לזירות שבהן מתמודדים כוחות הביטחון עם ארגוני הטרור הצטרפה בשנים האחרונות זירה חדשה: הדארקנט, הרשת האפלה, שבה גורמי פשיעה וטרור סוחרים ביניהם במסמכי זיהוי מזויפים, מידע בטחוני חסוי, תוכנות כופר וגם באמצעי לחימה צה"ליים.
"ארגוני הפשע וארגוני הטרור מחפשים את הנקודה החלשה שבה אין מספיק אבטחה", אומר איגור רבינוביץ', מנכ"ל חברת אקיטה המתמחה בהגנת סייבר, "ושם הם פועלים. אמנם הפושע פועל בגלל כסף, והטרוריסט פועל מתוך אמונה רדיקלית, אבל בסופו של דבר לשניהם מטרה אחת: לפגוע בנו". והם מנסים – וגם מצליחים: לפי דו"ח האינטרפול, מספר ההתקפות המוצלחות גדל ב-400 אחוז בתקופה האחרונה, כאשר משבר הקורונה מספק לתוקפים נקודת חולשה נוספת חדשה – העבודה מהבית הלא מוגן.
"מדינות אויב וארגוני טרור משקיעים המון משאבים בזירת הדיגיטל", אומר רבינוביץ', יוצא ממר"ם הצה"לית ובעל רקע בחברות ביטחון טכנולוגיות, "אני אמנם אני לא רשאי לדבר על נושא האבטחה של העבודה מהבית של חיילים, אבל אני כן יכול לומר שגם המשק האזרחי חשוף להתקפה, וזה לא פחות מסוכן. רק לפני כמה חודשים הייתה מתקפה על תשתיות מים ברחבי הארץ שהוכיחה שהתשתיות שלנו חשופות לאיומים חיצוניים. במקביל, ארגוני הפשיעה ממשיכים ומשכללים את שיטות התקיפה שלהם ואפילו מקימים מחלקות 'שירות לקוחות' שמסייעות לנסחטים שהותקפו לשלם בביטקוין, וארגוני הטרור גם הם הפכו להיות תלויים יותר בדיגיטל והם נשענים על הרשת לשם גיוס והוצאה לפועל של פעולות טרור".
במסגרת מחקר שערכו בחברה, איתרו מומחי האבטחה של אקיטה נשק צה"לי המוצע למכירה בדארקנט. הרובה שמוצע למכירה הוא מסוג גליל, רובה סער ותיק שפותח ויוצר בישראל בשנות השבעים והשמונים, ומשמש עד היום כנשק בחילות שונים ברחבי העולם. הרובה הצה"לי נמכר בדארקנט במחיר התחלתי של 0.0856 ביטקוין, שהם כ-980 דולרים בלבד. "אני לא רואה הבדל בין מכירת רובה צה"לי בדארקנט ובין מתקפה על תשתיות", אומר רבינוביץ', "רק לפני שבועיים נהרג אדם בעקבות התקפת כופר על בית חולים. כתוצאה מההתקפה מכשיר צנתור יצא מפעולה ומטופל נפטר. אז מה ההבדל בין זה ובין רובה?".
"הקמתי את חברת אקיטה. אחרי שב-2017 הייתה התקפה מתואמת של 100,000 בוטים שפעלו מתוך מכשירי IT, כמו מקררים ביתיים, שהשתילו בהם נוזקה", מסביר רבינוביץ'. כדי להתמודד עם הסכנות בהתקפות שמגיעות מהחלק האפל של הרשת, מציעים באקיטה מערכת ביתית לניטור וטיפול בפריצות לרשת. "הבנתי שיש פה בעיה שהיא חמורה יותר ממה שהיא נראית, ובאמת עכשיו בגלל הקורונה גם הבית הפרטי הפך למטרה להתקפה. הבית פחות מוגן ואפשר לתקוף דרכו גם את הארגון. המוצרים הקיימים כרגע לאבטחה של הבית סורקים את כל תעבורת המידע ופוגעים בפרטיות של העובד, בעוד אנחנו יודעים לתת פתרון של אבטחה ששומר על הפרטיות של העובד".
למרות הסיכון האדיר שטמון בסייבר, רבינוביץ דווקא מסתכל על המצב במבט אחר. "החלום שלי", אומר רבינוביץ', "הוא שבמקום מלחמה פיזית תהיה רק מלחמת סייבר. אמנם גם פגיעה בתשתיות יכולה להביא למוות, לצערנו, אבל זה עדיין שונה מכניסה פיזית של חיילים לשטח האויב. אני מקווה שאנחנו נמשיך להוביל על הטרוריסטים גם בתחום לוחמת הסייבר ונדע להיות תמיד כמה צעדים לפניהם".