מחאות המוניות התקיימו אתמול (שישי) ברחבי יוון, כאשר מאות אלפים השתתפו בשביתה כללית לציון יום השנה השני לאסון הרכבות החמור והקטלני ביותר בתולדות המדינה - שהפך שם לסמל של כישלון ממסדי. מטחי גז מדמיע, רימוני הלם ותותחי מים הושלכו לעבר מפגינים שהשליכו בקבוקי תבערה ולבנים באתונה, ונרשמו עימותים אלימים עם שוטרים במקום.
המפגינים הרבים דרשו צדק ל-57 ההרוגים בהתנגשות חזיתית בין רכבות בתסאליה ב-28 בפברואר 2023. הממשלה המכהנת באתונה, שנבחרה מחדש אחרי האסון, ספגה ביקורת חריפה ממשפחות הקורבנות על כך שלא יזמה חקירה פרלמנטרית לבדיקת האחריות הפוליטית. הממשלה, מצידה, טוענת כי החקירה צריכה להיות בידי מערכת המשפט.
בדיקה ממשלתית שפורסמה ביום חמישי קבעה כי פערי הבטיחות שגרמו להתנגשות טרם טופלו - גם שנתיים לאחר האסון. החקירה המשפטית עדיין לא הסתיימה ואיש לא הורשע בתאונה.
בציון שנתיים לאסון, המונים מילאו את כיכר סינטגמה שמול הפרלמנט ואת הרחובות הסמוכים, שם ריססו מפגינים את שמות ההרוגים בצבע אדום על הקרקע. הסיסמה "אין לי חמצן" - מילותיה האחרונות של אישה בשיחה לשירותי החירום - חזרה שוב ושוב בשלטים ובקריאות המפגינים, באחת ההפגנות הגדולות שנראו ביוון מאז המשבר הכלכלי.
Όλη η Αθήνα στον δρόμο για τα #τεμπη_εγκλημα #Τεμπη_συγκαλυψη
ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ pic.twitter.com/weYwA2pXuY— Ζηνοβία Σαπουνά (Zinovia Sapouna) (@zinovias) February 28, 2025
סבבים חוזרים ונשנים של עימותים בין מפגינים ושוטרים ליד הפרלמנט הותירו לפחות 20 אנשים שנזקקו לטיפול רפואי, כך מדווחות הרשויות. המשטרה מסרה כי 120 אנשים עוכבו שם, מתוכם 27 נעצרו, בעוד ש-35 אנשים נוספים נעצרו בהפגנה נוספת שהסלימה בסלוניקי.
במסגרת השביתה הכללית, הושבתו למשך 24 שעות כל הטיסות הבינלאומיות והמקומיות, ולשביתה הצטרפו ימאים, נהגי רכבות, רופאים, עורכי דין ומורים. עסקים נסגרו ותיאטראות ביטלו הופעות.
"אנחנו כאן כי אנחנו הורים... מחר זה עלול להיות הילדים שלנו," אמרה לתקשורת המקומית ליצה, אחות בת 45, שהשתתפה בהפגנות בסלוניקי.
בסקר שנערך השבוע על ידי מכון הסקרים "פולס", 82% מהיוונים שנשאלו אמרו כי אסון הרכבות היה "אחד מהנושאים החשובים ביותר" או "הנושא החשוב ביותר" במדינה, ו-66% הביעו חוסר שביעות רצון מהחקירות בנושא התאונה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו