אם זוגיות בימים כתקנם היא אתגר, זוגיות בימים של קורונה היא אתגר כפול ומכופל. השהות הרציפה במחיצתו של בן הזוג והקשיים הכלכליים שגרמה הקורונה למשק, יוצרים מתח בבתים רבים, ועתידים ככל הנראה להוביל גם לעלייה מדאיגה בשיעור הגירושין בישראל – אך פוגעים גם באלו שהתגרשו עוד לפני הקורונה.
"אני יכול להצביע על מקרים שאלמלא הקורונה לא היו מגיעים אלי", אומר עו"ד הרשקוביץ, העוסק בדיני משפחה, "בין הסגר הראשון לשני הגיעו אליי אנשים שאני יודע בוודאות שאם העולם היה מתנהל על מי מנוחות, זה לא היה קורה להם. אבל כרגע העולם כולו מתנהל בכאוס, לצערנו, והשהות המשותפת והמתח הכלכלי המתמשך שלא רואים את האופק שלו – מביאים לתוצאות עגומות".
במקרים רבים, המשבר הכלכלי מוביל לירידה בכושר ההשתכרות של הגבר, דבר שמשפיע על היכולת לקיים הסכמים שכבר נחתמו. "כך, למשל, מקרה של טייס שהתגרש בתחילת השנה", מספר הרשקוביץ, "כשהקורונה עוד הייתה רק שמועה רחוקה, ובפברואר חתם על הסכם הגירושין. בעקבות סגירת השמיים בשל הקורונה הוא איבד את עבודתו כטייס ואת כושר השתכרותו – מה שמנע ממנו לעמוד בהסכם, דבר שהוביל את גרושתו להגיש תביעה נגדו".
במקרה אחר, לקוח שהתחייב לשלם מזונות בסך 7,500 שקלים לילד, נאלץ להתמודד עם מציאות לא-צפויה שבה העסק שלו אינו מתפקד כלל בגלל הקורונה. "הוא אמנם לא פשט רגל כי יש לו חסכונות, אבל הוא התרסק", אומר הרשקוביץ, "בית משפט לא סייע לו והציע לו לקחת הלוואה כדי לעמוד בתשלומי המזונות. למעשה, אפילו מי שיש לו כסף נפגע מהמצב. אצל עובדי הייטק רבים, למשל, צומצמה המשרה ל-70% ושכרם ירד בהתאם. הבעיה אפילו חריפה יותר כשמדובר בעצמאים שכן הם לא יכולים להתחייב לתשלומים כאשר העתיד שלהם לא ברור". לדברי הרשקוביץ, סוגיה אחרת שמושפעת מהקורונה היא חלוקת הרכוש ומימוש התחייבויות כספיות אחרות שנעשו במסגרת הסכמי גירושין: "למרות שהוסכם על חלוקת רכוש, שכוללת למשל מכירת בית וכיוצא בזה, השינוי במצב הכלכלי מונע מבני הזוג לעיתים לממש את התחייבויותיהם במסגרת ההסכם".
בניגוד לצפוי, בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה מתייחסים למצב כאילו היה מצב זמני ולא מושיטים סעד של ממש, למרות שאי-הוודאות הכלכלית נמשכת כבר שבעה חודשים ולא צפויה להיגמר בזמן הקרוב, ובמקצועות מסוימים אין אופק של חזרה לשגרה תעסוקתית, כאשר אנשים שהיו מסודרים מוצאים את עצמם במצב בלתי אפשרי שבו פסק הדין מחייב אותם לשלם סכומים שהם לא יכולים לעמוד בהם.
כדי להתמודד עם המציאות, החליט עו"ד הרשקוביץ לשלב "סעיף קורונה" בהסכמי גירושין ומזונות שבהם הוא מייצג. הסעיף, שמכונה גם "סעיף מגפות", מתייחס למקרה של סגר עתידי שכתוצאה ממנו עבודתו של השכיר תפגע והכנסתו תרד; במסגרת הסעיף מגדירים מראש ובהסכמה בין הצדדים את גובה המזונות במקרה שיוטל סגר או שהגבר יצא לחל"ת, וכן קובעים כללים ברורים בנוגע לשאר ההתחייבויות הממוניות, שיגרמו לכך שבני הזוג לא יהיו תלויים בחסדו של בית המשפט או בית הדין.