בשורה לאומית: ביחידה המיוחדת ללוחמה בטרור (הימ"מ) פיתחו לאחרונה ערכת נשימה ביולוגית נגד נגיף הקורונה שתשמש את הצוותים הרפואיים בבתי החולים בישראל.
"מדובר במערכת ההגנה הטובה ביותר בעולם היום, שמקנה הגנה של מאות אחוזים יותר מהאמצעים המוכרים לנו", הדגיש אתמול ל"ישראל היום" רס"מ י' המשרת במחלקת פיתוח האמצעים בימ"מ.
עם התפשטות נגיף הקורונה, הורה מפקד משמר הגבול, ניצב יעקב (קובי) שבתאי למחלקת פיתוח האמצעים של הימ"מ לפתח מערכת נשימה שתגן על המשתמשים מפני נגיף הקורונה. בשיתוף פעולה עם בית החולים מאיר בכפר סבא, פותחה מערכת ראשונה מסוגה בעולם, שניתן לה השם מאי"ר (מסיכה אקטיבית ייעודית רפואית) אשר עומדת בדרישות המינהל למחקר פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) במשרד הביטחון. לאחרונה היא אושרה לשימוש על יד משרד הבריאות, והיא חולקה לצוותים בבתי החולים מאיר ורמב"ם.
מפקד מג"ב הטיל את המשימה המוגדרת כ"החשובה במעלה" על הימ"מ - היחידה המשטרתית ללוחמה בטרור של משמר הגבול, בשל ניסיונה העשיר בפעילות מבצעית מורכבת תוך מתן מענה מבצעי גם לאיומים ביולוגיים אפשריים.
"הניסיון, רוח היצירה והחדשנות שכל כך נפוצים בימ"מ הם אלו שהביאו לבשורה הלאומית הזו ולבניית מערכת הנשימה שתעניק מיגון מיטבי, תוך התחשבות בצורכי אנשי הרפואה ובאופי עבודתם" אומר מפקד מג"ב.
ערכת הנשימה מאי"ר מבוססת על חומרים שמיוצרים בישראל בלבד וכוללת מסיכה לאף ולפה וצינור ייעודי, מפוח עם סוללות, מסנן ומשקף מגן ייעודי. רוב המרכיבים הם פיתוחים קיימים של משרד הביטחון. ערכת הנשימה מקבלת אוויר מבחוץ, מעבירה אותו דרך המסנן ומשם עובר דרך הצינור למסיכת פה ואף אוויר נקי ומסונן. נוסף על כך הותקן מסנן שתפקידו לסנן את האוויר היוצא, כך שגם הסובבים את המשתמש מוגנים ובטוחים.
לדברי המפתחים, ישנם כמה יתרונות משמעותיים שמציעה ערכת מאי"ר על פני מסיכת ה־N95 שמשמשת כיום את הצוותים הרפואיים. על פי המכון למחקר הביולוגי, ערכת המיגון קיבלה פקטור הגנה של בין 3,000 ל־4,000 לעומת מסיכת ה־N95, שקיבלה כ־10, כך שמדובר בהגנה שהיא פי 300־400 משאר אמצעי המיגון הקיימים כיום. ערכת מאי"ר נועדה לשימוש רב־פעמי, שכן את כל החלקים ניתן לחטא באופן מלא והיא כאמור בייצור מקומי.
יתרון נוסף לשימוש בערכת מאי"ר הוא שהאוויר מגיע באופן אקטיבי למערכת הנשימה.
כאמור, את כל אלו הציגו אנשי הימ"מ ומשמר הגבול בפני ועדה של משרד הבריאות, שקבעה מבין מוצרים נוספים שהוצגו בפניה, שמדובר במערכת הטובה ביותר שמוכנה לשימוש מיידי, ועל כן בית החולים מאיר בכפר סבא נבחר להיות הראשון שבו הצוותים צוידו במערכת.
ד"ר אלי קרניאל, מומחה ברפואה פנימית ורופא בכיר במחלקת קורונה בבית החולים מאיר, מסביר: "מדובר במסיכה אקטיבית עם מפוח וכשעוטים אותה לא צריך להתאמץ כדי לנשום אלא מקבלים על ידי המפוח אויר מסונן דרך מסנן ברמה גבוהה ומקבלים כל הזמן זרימה של אוויר נעים ואין תחושה של מחנק".