בשל כך, עלה הצורך בהסדרת נושא כלי התחבורה הללו בחקיקה, על מנת לשמור על הבטיחות של משתמשי כלי התחבורה הללו לרבות ילדים וכן, לשמור על הבטיחות של יתר המשתמשים בכביש. ב1 ליולי נכנסו לתוקף תקנות חדשות אשר בהתאם אליהן, בלתי ניתן לרכוב על אופניים או קורקינט חשמליים מתחת לגיל 16 וכן, יש חובה לחבוש קסדה לנהיגה על כלי התחבורה הללו ולעבור מבחן תאוריה לצורך קבלת אישור רכיבה.

החשיבות של הגבלת הגיל וחבישת הקסדה
עד ה1 ביולי, רכיבה על קורקינט חשמלי לא הייתה מוגבלת מבחינת גיל הרוכבים. כאשר היה מדובר על רכיבה על אופניים חשמליים, הרי שעל פי החוק מגיל 14 היה מותר לרכב על שבילים ומגיל 16 היה מותר לרכב גם על כבישים. בשל העובדה שהיו לא מעט הפרות חוקי תעבורה של ילדים אשר רכבו על כלי הרכב התחבורה הללו וכן, בשל העובדה שלא מעט ילדים אשר רכבו על כלי התחבורה הללו היו מעורבים בתאונות דרכים, הוכנסו התקנות החדשות אשר אינן מאפשרות את הרכיבה על קורקינטים ואופניים חשמליים מתחת לגיל 16, ללא קסדה וללא לעבור מבחן תאוריה. בנוסף לכך, בשעות החושך ישנה חובה חוקית ללבוש אפוד זוהר ברכיבה על כלי התחבורה הללו.
נסיעה על שבילים לרוכבי אופניים
לרוכבי האופניים יש הוראה מאוד ברורה בחוק: עליהם לרכב רק על שבילים ייעודיים לאופניים ולא על המדרכה. מדובר על הוראה שמטרתה היא לשמור על הבטיחות של הולכי הרגל. בטרם החוק הורה על הוראה זו, הולכי רגל רבים היו נפגעים כתוצאה מרוכבי אופניים אשר רכבו בדרכים. החל מיולי 19, הוראה זו מחייבת גם את רוכבי הקורקינט החשמלי. חשוב לציין כי אם אין לרוכבי האופניים והקורקינטים שבילים לאופניים בלבד בדרכם, הרי שעליהם לרכב על הכביש ולא על המדרכה. הפרה של החוקים הללו חושפת את רוכבי האופניים והקורקינטים החשמליים לדוח של 250 ₪. האכיפה של החוקים הללו הולכת וגדלה ועל אף שבתחילה אכיפה זו לא הייתה קיימת בכלל הערים בישראל, הרי שכיום היא נכנסת לתוקפה בערים רבות.
קורקינט חשמלי- מהו התקן הרשמי
התקנות החדשות בתחום כלי התחבורה שהוזכרו לעיל, יוצרות באופן ראשוני תקן לקורקינטים. התקן קובע כי כל קורקינט חייב לעמוד במספר תנאים, אחרת לא יהיה לו אישור לשימוש. לדוגמא: הגבלת המהירות של הקורקינט תהיה מוגבלת ל25 קמ”ש, המנוע של הקורקינט יפסיק את נסיעתו כאשר לוחצים על הבלמים, משקל הקורקינט לא יעלה על 30 ק”ג ועוד. כמו כן, התקנות מחייבות הדבקת מדבקה שבה יופיעו כלל הפרטים הרלוונטיים אודות היצרן והיבואן של הקורקינט, על הקורקינט עצמו וכן, הודעה על גיל הרכיבה המותר שהוא 16 ועל המהירות המרבית המותרת
מבחן תאוריה לקורקינטים ואופנים חשמליים
ניתן לומר שהשינוי המהותי מאוד אשר יצרו תקנות התעבורה בקשר לכלי התחבורה שהוזכרו לעיל כרוך בחובה לעבור מבחן תאוריה במידה ורוצים לקבל אישור חוקי לרכב עליהם. כלומר, החל מיולי 2019, כל אדם ללא רישיון נהיגה או כל אדם אשר לא עבר בהצלחה מבן תיאוריה רגיל, יידרש לעבור מבחן תאוריה ייעודי לצורך קבלת אישור רכיבה על אופניים חשמליים וקורקינטים. מדובר על מבחן המכיל בו 30 שאלות אשר נוגעות לחוקי התעבורה ולרכיבה נכונה על כלי התחבורה הללו. רק אדם שיעבור את המבחן יקבל אישור לרכב על כלי התחבורה הנ”ל.
נהיגה בשכרות על אופניים חשמליים וקורקינטים
הרציונל העומד מאחורי התקנות החדשות הוא לשמור על הבטיחות של הרוכבים עצמם ועל הבטיחות של הולכי הרגל וזאת בשל העובדה שלא מעט תאונות מתחוללות בגין רכיבה בכלי התחבורה הללו. התאונות מתרחשות בשל הגיל הצעיר של הרוכבים, אך גם בשל אי המודעות לחוקי התעבורה. כל מה שנותר הוא לקוות שהתקנות החדשות גם יפחיתו את המציאות הקשה של נהיגה בשכרות על אופניים חשמליים, אשר חושפת את הרוכב לסנקציות חמורות, אך מעבר לכך, יכולה לגרום לתאונות קשות שיובילו לפגיעות פיזיות רבות ובמקרים חמורים מאוד אף למוות.
המאמר נכתוב ע"י עורך דין ניר שלום - מומחה בתחום התעבורה ותאונות הדרכים 077-9976882
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו