תרועת זיכרון: השופר מהשואה הובא לארץ

השופר המהודר, בן 140 שנה, שימש את יהודי פרנקפורט על המיין - מהקהילות הוותיקות בגרמניה • לאחר השואה הוא שימש בית אבות יהודי בעיר, ולאחרונה הובא למרכז "שם עולם" בכפר הרא"ה

השופר ששרד // צילום: "שם עולם" ,
השופר ששרד // צילום: "שם עולם"

שופר בן 140 שנים, ששרד את השואה והתגלה בבית אבות יהודי בעיר פרנקפורט על המיין (פפדַ"ם) שבגרמניה, הובא לאחרונה לישראל על ידי שליחי המרכז הבינלאומי "שם עולם" ויוצג במקום. 

קהילת יהודי פרנקפורט על המיין היתה אחת הקהילות הוותיקות והאמידות בגרמניה לפני מלחמת העולם השנייה. היא מנתה כ־30 אלף יהודים, שעסקו בעיקר בבנקאות, בבורסה, במסחר ובתעשייה קלה. עם המשפחות היהודיות שהתגוררו בעיר נמנו גם משפחת רוטשילד, מוזיקאים ואנשי תרבות מפורסמים. 

לקראת פרוץ מלחמת העולם השנייה  הוטלו גזירות קשות על היהודים בעיר, והם איבדו את פרנסתם ואת עצמאותם הכלכלית. לפני פרוץ המלחמה רבים עזבו את העיר מחשש לחייהם, אך אלה שלא עלה בידם לברוח, ובהם ילדים, חולים וקשישים, נותרו בעיר וחיו תחת גזירות קשות של השלטון הנאצי. 

בבית האבות בעיר נותרו קשישים יהודים, והם נרצחו על ידי הגרמנים. בתום המלחמה מצא אחד המקומיים את השופר זרוק בהריסות המבנה. השופר עשוי מקרן אַיִל, ייחודי בצורתו ומאפיין את השופרות שהיו מיוצרים בגרמניה באותן שנים. אורכו כ־40 ס"מ, הוא עשוי בעבודה קפדנית וניכר בהידורו ובעיצובו ושימש את קהילת היהודים הגדולה. המקומי שמר את השופר בביתו במשך שנים אחדות והחזיר אותו לאותו בית אבות, שנפתח שוב לאחר המלחמה. 

בשנים האחרונות נפסלה הפייה של השופר, השנים כרסמו בה ותנאי השימור הירודים פגעו בשופר. דיירי בית האבות היהודי החליטו להעביר אותו לשליחי "שם עולם", שם יעבור תהליך שימור וסיפורו יועבר  לדורות הבאים.  "זו פיסת חיים נדירה מקהילה שכמעט נמחקה", אמר הרב אברהם קריגר, יו"ר המרכז הבינלאומי "שם עולם", "ההישרדות שלו במשך השנים, והעובדה שהמשיך להרעיד את ליבם של צאצאי היהודים ששרדו את  המלחמה, מספרות את סיפורו של העם היהודי: על אף ניסיונותיהם של הנאצים להשמיד את הרוח והאמונה, הם המשיכו לקיים את המסורת".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר