חטאנו, עווינו ופשענו מול המגפה: כך הידרדרה ישראל ליותר מ-8,000 נדבקים ביום

יום הכיפורים טומן בחובו השנה גם צורך בחשבון נפש אישי ולאומי • זו בדיוק העת לתכנן את המשך ההיערכות למאבק בנגיף שממשיך להתפשט בקצב מסחרר ברחבי המדינה • ועבור כמה בכירים, זה הזמן הנכון להכות על חטא • פרשנות

זמן לחשבון נפש אישי ולאומי // צילומים: יהושע יוסף, יוסי זליגר, שמוליק גרוסמן - דוברות הכנסת // זמן לחשבון נפש אישי ולאומי // צילומים: יהושע יוסף, יוסי זליגר, שמוליק גרוסמן - דוברות הכנסת ,
זמן לחשבון נפש אישי ולאומי // צילומים: יהושע יוסף, יוסי זליגר, שמוליק גרוסמן - דוברות הכנסת // זמן לחשבון נפש אישי ולאומי // צילומים: יהושע יוסף, יוסי זליגר, שמוליק גרוסמן - דוברות הכנסת

האחריות והאשמה להתפרצות המואצת, בקנה מידה בינלאומי, של גל הקורונה השני בישראל מתחלקת ומשותפת לגורמים רבים. יום הכיפורים הוא זמן מתבקש לחשבון נפש אישי ולאומי, לא רק בשביל ההכאה על החטא ובקשת הסליחה, אלא גם ובעיקר בשביל לראות איך פועלים בצורה אחרת כדי לצמצם את התפשטות המגפה ולהיערך טוב יותר להשלכות הבריאותיות, הכלכליות והחברתיות הנרחבות והקשות של הקורונה.

1. הפוליטיקה הישראלית גרמה וגורמת כבר לשיתוק ולפגיעה קשה, וחלילה אנושה, במאבק בקורונה. כך גם בחלק מדיוני ועדת הקורונה בכנסת, שבגלל העומדת בראשה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון, היה אפשר לראות כיצד מיעוט קולני מבין חברי הכנסת, הן מהאופוזיציה והן מהקואליציה, לא מתבייש ולא בוחל בשום אמצעי כדי לטרפד את המאמצים והאמצעים הקריטיים להאטת המגפה.

אותו המיעוט לא בוחל גם בשום אמצעי כדי לפגוע ולהשפיל את אנשי משרד הבריאות. בחלק מהמקרים, ועדת הקורונה הפכה להיות האויבת של המאבק בקורונה. ברור שיש הכרח קריטי, שלטוני וציבורי לבקר את הממשלה, אבל אסור לעשות זאת על חשבון הפגיעה בבריאות וחיי הציבור.

ח"כ שאשא-ביטון // צילום: שמוליק גרוסמן - דוברות הכנסת
ח"כ שאשא-ביטון // צילום: שמוליק גרוסמן - דוברות הכנסת

2. ממונה הקורונה פרופ' רוני גמזו הצהיר עם כניסתו לתפקיד שהכוונה לעצור התפרצות כה נרחבת של המגפה רק בסגרים מקומיים ללא סגר על כלל המדינה, היא בגדר ניסוי ברמה עולמית, ואין עכשיו ברירה אלא לומר שהניסוי נכשל באופן קשה, דרמטי וטראומטי. נכון גם שהכישלון הוא גם בגלל שהממשלה לא נתנה לתוכנית את הגיבוי ההכרחי אבל גם הערכה מושכלת של היכולת לבצע את הניסוי המסוכן הזה בבריאות ובחיים של כולנו, היתה צריכה להיעשות על ידי גמזו עוד לפני שהצהיר על ביצוע הניסוי בבריאות של אומה שלמה.

3. אם כבר מזכירים בימים אלה מחדש את המחדל הצבאי הנוראי של מלחמת יום הכיפורים ב-1973 אז ניתן לראות גם סימני שאננות, ניתוק מהמציאות וניהול גרוע של שר הבריאות יולי אדלשטיין ומנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי. בשבועות הראשונים למינוים לתפקיד הם דיברו כאילו הקורונה כבר כמעט מאחורינו ושידרו כאילו הם יעשו ממש הכל כדי שלא יוטל שוב סגר על ישראל. אלא שבמקביל, משרד הבריאות לא עשה את כל מה שהיה חייב לעשות כדי לשפר את היכולת של ישראל לבלום את ממדי המגפה.

4. מתחילת המגפה, יש חלקים בחברה הישראלית, בקרב החרדים, הערבים ושאר חלקי החברה, שמזלזלים בהוראות הקורונה - ובכך גורמים לנזקים קשים מאוד במאבק הלאומי למיגור התפשטות הקורונה. נכון שהסיבות לכך הן גם חוסר אמון בממשלה והסברה ממש כושלת של משרד הבריאות, אבל אלה אינם תירוצים להתנהגות נפשעת שמסכנת חיים של ישראלים רבים מדי.

מחלקת הקורונה בביה"ח איכילוב // צילום: יוסי זליגר
מחלקת הקורונה בביה"ח איכילוב // צילום: יוסי זליגר

5. במגפה בסדר גודל כמו של הקורונה, ההשפעה של התקשורת על הציבור היא נדבך קריטי בעצם המאבק בנגיף. אלא שבתקשורת הישראלית יש האדרה והבלטה שערורייתית של "כת מכחישי הקורונה", שבמסגרתה נותנים במה לקומץ רופאים ומנהלים בכירים שבחסות או בכסות החלוק הלבן מספקים מידע מטעה ומוטעה, שקרי, חלקי ומניפולטיבי על הקורונה (בעיקר מידע שמקטין, מזלזל ומגמד את חומרת המגפה), ופעמים רבות מולם לא מעמידים שום רופא או מדען שיתמודד ויתעמת איתם.

התופעה הזו בולטת במיוחד בחלק מהתוכניות היוקרתיות והנצפות ביותר בערוצים המרכזיים, ובכך משפיעים המגישים והעורכים עצמם באופן קשה, הרסני ופוגעני מאוד על המוכנות וההתמודדות של ישראל עם הקורונה ועל עצם החיים של כולנו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר