נשיא קוסובו ל"ישראל היום": "ההכרה ההדדית - הישג היסטורי"
לרגל חתימת ההסכם אומר האשים ט'אצ'י: "היום הוא המשך של ידידות ארוכה" • פתיחת הנציגות תהיה סמלית: קוסבו תהיה המדינה המוסלמית הראשונה עם שגרירות בי-ם • "העמים יצרו קשר בלתי שביר"
צילום: איי.אף.פי - ארכיון // נשיא קוסובו. "הישג היסטורי"
שנים ייחלו בפרישטינה, בירת קוסובו, לרגע הזה. עוד לפני הכרזת העצמאות ב-2008 קיוו האלבנים הקוסוברים, שישראל תהיה אחת המדינות הראשונות שתכיר במדינתם הצעירה, למרות התסבוכת המדינית שהכרה כזו הייתה גוררת מול סרביה ובת בריתה הצמודה דאז, רוסיה. האלבנים ראו את עצמם קשורים היסטורית לישראל: בתקופת השואה הצילו אלבנים רבים, גם בקוסובו, יהודים ממכונת ההשמדה הנאצית. את המאבק שלהם לעצמאות מסרביה הם השוו למאבקה לעצמאות של ישראל: מעטים מול סביבה עוינת, שהצליחו להשיג את מבוקשם בניגוד לכל הציפיות.
קוסובו הפכה לתופעה נדירה ביותר: מדינה מוסלמית, שמצהירה בגלוי על היותה פרו-ישראלית, גם כשטורקיה ואיראן החלו לבחוש בענייניה הפנימיים ולטפח הקצנה דתית בקרב האוכלוסייה, שהיא מהעניות באירופה. כעת, משנסגר מעגל וישראל מכירה בקוסובו במסגרת ההסכם שוושינגטון השיגה בין סרביה לשכנתה בעלת הרוב האלבני, אומר נשיא קוסובו, האשים , ל"ישראל היום": ההכרה ההדדית בין קוסובו וישראל היא הישג היסטורי. בעודי מצפה לפתוח את שגרירותנו בירושלים, אני מודה לארצות הברית שאפשרה לשתי המדינות לבנות שותפות חזקה בין שתי מדינות ריבוניות. העם בקוסובו והעם בישראל יצרו קשר שלא ניתן לשבור אותו באמצעות הקרבה, מאבק ולחימה לקיום במשך ההיסטוריה. לכן, אני מאמין שהיום הוא רק המשך של ידידות ארוכה בין שתי המדינות".
רגעי החתימה בבית הלבן, אמש // צילום: איי.אף.פי
מנהיגי קוסובו הבטיחו מאז ההכרזה על עצמאות מדינתם שהם יפתחו את שגרירותם בירושלים, לאחר שישראל תכיר בהם. מימוש מהלך שכזה יהיה בעל סמליות רבה ביותר: קוסובו תהיה המדינה המוסלמית הראשונה ששגרירותה תמוקם בבירת ישראל.
כזכור הודיע אתמול (שישי) נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על הסכם נורמליזציה כלכלית בין קוסבו וסרביה, במסגרתו שתי המדינות ישדרגו את יחסיהן עם ישראל. על פי טראמפ, סרביה התחייבה להעביר את שגרירותה בישראל לירושלים עד חודש יוני וקוסובו תקיים יחסים דיפלומטיים עם ישראל.
הנשיא האמריקני הודיע על החלטת המדינות הבלקניות במסיבת עיתונאים שקדמה לפגישה בחדר הסגלגל ושיבח את הצדדים על מוכנותם לעבוד למען פשרה. נשיא קוסובו, האשים ט'אצ'י, כתב בעמוד הטוויטר שלו: "אני מברך את ראש ממשלת ישראל נתניהו על כוונתו הכנה להכיר בקוסובו ולהכריז על יחסים דיפלומטיים. קוסובו תעמוד בהבטחתה ותקים נציגות דיפלומטית בירושלים".
נרמול היחסים הכלכליים בין בלגרד לפרשיטינה הם הישג דיפלומטי משמעותי לאחר שהמתיחות בין המדינות עלתה בשנה האחרונה. מדובר בסוג ראשון של הכרה מצד סרביה לעצמאותה של קוסובו, בה רואים הסרבים חלק משטחה ההיסטורי של ארצם. הקוסוברים זכו בעצמאותם לאחר התערבות צבאית אמריקנית בשנות התשעים אך הכריזו עליה רק בשנת 2008.
על אף גישושים דיפלומטיים ראשוניים, ישראל נמנעה מהכרה דיפלומטית בקוסובו, זאת בשל היחסים שמנהלת ישראל עם בלגרד. כעת יוכלו המדינות להכיר זו בזו ולקיים יחסים דיפלומטיים מלאים, בהסכמתה של סרביה.