צומת סביון.
"בפרויקט we, שנמצא במתחם המע"ר הצפוני בתל אביב, הצלחנו לייצר מוצר מבוקש במחיר נגיש - דירת 2 חדרים באזור מבוקש בתל אביב ב-1.3 מיליון שקל בלבד", אומר צחי סופרין. "אנחנו מאפשרים לצעירים להגשים את חלום הדירה בתל אביב, בקומפלקס המשלב מגורים-מסחר-משרדים. הישג שכזה אפשר לבצע רק באמצעות קבוצת רכישה, בזכות מחיר הכניסה הנמוך".
צחי סופרין, הבעלים של הקבוצה, בן 39, נשוי ואב לשניים ומתגורר בתל אביב. לצד לימודי תואר ראשון במנהל עסקים, גדל וצמח צחי סופרין בתפקידים ניהוליים שונים בקבוצה. הוא משמש גם חבר הנהלה בעמותת עוזרים לגיל השלישי וכתחביב עוסק בספורט סיבולת – טריאתלון למרחקים ארוכים.
צחי סופרין: "כחברה משפחתית אנו מכירים בגודל האחריות המוטלת על כתפינו ומחויבים ליצור פרויקטים שתורמים לקיומה של סביבה עירונית איכותית עבור שותפינו וילדינו. שליחותינו זו מתבצעת לאור עקרונות אנושיים ועסקיים שעוצבו לאורך השנים ומבוססים על החתירה המתמדת למצוינות, חדשנות ועמידה ביעדים. ליבת פעילותנו מושתתת על פיתוח מערכות יחסים ארוכות טווח על בסיס אמון הדדי עם אנשים".
לדבריו, "בנדל"ן ועסקים החכמה היא לשמור על אופטימיות וקור רוח ולהבין שמדובר בריצה למרחקים ארוכים ולא בספרינט. יש לקבל החלטות המתבססות על נתונים ותחזיות מהימנות, וכמובן לסמוך גם על תחושת הבטן. הקורונה לא תהיה פה לנצח, אנשים ימשיכו לצאת בבוקר לעבודה במשרד וימשיכו לחפש מקום מגורים. אלו סיבות לאופטימיות".
פרשקובסקי: כל אחד והכישורים שלו
משפחת פרשקובסקי עוסקת בייזום ובנייה כבר שלושה דורות. זוהי חברה ציבורית הנסחרת בבורסה בתל אביב מאז 2006, אבל היא קודם כל חברה משפחתית, והדור הרביעי כבר עומד בשעריה כדי להיכנס גם הוא לפעילות.
לפני כ-25 שנה ייסד ארנון פרשקובסקי את החברה וגייס את אשתו עדנה לעבוד עמו בעסק. עם התפתחות החברה הצטרפו גם שלושת ילדיו, יוסי, שרון ומאיה וחתנו חיים קראדי, המהווים את הדור השלישי של המשפחה ומסייעים, כל אחד בתחום התמחותו, להוביל את החברה קדימה.
בעלי התפקידים במשפחה: ארנון פרשקובסקי (80) – נשיא החברה, יוסי פרשקובסקי (57) – יו"ר, שרון פרשקובסקי (52) – מנכ"ל חברת הביצוע א.ש.י פרשקובסקי, חיים קראדי (50) – מנכ"ל פרשקובסקי, עו"ד מאיה פרשקובסקי (41) – מנהלת המחלקה המשפטית, סוזי פרשקובסקי (47) – סמנכ"ל שיווק.
אז איך הכל התחיל? אבא של ארנון היה סוחר קרקעות גדול באזור ראשון לציון בשנות ה-40'. ארנון פרשקובסקי מספר: "כשהייתי בן 35 הרגשתי שאני לא מרוויח מספיק כסף בחקלאות. אני מדבר על שנות ה-70, כשהתפוז הישראלי היה בשיא גדולתו, אך הרגשתי שאנחנו לקראת זמנים קשים בענף. החלטתי להיכנס לענף אחר - נדל"ן.
"העסקה הראשונה שלי הייתה מכרז של עיריית דימונה לבניית מרכז מסחרי בעיר. בהמשך ניגשתי למכרז בבאר שבע לבניית 2 מרכזים מסחריים קטנים ושוב זכיתי. כשהבן הבכור, יוסי, סיים את לימודי המשפטים הוא הצטרף לחברת הבנייה, כמו גם שרון שסיים בדיוק את הצבא. סיכמנו בהחלטה משפחתית שנפשיר את הקרקעות החקלאיות שהיו בבעלות המשפחה בראשון לציון לטובת פרויקטים למגורים".
מה חוסנה של חברה משפחתית לעומת כל חברה אחרת?
"בחברה משפחתית האינטרס העיקרי של כולם הוא הצלחת החברה, ללא אינטרסים אישיים. יש סינרגיה במהלך העבודה ומחוץ לה".
ספר על ההתרחשויות סביב שולחן השבת.
"בארוחת ליל שבת מדברים בדרך כלל על חוויות שכולם עברו במשך השבוע. בהמשך גולשים לדבר על עבודה, על פרויקטים חדשים, עד שאחד מבני המשפחה משנה נושא, וחוזרים שוב לדבר על נושאים אישיים".
איך משלבים בין משפחה לעסקים?
"הסוד שלנו הוא שכל בן משפחה אחראי על התחום בו הוא מרגיש הכי נוח ויכול להועיל ולתרום הכי הרבה. כל אחד והכישורים שלו. אנחנו מקפידים על שיתוף פעולה וקבלת החלטות משותפת. היחסים מחוץ לעבודה אצלנו במשפחה מצויינים. אנחנו מבלים הרבה ביחד, גם במפגשים ביתיים וגם בחופשות משותפות של כל המשפחה המורחבת".
יש תוכניות לעתיד לילדים הממשיכים?
"כל בן משפחה שירצה לתרום לחברה יקבל את ההזדמנות ויתקדם על פי היכולות האישיות והכישורים שלו. אין אצלנו קיצורי דרך".
איך תיראה החברה בעוד עשור?
"היא תמשיך להיות בין חברות הנדל"ן המובילות בתחום הבנייה למגורים, תוך שמירה על שמה הטוב".
אביב: דור חדש, בניין חדש
בשנת 1972 בנתה חברת אביב, באותם ימים חברה צעירה ודינמית, בראשותו של משה אביב ז"ל, בניין ברחוב הנצח 41 ברמת השרון הצומחת. היום, כעבור 48 שנים, סוגר נכדו, ארז אביב, מעגל נוסטלגי, שב לאותו מתחם ובונה במסגרת התחדשות עירונית פרויקט חדש ויוקרתי, הפעם ברמת השרון הנחשקת והמרכזית.
כולנו מכירים פרויקטים של התחדשות עירונית שפזורים ברחבי הערים. אותם בניינים שנבנו בשנות ה-50' וה-60', בלב הערים באותה תקופה, בניינים בני 3-4 קומות בלבד, עם מרפסות קטנות ומטבח סגור, מקלט משותף וגינה צחיחה.
במהלך השנים בניינים אלה התיישנו, ואינם מתאימים יותר לסביבה האורבנית הצומחת סביבנו, שדורשת מעלית, חניה צמודה ותת קרקעית, ממ"ד ובנייה עמידה לרעידות אדמה. כל זאת מוביל יזמים רבים לקדם ולבצע פרויקטים באזורים מבוקשים.
בלב רמת השרון, על התפר שבין האורבני לירוק, סמוך לרחובות אוסישקין וביאליק, מוקם פרויקט אביב הנצח 41.
ארז אביב בן ה-36, הבעלים של חברת אביב אורבן, העוסקת בייזום פרויקטים מרשימים וייחודיים של התחדשות עירונית, רכישת קרקעות ועסקאות קומבינציה בהיקפים גדולים, מספר על החיים לצידו של סבו המיתולוגי, משה אביב ז"ל, שייסד את קבוצת אביב.
"סבא שלי היה מקור השראה עבורי. נהגתי לשחק איתו שחמט. דרך המשחק עימו למדתי את חשיבות התכנון, ראייה של כמה מהלכים קדימה, האמונה והאומץ לפגוש אתגרים".
ארז עובד לצידו של אביו דורון, יו"ר הקבוצה. "אבי נטע בי את האומץ לקחת סיכונים מחושבים, תוך חשיבה קדימה על התסריטים האפשריים והיערכות בהתאם. לא לפחד מבעיות מורכבות, שכן במקרים רבים הפוטנציאל המשמעותי טמון במקומות לא צפויים. את כל זאת ועוד אני מביא לחברה שהקמתי, אביב אורבן, ולפרויקט זה בפרט".
קבוצת אביב, מחברות הבנייה הוותיקות, הגדולות והמובילות בישראל, יוזמת ובונה כבר יותר מ-57 שנים אייקונים שעיצבו את קו הנוף של ישראל, ביניהם מגדל משה אביב, בית החולים אסותא ברמת החייל, פרויקט מגורי היוקרה סי אנד סאן, אביב בצמרת, רוטשילד 22, מגדל ליבר, לבונטין, אחימאיר 1, אליפלט ועוד.
גבאי: להמשיך להוביל
"את דרכנו התחלנו בבית, באשקלון, וכיום אנחנו בונים בכל רחבי הארץ״, מספר שמשון גבאי (71), אב המשפחה. ״אנחנו מאמינים שלבנות מספר פרויקטים באותה עיר הינו המפתח להצלחה. ראינו זאת בעיר מולדתנו ואנו רואים זאת גם בשדרות, בתל אביב ובערים נוספות בהן אנו יוזמים ובונים. כל פרויקט מלמד אותנו מה האוכלוסייה רוצה, מה היא צריכה ובהתאם אנחנו פועלים. כמשפחה, אנחנו מאמינים בבסיס איתן ויציב, המאפשר פעולות רוחביות ענפות ומתכוונים להמשיך כך עוד שנים רבות".
קבוצת גבאי נוסדה על ידי שמשון גבאי בסוף שנות ה-80, וכיום הינה אחת מחברות הבנייה הוותיקות והמובילות בענף הנדל"ן בארץ. שמשון גבאי, לשעבר קבלן קידוחים בדרום, זיהה את הפוטנציאל הכלכלי ביזמות נדל"ן למגורים ונכנס לתחום.
"אמא שלי הפצירה באבי לקחת אותנו לכל פגישה, לכל משא ומתן כדי שנלמד את רזי התחום, וכך היה", מספר אלי גבאי. "בנעורינו כל אחד מאיתנו השתלב בחברה בתפקיד כזה או אחר. אני הייתי מגיע כל יום לאתר הבנייה שלנו באשדוד, חייתי ונשמתי את השטח, הייתי צמוד לפועלים, חשתי בידי את כלי העבודה, למדתי על בשרי איך דירה נבנית מא' עד ת', והיום הידע הזה משרת אותי נאמנה".
בשנים האחרונות העביר גבאי האב את הניהול לארבעה מילדיו (הבת החמישית עובדת בהייטק). לקבוצה, שבנתה עד היום אלפי יחידות דיור בכל רחבי הארץ יש כ-1,400 יחידות דיור בביצוע ב-11 פרויקטים בתל אביב, רמת גן, הוד השרון, מודיעין, אשקלון, ראש העין, שדרות ועוד. החברה מחזיקה בחברת גבאי מניבים (100%) הבורסאית, בעלת נדל"ן מניב.
רשימת בעלי התפקידים במשפחה: מיה גבאי-טובול (47) - מנכ”לית החברה, אורית גבאי-טירר (43) - סמנכ”לית שיווק ומכירות, אלי גבאי (38) - מבעלי קבוצת גבאי, תמר גבאי (31) - מנהלת רכש, אריק טובול - סמנכ"ל תכנון וביצוע. הפנינו לבני המשפחה מספר שאלות.
מה חוסנה של חברה משפחתית לעומת חברה רגילה?
"ייחודה של חברה משפחתית טמון בהדדיות ואחווה. בכל צומת דרכים יש דמות מפתח שהיא חלק ממך, מישהו שהעסק זורם לו בוורידים. תחושת המשפחתיות הינה חלק מהותי ביסודות החברה, וזה מורגש בינינו ובין כל העובדים. כולנו חותרים למטרה אחת מגובשת והאחדות קריטית להשיג זאת".
איך משתלבים העסקים במפגשים המשפחתיים?
"כיוון שהמשפחה היא הקבוצה והקבוצה היא המשפחה, אין באמת הפרדה - לא בארוחות שישי ולא בחופשות. הפרויקטים שלנו תמיד על השולחן וקשה מאוד לשים אותם בצד. כולנו גרים קרוב זה לזה בתל אביב, והדבר רק מחזק אותנו. אנחנו האחים גדלנו לתוך זה, כך שאנחנו לא מכירים מציאות אחרת".
יש כבר תוכניות לעתיד לדור הצעיר?
"אנחנו האחים גדלנו ביחד, ובהתאם אנחנו מתנהלים בעסקים. הילדים שלנו לא גדלו באותו בית, והזמן יגיד אם ואיך ישתלבו בחברה מה גם שאנחנו ארבעה אחים שעובדים בחברה, ולכל אחד מספר ילדים משלו. ביום מן הימים מי שיוביל את החברה, יהיה זה שהכי ייטיב איתה וישמור על המורשת שלה. אין הנחות בעניין הזה מבחינתנו".
איך תיראה החברה בעוד עשר שנים?
"התחלנו באשקלון, פרצנו לשוק בתל אביב, ואנחנו רוצים להמשיך להתפתח ולצמוח ולהוביל את ענף הבנייה בתחום הנדל"ן המניב, התחדשות עירונית, מגורים ועוד".
לוינשטין: מפעל חיים
יותר מ-70 שנה שקבוצת משולם לוינשטין עוסקת בייזום וביצוע של פרויקטי נדל"ן בארץ ובחו"ל, לצד ייזום ובנייה של נכסים מניבים, מגדלי משרדים, מרכזים מסחריים, מלונאות ועוד. לחברה פרויקטי מגורים רבים ברחבי הארץ אשר פונים לקהלי יעד שונים - מעפולה ויקנעם בצפון, דרך נתניה, כפר יונה, שוהם ותל אביב, ועד לראשון לציון וגן יבנה.
קבוצת משולם לוינשטין הינה אחת החברות המובילות והותיקות בענף הנדל"ן בישראל. היא החלה את פעילותה עוד בטרם קום המדינה, בשנת 1945, על ידי מייסדה משולם לוינשטין ז"ל.
איך הכל התחיל? משולם לוינשטין, מחלוצי המהנדסים האזרחיים בישראל, ייסד את החברה בשנת 1964. ב-1970 הצטרף למטה הניהול בנו, שאולי לוטן, מהנדס אזרחי אף הוא. ב-1982 הפכה לוינשטין לחברה ציבורית בבורסה לניירות ערך בתל אביב. באותן שנים התמנה שאול הבן למנכ"ל החברה ומשולם האב נשא בתפקיד יו"ר הקבוצה. נכון להיום נחשבת הקבוצה לתאגיד חברות ציבוריות רחב היקף, המונה חברות ייזום, הנדסה, ביצוע ונדל”ן.
חיידק הנדל"ן דבק גם בילדיו של שאולי, שכבר מגיל צעיר היו מגיעים למשרדים לפגוש את אבא וסבא. הראשונה שנכנסה לעבוד בחברה הייתה יעל לוטן, האחות הבכורה, עורכת דין במקצועה. כיום משמשת יעל כמנהלת המחלקה המשפטית בחברה ודירקטורית במרבית חברות הבנות. בקבוצה עובדים גם אמיר לוטן, מנהל תחום התחדשות עירונית, וחן גור לוטן, מנהלת הנכסים המניבים.
יעל לוטן מספרת: "אני עובדת בחברה מאז שהייתי ילדה קטנה. בהתחלה עניתי לטלפונים, כשהתבגרתי שימשתי כעוזרת למהנדס. באופן פורמלי התחלתי לעבוד בחברה בשנת 2005 כמחליפה של עובדות שיצאו לחופשת לידה. לאחר סיום לימודיי והתמחות במחלקת נדל"ן של משרד עורכי דין מוביל, השתלבתי במחלקה המשפטית וריכזתי את פרויקטי החברה בחו"ל".
ספרו על רגע מיוחד בעבודה.
יעל לוטן: "אני מגיעה כל יום לעבודה עם הרבה סיפוק ואושר. זה לא רק מקום שמשלם את המשכורת שלי, זהו מפעל חיים ומורשת משפחתית שאני ממשיכה בחריצות, התמדה ועבודה קשה. ברור שקשה להיכנס לנעלים העצומות של סבא ואבא, אבל אנו בטוחים שהחברה תפרח למשך עוד הרבה שנים".
חן לוטן: "כל יום עבודה שונה מקודמו. השיא השנה היה באישור התב"ע של מתחם התחנה המרכזית הישנה, פרויקט שאני עובדת עליו שנים. יש המון סיפוק, כי אני אוהבת את מה שאני עושה".
אמיר לוטן: "רגעי השיא הם כאשר סוף סוף מקבלים היתר בנייה ואפשר להתחיל לבנות ולראות את התוצאה של העבודה הרבה".
יש גם רגעי משבר?
אמיר לוטן: "רגעי המשבר שלי הם בעיקר כתוצאה מהבירוקרטיה הישראלית. בתחום ההתחדשות העירונית מתחילים תהליך שבו רק אחרי שנתיים-שלוש במקרה הטוב או 10-15 שנים במקרה הרע מקבלים היתר בנייה".
חן גור לוטן: "ההתמודדות מול השוכרים בעיצומו של משבר הקורונה לא פשוטה. אנחנו מבינים את מצבם של השוכרים. התקופה הזאת מאתגרת בעבור כולנו. נקווה שבקרוב נחזור לשגרה".
יעל לוטן: "רגע המשבר הגדול ביותר היה לפני כניסתי לחברה, בעת ניסיון ההשתלטות על החברה בשנת 1999. ראיתי את סבי ואבי נלחמים כנגד מישהו שמנסה להשתלט על מפעל חייהם, החברה שהם בנו במו ידיהם. הם בלמו את ההשתלטות, וזה רק חיזק את אבי".
איך משלבים בין העבודה למשפחה?
חן גור לוטן: "לכל אחד מהאחים יש את הנישה שלו שאותה הוא אוהב. יחד עם אבא שמנווט וממנכ"ל את החברה נוצר שילוב מצוין. אני מאוד נהנית לעבוד עם המשפחה. השילוב קירב בינינו גם בפן האישי, לאור העובדה שאנחנו נפגשים כל יום, מעבר למפגשים המשפחתיים. ככל שיש חוסר הסכמה כל אחד אומר את דעתו ואז מחליטים ביחד".
יעל לוטן: "עם אבא שלי, שאולי, קשה מאוד לריב בנושאים אישיים או מקצועיים. גם בין האחים אין ויכוחים. אם מתעוררים חילוקי דעות הם נפתרים בדרך עניינית לטובת החברה".
יעל, אמיר וחן מסכימים שלושתם שהם יוכלו לאתגר המרכזי, שהוא לשמור על חוסנה והצלחתה של הקבוצה, למען הדורות הבאים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו