נתניהו עקץ: "יש מי שכל עיסוקם הוא 'רק לא ביבי'"

על רקע סערת החסינות, ראש הממשלה נתניהו דיבר לפני המראתו ליוון וחתימת הסכם יצוא הגז • "אנחנו עושים דברים גדולים למדינת ישראל"

רה"מ נתניהו ושר האנרגיה שטייניץ לפני ההמראה ליוון // צילום: חיים צח/לע"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האנרגיה יובל שטייניץ צפויים לחתום היום (חמישי) ביוון על הסכם משולש, שיכלול גם את קפריסין ושנועד להכין את הקרקע לאפשרות של יצוא גז לאירופה.

רגע לפני שנתניהו עלה למטוס הוא אמר כי "יש מי שכל עיסוקם הוא רק לא ביבי. אנחנו עושים דברים גדולים למדינת ישראל, כמו ההסכם שאנחנו מקדמים עכשיו, אחרי שנים רבות שהשר שטייניץ עומל עליו. נמשיך לעשות דברים גדולים למען ישראל".  

שר האנרגיה שטייניץ הסביר כי זהו פרויקט אדיר בעל קנה מידה בינלאומי. "צינור הגז יהיה הארוך ביותר בעולם והעמוק ביותר. הוא יגיע לעומק 3 ק"מ - כשהצוללות המתקשמות ביותר של הרוסים והאמריקאים מגיעות לעומק של 400-500 מטר", הדגיש שטייניץ והסיף כי "האיחוד האירופי השקיע 100 מיליון אירו בבדיקות ההיתכנות, לבקשתי. המיזם יעלה כ-7 מיליארד דולר ואנחנו לא נממן כלום ממנו".

על פי התוכנית שמקדמות שלוש המדינות זה כמה שנים, ישראל וקפריסין ייצאו במשותף גז שנמצא במים הטריטוריאליים שלהן דרך יוון לאיטליה - ומשם אמור להגיע הגז לנקודות שונות באירופה. איטליה לא תשתתף בפסגה היום, אך צפויה לחתום על ההסכם בהמשך. עם זאת, ההסכם לא קובע ששלוש המדינות יכרו גז וימכרו אותו, אלא רק כולל מסגרת הסכמית שתאפשר לחברות פרטיות לעשות זאת בעתיד. 

נתניהו והמנהיגים בפסגה ב-2018 // צילום ארכיון: אי.אף.פי

ישראל, קפריסין ויוון מהדקות בשנים האחרונות את הקשרים ביניהן. הפסגה שתיערך היום באתונה היא השביעית שמקיימים ראשי שלוש המדינות. הידוק הקשרים, וכן הפסגה הנוכחית, נעשים על רקע ההתפשטות המתמשכת של טורקיה באגן המזרחי של הים התיכון.

לאחרונה חתמו טורקיה ולוב על הסכם שמאפשר לארדואן להשתלט על המים הטריטוריאליים של שתי המדינות. בישראל לא מודים בכך, אך הפסגה שתיערך היום נועדה להעביר לאנקרה מסר ששלוש המדינות ממשיכות לשתף פעולה ואינן נרתעות מההתרחבות הטורקית. 

בתוך כך, בדיקה שנערכה במערכת המדינית בישראל העלתה כי לא ניתן לעכב בכלים משפטיים את ההסכם שחתם ארדואן עם המיליציה החזקה בלוב. הסיבה לכך היא ששתי המדינות אינן חתומות על אמנת הים, המעגנת את הכללים המוסכמים על מרבית מדינות העולם להתנהלות במים בינלאומיים.

טורקיה ולוב מחויבות לאפשר חופש שיט בשטח שחילקו ביניהן, אולם ככל הנראה אין דרך משפטית למנוע מהן לנכס לעצמן את המחצבים שיגלו במים הטריטוריאליים שעליהם השתלטו. בישראל ממשיכים לבחון את הסוגיה. 

כך או אחרת, באנקרה לא זונחים את הרטוריקה התקיפה: סגן נשיא טורקיה, פהוט אוקטאי, אמר אתמול כי "לשום תוכנית באזור שמדירה את טורקיה אין סיכוי להצליח". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר