מאז חודש מרץ ספגו המסעדנים מכות רבות. זה התחיל בסגירה פתאומית אי שם במרץ, נמשך בסגירה ופתיחה לסירוגין בהתאם לתחלואה ובשבוע שעבר הגיע גם האיסור על האיסוף עצמי. כעת, יממה לפני הסגר המתקרב, שגם בו נכון לעכשיו כלל לא ברור אם יותר להן להיפתח, הגיעו מעט חדשות טובות מתחום המשלוחים.
חברת המשלוחים "וולט", אחת משתי הגדולות הפועלות באזור המרכז, בעיקר בתל אביב אך גם בערים הגובלות בה, הגיעו להסכם עם נציגי המסעדנים במסגרתו תוריד החברה את עמלת השילוח שלה ל-22% לאורך תקופת הסגר, לעומת 27 אחוזים בימים כתיקונם. סבסוד העמלה, בשיתוף פעולה עם בנק הפועלים יצא לפועל החל ממחר (שישי).
במקביל ועל מנת לעודד הזמנות ממסעדות ולתמוך בפעילות הענף בתקופת הסגר, בנק הפועלים יעניק הטבה ללקוחותיו הפרטיים להזמנת משלוח דרך אפליקציית החברה בסך 30 ₪ ללקוח, עד לגמר המלאי.
"אנו שמחים שהדיאלוג עם חברת וולט הביא אותם לבצע הפחתה משמעותית של עמלת השילוח שהם גובים מהמסעדות ל22% לתקופת הסגר", אמר תומר מור, מנכ"ל עמותת "מסעדנים חזקים ביחד .השיח האינטנסיבי בין העמותה לוולט הוכיח את עצמו ואנו מציינים צעד נוסף וחשוב מאין כמוהו במאבק הכולל שלנו למען המסעדנים במיוחד בתקופה זו. ראוי לשבח את מנכ"ל וולט אימרי גלאי ואת בנק הפועלים על גילוי מנהיגות ואומץ כלכלי. אנו מצפים שחברת תן ביס תצהיר על הפחתה דומה כמו שוולט עשו עוד לפני יום כיפור".
בימים האחרונים דרשו לא מעט מסעדנים משתי חברות המשלוחים המובילות, וולט ותן ביס, להוריד מהעמלה אותה הן גובות לאור התקופה המורכבת בה הם נמצאים וההפסדים הכספיים הרבים הצפויים בתקופה הקרובה. המסעדנים ציפו לסולידריות ושיתוף פעולה מהחברות ונראה שנכון לעכשיו, לפחות מאחת מהן, גם זכו לו.
אמרי גלאי מנכ״ל וולט ישראל מסר: "ברור לכולם שהמסעדות לא יכולות להתקיים ממשלוחים בלבד, וכעת ההכרזה על הסגר ללא סיוע לענף תהווה עבורן מכה אנושה. המסעדנים הם השותפים שלנו, ואנחנו נמשיך לסייע להם ככל שביכולתנו בשעתם הקשה. בסגר הראשון הענקנו למסעדנים תוכנית סיוע מקיפה שכללה בין היתר מענק אישי לכל מסעדה עד 10,000 ש״ח, ביטלנו את עמלות האיסוף העצמי וספגנו את עלויות סליקת האשראי בכדי לעודד הזמנות טייקאווי, והיום אנו עומדים לצידם שוב, וביחד עם בנק הפועלים יוצאים במהלך חסר תקדים לסבסוד עמלת מערך השילוח למסעדות בתקופת הסגר ל-22%. אנו מודים לבנק הפועלים על שיתוף הפעולה איתנו אשר מוכיח שוב שהוא פועל למען העסקים הקטנים בישראל".
מוקדם יותר הבוקר שוחחנו עם מסעדן מאזור ירושלים, שנתן מעט רקע על נושא העמלות. "אני העדפתי להקים מערך משלוחים עצמאי", סיפר אותו מסעדן שבחר להישאר בעילום שם. "שילמתי 'שכר לימוד' בהתחלה והפסדתי לא מעט כסף, אבל העמלה שהחברות גובות בידיעה שהמון מסעדנים תלויים בהן היא לא הגיונית, אנחנו לא שבויים. עכשיו כשאני עם משלוחים עצמאיים זה לא שאני מרוויח יותר מדי, אבל לפחות אני שומר על הלקוחות שלי מאושרים ובעיקר זוכרים שאני קיים, וזה לא מובן מאליו בתקופה הזו".
"מסעדנים גם כך בקושי מרוויחים בשנה שנתיים הראשונות", הוא המשיך. "אנחנו מנסים לשרוד יום יום ובקושי מצליחים תוך כדי הלחץ של הכסף גם להעניק חווית שירות טובה למבקרים, כשאפשר, ולאלו שמזמינים משלוח, ואז אנחנו נאלצים או לשלם 30% עמלה לחברת משלוחים או לוותר לגמרי? מזל שהשתלם לי לספוג את הנזק ולהקים מערך שליחים משלי, אבל אני מפחד לחשוב מה היה קורה אם זה היה נכשל".