תובעת בית הדין הבינ"ל: "בוצעו פשעי מלחמה ביהודה ושומרון ועזה"

פרקליטת בית הדין בהאג, פאטו בנסודה, הודיעה כי היא מעוניינת לפתוח בחקירה מלאה של הפשעים • התובעת ציינה כי בשל מעמדם החוקי הייחודי של השטחים תידרש החלטה של בית הדין על מעמדם בטרם יוכלו לפתוח בחקירה • נתניהו: "יום שחור לאמת ולצדק"

התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה // צילום: רויטרס // התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה // צילום: רויטרס ,
התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה // צילום: רויטרס // התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה // צילום: רויטרס

התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה, הודיעה היום (שישי) כי היא מעוניינת לפתוח בחקירה מלאה של פשעי מלחמה בשטחי יהודה ושומרון ועזה.

"אני משוכנעת כי יש בסיס סביר להתחיל בחקירה. השתכנעתי כי בוצעו או מבוצעים פשעי מלחמה בשטחי יהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורצועת עזה", כתבה בנסודה.

התובעת הכללית של בית הדין הפלילי הבינלאומי גלגלה את תפוח האדמה הלוהט של מעמד יהודה, שומרון, רצועת עזה ומזרח ירושלים לידיהם של שופטי בית הדין הפלילי, ובכך פתחה מערכה מדינית-משפטית שעלולה לפגוע קשות בעתידו של בית הדין הבינלאומי, שלא מעט מדינות בעולם מערערות על סמכויותיו והלגיטימיות שלו.

בהודעתה קובעת התובעת הכללית, פאטו בנסודה, שממצאי החקירה הראשונה שהיא קיימה לגבי המצב ב״פלסטין״, לפי בקשתה של הרשות הפלסטינית, העלו שכל הקריטריונים תואמים לפתיחת חקירה מצדה על ״פשעי מלחמה״ שבוצעו ומבוצעים בגדה המערבית, בירושלים המזרחית וברצועת עזה. עם זאת, התובעת מדגישה: ״לנוכח העניינים המשפטיים והעובדתיים הייחודיים והנתונים במחלוקת רבה בעניין זה, קרי השטח שבו אמורה להתבצע החקירה (מעמדו הבינלאומי לפי המשפט הבינלאומי, א.ב.), יש צורך להסתמך על סעיף 19.3 (באמנת רומא - אמנת היסוד של בית הדין הפלילי הבינלאומי) כדי לפתור את העניין הספציפי הזה״.

עוד בנושא:

"נגיב על כל ניסיון להעמיד לדין ישראלים"

מנדלבליט לבית הדין הבינלאומי: אל תתערבו בסכסוך הישראלי-פלשתיני

הולנד: תביעת ענק פלשתינית נגד בני גנץ

חקלאי עוטף עזה ממריאים להאג לתבוע את החמאס: "ישראל לא תשתוק"

בנסודה מדגישה שהיא פנתה הבוקר בבקשה דחופה לשופטי הערכאה הטרום-משפטית של בית הדין הבינלאומי כדי שהם יקבלו הכרעה בעניין סמכותו של בית הדין לעסוק בעניינים הקשורים ל״פלסטין״. ״הכרעה אם אני יכולה לבצע חקירה בנסיבות הייחודיות של המצב הזה צריכה להתקבל בטרם אוכל להתחיל בחקירה״.התובעת מאיצה בשופטי בית הדין לקבל החלטה מהירה בעניין לטובתם של הנוגעים בדבר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לדברים ואמר כי: ״זהו יום שחור לאמת ולצדק. הופכים את בית הדין הבינלאומי לנשק פוליטי במאבק נגד ישראל. רוצים להפוך את העובדה שיהודים חיים בארץ ישראל, במולדתם, לפשע מלחמה. נאבק על זכויותינו ועל האמת ההיסטורית בכל דרך אפשרית".

ישראל תשקול עיצומים נגד ניצגי בית הדין

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט פרסם היום  חוות דעת, ולפיה לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ה-ICC) אין סמכות להתערב בסכסוך הישראלי-פלשתיני. אמנם עמדה זאת נשמעה מצד בכירים במערכת המשפט הישראלית, אך פרסום חוות הדעת נובע מחשש מתגבר בישראל שהתובעת בבית המשפט הבינלאומי פאטו בנסודה תחליט לאפשר תביעות נגד בכירים ישראלים בשנתה האחרונה בתפקיד.

ל"ישראל היום" נודע כי בישראל תישקל האפשרות לנקוט עיצומים כלפי נציגי בית הדין, במידה ויפרסם חוות דעת בעייתית. כך נודע לישראל היום. אפשרויות הענישה כלפי התובעת ועובדיה כבר הוצגו לדרג המדיני שבידו תופקד ההחלטה, האם ליישם אותן. יצויין כי הממשל האמריקני שלל מנציגי בית הדין את אפשרות הכניסה לארה"ב, מיד כאשר התברר שהתובעת מתכוונת לחקור חיילים אמריקניים. הממשל גם בשעתו, שפגיעה של בית הדין בישראל כמוה כפגיעה בארה"ב עצמה.

ביקרו את ההחלטה בחריפות, נתצניהו ומנדלבליט // צילום: אורן בן חקון

"עמדתה המשפטית העקרונית של מדינת ישראל, שאינה חברה בבית הדין, היא שבית הדין נעדר סמכות שיפוט בנוגע לישראל, ושכל פעילות פלשתינית בזירת בית הדין נטולת תוקף משפטי, נוכח הצהרתה של התובעת מהעת האחרונה בדבר כוונתה לקבל החלטה, במסגרת הדוח השנתי שפורסם ביום 5.12.2019, מצאתי לנכון לפרסם את חוות הדעת בעת הזו", הסביר מנדלבליט.

היועמ"ש הסביר בחוות דעתו כי לבית הדין יש סמכות לדון רק במדינות ריבוניות שאישרו לו לדון בענייניהן – דבר שישראל לא עשתה. בנוגע לכך שהפלשתינים הצטרפו לאמנת רומא, ובכך העניקו לבית הדין סמכות לדון בענייניהם, כביכול, הסביר מנדלבליט כי הרשות הפלשתינית אינה מדינה ולכן אין בסמכותה להצטרף לבית הדין.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר