המבקר חושף: כך יגובשו הדו"חות

לקוחות סמויים במשרדי הממשלה, בחינה של התועלת הכלכלית מתיקון הליקויים והפעלת מומחי סייבר • אנגלמן חשף בכנס פנימי את עיקרי חזונו • בלעדי

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן // צילום: יהונתן שאול // מבקר המדינה מתניהו אנגלמן // צילום: יהונתן שאול ,
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן // צילום: יהונתן שאול // מבקר המדינה מתניהו אנגלמן // צילום: יהונתן שאול

בחינת היחס בין ההשקעה בתיקון הליקויים לתמורה הכספית ממנה, תצפיות ולקוחות סמויים במשרדי הממשלה ושינוי הדו"חות בהתאם לשיטה האמריקנית והאירופית. אלו רק חלק מעיקרי הרפורמה שגיבש מבקר המדינה החדש מתניהו אנגלמן, כפי שנחשפו אתמול בכנס פנימי במשרד מבקר המדינה. 

הכנס התקיים אתמול בשעות הבוקר במשרד מבקר המדינה בהשתתפות מנהלי אגפים וסגניהם, ונכחו בו 50 מנהלי המשרד וסגניהם. לפי חזונו של אנגלמן, המתפרסם כאן לראשונה, המודל נקרא "ביקורת בונה ואיכותית" ויגובש תוך בחינה השוואתית בינלאומית למקובל במשרדי מבקרי המדינה בארצות הברית, אנגליה ועוד. 

עוד בנושא:

מהפכת מבקר המדינה: הפרטים המלאים נחשפים

דרישה מהיועמ"ש לפתוח בחקירה נגד אהוד ברק, אחרי שקרא למבקר המדינה "סמרטוט עלוב"

השינוי של המבקר בוועדת ההיתרים

מבקר המדינה בודק את התוכנית למניעת אובדנות

בהתאם לכך, המבנה של דו"ח הביקורת החדש ישונה ויכלול תקציר "טופ 5" אשר ימקד את חמשת הממצאים המרכזיים בליבת הדו"ח ואת חמש ההמלצות המרכזיות לצידן, ניתוח של עובדות מפתח ("Key Facts") אשר יתמצת את עיקרי הדו"ח למספרים, ונתונים מרכזיים במקום מלל רחב שהיה מקובל עד כה. בנוסף הדו"ח יכלול התייחסות לנושא של "המלצות מועילות" וזאת כדי לבחון את היחס שבין ההשקעה בתיקון הליקויים והתמורה הכספית שבצדה. 

גורמים במשרד המבקר סיפרו כי הדו"ח יצביע על שיפורים לצד פירוט ההתייעלות הכספית הנובעת מכך (למשל, הרחבת אספקת מי קולחין בתאגיד מים מסוים, תוביל להתייעלות כספית מסוימת). 

ביקורת בונה

גורם המעורה בנושא סיפר ל"ישראל היום" שהמבנה החדש של הדו"ח יאפשר את הגברת האפקטיביות של הביקורת תוך התמקדות בליבת העשייה ומניעה של "התפזרות" לנושאים שוליים. בנוסף, דו"ח הביקורת יאיר גם היבטים שלדעת צוות הביקורת ראויים לזרקור חיובי וזאת כדי לעודד מצוינות ויזמות בקרב הגופים המבוקרים תוך שילוב ציון לשבח, במקרים הראויים לכך. מינוי מהותי נוסף עליו המבקר החליט נוגע לשילוב ביקורות פתע, חלוקת שאלונים לציבור ועריכת סקרים, תצפיות ושליחת לקוחות סמויים למשרדי הממשלה והגופים המבוקרים. 

גופים שבהם נמצאו ליקויים "יזכו" גם לביקורות מעקב כל שנתיים־שלוש על מנת לעקוב אחר היישום התיקונים בפועל.  מדובר בכלי ביקורת משלימים, לצד הדו"ח המסכם, שייעשה בהם שימוש נרחב במיוחד מעבר לחומרים שהמבקר ידרוש מהגופים המבוקרים להעביר ומעבר לתשאולי בעלי התפקידים, כפי שנעשה עד עכשיו. 

בנוסף, בכוונת המבקר להיוועץ במידת הצורך עם מומחים ולקיים השוואות בינלאומיות כדי לבחון את היחס שבין הנהוג בישראל לחו"ל, בסוגיות הגוף המבוקר.

תחום עיקרי נוסף הקשור לרפורמה יעסוק בשילוב מומחי סייבר ומערכות מידע במערך הביקורת. על פי תפיסתו של המבקר אנגלמן, טכנולוגית המידע הינה אחד הפרמטרים המרכזיים כיום להתנהלות תקינה של ארגון ולמקורות מידע לצורך עבודת הביקורת, וכדי לעמוד על איכותן של מערכות המידע יש לגייס מומחים לתחום אשר יבחנו את ההיבטים הטכנולוגיים בארגון. ראשי אגפים מסוימים התלוננו בכנס בפני המבקר, כי הגופים המבוקרים אינם משתפים באופן מלא פעולה עימם ולא מוסרים את כל החומר הדרוש. 

המבקר השיב כי הדבר קשור לביקורת פרסונלית ולא מערכתית, אליה הוא מתנגד וכי יש לדאוג לכך כי הדו"חות החדשים לא יכללו שמות מבוקרים ולא יתערבו בהחלטות משרדי הממשלה. אחד מיעדי הרפורמה, כך אמר, הוא להסדיר את קבלת החומרים מהגופים המבוקרים באופן שיחייב אותם לעשות כך בזמן מסוים. ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה כי "מבקר המדינה הנכנס מקדיש את זמנו ללימוד יסודי של עבודת משרד מבקר המדינה. תפיסת הביקורת, כמו גם גיבוש מבנה ההון האנושי ודרכי הפעולה יעוצבו בתום הליך הלמידה. במסגרת זו, זומנו בכירי המשרד לכנס התנעה לקראת סדנה אסטרטגית להשלמת גיבוש חזון ויעדי המבקר הנכנס".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר