פסיקה חדשה מאיימת להפוך את כל רוכבי האופניים החשמליים לעבריינים בעל כורכם: לאחרונה פסק בית המשפט המחוזי בחיפה כי אופניים חשמליים יוגדרו כרכב מנועי, אשר מחייב את הרוכב עליהם בביטוח. למצב החדש השלכות רבות ובעייתיות על רוכבי האופניים החשמליים, שבין היתר לא יהיו זכאים מעתה לפיצויים – אלא אם כן הוכח שהתאונה התרחשה באשמת נהג הרכב.
כבר במסגרת פסק הדין מוצג הפרדוקס שיוצרת ההחלטה: "אם אופניים חשמליים מוגדרים כרכב מנועי, הרי אדם ש'נהג' באופניים חשמליים ונפגע ממכונית, עשוי להיחשב כמי שאינו זכאי לפיצוי... משום שהוא נהג ברכב מנועי ללא ביטוח חובה. זאת על אף שכפי הנראה אין לו אפשרות לבטח את האופניים החשמליים בביטוח חובה, אפילו אם רצה בכך". ואכן, הבעיה האמיתית בפסיקה היא שחברות הביטוח אינן מספקות כרגע ביטוחי חובה לרוכבי אופניים חשמליים, ולכן המצב החדש הופך את הרוכבים ל"עבריינים" בעל כורחם.
בית המשפט המחוזי פסק כי אופניים חשמליים יוגדרו מעתה כרכב מנועי. בעבר ניתן פסק דין דומה על ידי בית משפט שלום, אך העובדה שהפסיקה החדשה ניתנה על ידי ערכאה גבוהה יותר הופכת אותה ל"פסיקה מנחה", ובמידה רבה מחייבת, בתיקים שיידונו מעתה והלאה.
בנוסף לאור הפסיקה החדשה הולכי רגל או רוכבי אופניים (שאינן חשמליים) שנפגעו מאופניים חשמליים, שעד עכשיו היו יכולים לתבוע תביעת נזיקין את הפוגע (במידה והוא לא ברח), נחשבים עתה כמי שהיו מעורבים בתאונה דרכים ולכן הם ראשיים לתבוע את "קרנית" (קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים).
עו"ד נתי רון, שותף במשרד רון-פסטינגר ומומחה בתחום הפלת"ד (פיצויים לנפגעי תאונות דרכים), אומר בהתייחסו לפסיקה האחרונה: "מדובר בפסק דין דרמטי אשר משפיע ישירות על מאות אלפי אנשים גם רוכבי אופניים חשמליים וגם הולכי רגל. פסק הדין מצביע על מחדל חמור של משרד התחבורה והכנסת שלא דאגו להסדיר את עניין הביטוח חובה של אופניים חשמליים, למרות שהבעיה הובאה בפניהם לא פעם - גם על ידי משרדנו. אין ספק שהעניין הזה יעלה לדיון בבית המשפט העליון אבל עד שהוא לא ייתן פסק דין, מה שעלול לקחת שנים, כל רוכבי האופניים החשמליים שנפגעו ושיפגעו - תביעותיהם נגד הביטוח יידחו".
רוכב אופניים חשמליים על המדרכה // צילום: יהושע יוסף
שאלות ותשובות
מה משמעויות הפסיקה?
1. מעתה כל רוכב אופניים חשמליים מחויב על פי החוק לרכוש ביטוח חובה, בדומה לנהגי מכוניות ולרוכבי אופנועים.
2. רוכב שנפגע בתאונה עצמית ולא היה לו ביטוח - לא יוכל לתבוע שום פיצוי.
3. רוכב שנפגע מרכב מנועי אחר יהיה זכאי לפיצוי רק אם יוכח שבעל הרכב אשם בתאונה.
4. רוכב שפגע בהולך רגל יהיה חשוף לתביעת פיצויים, שעד עתה שולמו על ידי קרן מיוחדת של המדינה.
היכן הבעייתיות בפסיקה החדשה?
מעתה כל רוכב על אופניים חשמליים, כולל בני נוער, יחוייב להוציא סכומי כסף משמעותיים על רכישת ביטוח. מנגד, הביטוח יספק כיסוי והגנה שכיום אינם קיימים. אולם הבעיה האמיתית היא שחברות הביטוח אינן מספקות כרגע ביטוחי חובה לרוכבי אופניים חשמליים, ולכן המצב החדש יהפוך את הרוכבים ל"עבריינים" בעל כורחם.
עו"ד נתי רון / צילום: אורן שלו
האם הפסיקה החדשה חלה גם על רוכבים שנפגעו בעבר?
כן. על פי הפסיקה, רוכב שנפגע ולא היה מבוטח בביטוח חובה עבר למעשה על החוק, גם אם לא הייתה לו אפשרות מעשית לרכוש ביטוח, והדבר ישפיע לרעה על יכולתו לתבוע פיצויים.
האם מדובר בסוף פסוק?
לא. סביר להניח שהסוגיה תתגלגל לפתחו של בית המשפט העליון, ויש להמתין לפסיקתו הסופית בנושא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו