הגינות והמרפסות הפכו לציר מרכזי בבית הישראלי ובעולם כולו. ההשקעה בהן שוברת שיאים ולעתים אף לא נופלת מההשקעה בפנים הבית. מטבחי חוץ שלא מביישים את המטבח הביתי, ג'קוזי, בריכת ענק, פינות רביצה, עצי זית - כל אלה ועוד הופכים את הגינה, הגג או המרפסת לפנינה מושקעת. גם הקבלנים והיזמים הבינו את כוחה של המרפסת והפכו אותה לכלי שיווקי שמעלה את יוקרת הנכס.
מדברים נדל"ן עם עופר פטרסבורג. האזינו לפודקאסט החדש >>
המציאות האינטנסיבית לצד הסגר ואיום הקורונה הפכו את הגגות, הגינות והמרפסות למקום מושלם להירגע, להטעין מצברים וליהנות מזמן איכות עם המשפחה והחברים. הישראלים מוציאים הון על עיצוב, תחזוקה ועדכון הצמחייה, הפסיליטיס, הריהוט והפינוקים.
"כיום המרפסות מתהדרות בשטחים כמעט שווים בגודלם לפנים הדירה, ולעתים אף זהים", מציין שי דוד מחברת כרכום עיצוב נוף. "גם הקבלנים וגם המשפחה הישראלית מבינים את חשיבותה של המרפסת ל-WELLNESS השוטף שלנו, על אחת כמה וכמה בתקופה הנוכחית. המרפסת הפכה להיות הדבר הגדול הבא בתחום הבנייה והעיצוב, בטח ובטח בתקופת הסגר. למרפסת מצטרפים כמובן הגגות והגינות, שבעונה זו הופכים להיות הפנינה החשובה בבית".
לארח בסטייל
"הניתוק בין הפנים לחוץ וירטואלי לחלוטין", מסבירה נירית פרנקל ממשרד האדריכלות פרנקל אדריכלים. "הסלון לא באמת נגמר בגבולות הוויטרינה. הסלון ממשיך ופורץ גבולות. לעתים הוא אף מכפיל את שטחו בזכות עיצוב נכון וחללי חוץ ופנים שמתמזגים זה עם זה".
"לא בכדי אנו עדים למגמה הרווחת בקרב מותגי עיצוב מובילים, שמשיקים קולקציות INDOOR ו-OUTDOOR, אותה קולקצייה עשויה מחומרים עמידים שמתאימים לחוץ, על מנת לטשטש בין החללים וליצור המשכיות של החוץ. החלל המנוצל גדל משמעותית, והחוץ הוא המשך טבעי של הפנים", מוסיפה פרנקל.
בהמשך לכך מדגישה יעל מוסקוביץ', מנהלת שיווק בניגא שף FOR HOME, כי "תרבות האירוח יצאה לגינה, וכך גם הדרישה למטבחי חוץ משוכללים ומקצועיים, עם תכנון מוקפד ודיוק הצרכים של בעלי הבית, על ידי עיצוב ותכנון מטבחים מודולריים, שמאפשרים בישול איכותי, לצד מטבחים קלים לשינוע, עמידים ומצוידים בכל מה שהשף הביתי צריך, בדיוק כמו המטבח המרכזי.
"מדובר על שלל תוספות כמו מקררי יינות ושתייה קלה, טאבון, פלטת בוצ'ר, פלאנצ'ה ניידת ועוד. מאחר שהמרפסת גדלה, כך גם ההיצע בכל הקשור למטבחי חוץ, החל ממטבחים ניידים קטנים וכלה במטבחי ענק משוכללים, שרמתם המקצועית לא נופלת מאלה המיועדים לפנים הבית".
להרגיש בחוץ
מעצב הפנים ניצן הורוביץ מסביר כי "התכנון והעיצוב של החוץ והפנים הפכו להיות דומיננטיים. בני הבית רוצים לשבת בפנים ובכל חלל אפשרי להרגיש את החוץ, להתכתב איתו. התכנון נעשה בהתאם עם חלונות ענק, שיוצרים את התחושה הזו של חלל אחד גדול ללא הפרדה. הקורונה בהחלט חידדה את חוסר הניצול של חלל החוץ. כעת כולם מבינים את חשיבותו, ואלה שהתברכו בו, בין אם מדובר בחלל קטן או גדול, רוצים לשדרגו ולהרגיש אותה חמימות שהם חשים בפנים הבית".
המטרה, לדברי הורוביץ, ליצור מתחמים מתוכננים בחלל החוץ: פינת רביצה, פינת בישול, פינת אוכל, פינה לשתיית קפה זוגית של הבוקר. "בדיוק כמו שמתכננים כל שטח ושטח בפנים, כך גם בחוץ", הוא אומר. "כיום כמעט כל קולקציה, בין אם היא של חיפויים, טקסטיל, ריהוט או תאורה, תגיע בגרסת החוץ והפנים על מנת ליצור המשכיות".
הטיפול בגינות יוקרה, שממוקמות על גגות או מרפסות, זהה כמעט לחלוטין לגינות על פני הקרקע. "לרוב מדובר בזוגות שעזבו את הבתים המרווחים לטובת דירה, וכעת הם רוצים אותה חוויה מהגינה בביתם הקודם", מסביר דוד. "מדובר במרפסות בשטחים משמעותיים, כאשר המטרה היא לשקף את מה שיש בדירה גם בחוץ ובתוך כך להגדיל את שטח הבית - מטבח חוץ, פינת ישיבה, פינת אירוח, אזור משחקים לילדים, פינת קריאה, בריכה, פינת אוכל, ואפילו יער שמדמה את הדבר האמיתי".

אבנר צדוק, מנכ"ל ומבעלי חברת פלגים המתמחה בתכנון וייצור בריכות, מציין שמשבר הקורונה תרם לפופולריות של הבריכות. "אנשים לא רוצים להיות מושפעים מהגבלת חוק זה או אחר, אלא למנף את האפשרויות שלהם. בריכה היא דוגמה נפלאה למיקסום איכות החיים וניצול חלל החוץ. הביקוש הולך וגדל, גם בקרב בעלי גגות, מרפסות וגינות קטנים יחסית. טכנולוגיות מתקדמות מאפשרות לסגור את הבריכה כאשר אינה בשימוש, לשם פינוי מקום ושמירה על הבטיחות".