סוף לתעלומת הפרוכת ההיסטורית של הרצל

לאחר 70 שנות חיפושים: במחסן בבית קק"ל בתל אביב התגלתה הפרוכת שכיסתה את ארונו של חוזה המדינה הרצל כשנקבר בירושלים

בנימין זאב הרצל // צילום:  ארכיון קק"ל // בנימין זאב הרצל // צילום:  ארכיון קק"ל ,
בנימין זאב הרצל // צילום: ארכיון קק"ל // בנימין זאב הרצל // צילום: ארכיון קק"ל

בתום 70 שנות חיפושים, נפתרה תעלומת הפרוכת שכיסתה את ארונו של הרצל כשהובא לקבורה. ל"ישראל היום" נודע כי השבוע נמצאה הפרוכת במחסן בבית קק"ל בתל אביב.

הפרוכת נעלמה בשנת 1949, לאחר ההלוויה. יו"ר קק"ל, דניאל עטר, שהחליט שהפרוכת תוצג מעתה במוזיאון קק"ל בבניין בתל אביב, סיפר ל"ישראל היום" כי "נפלה בחלקנו זכות גדולה למצוא את הפריט ההיסטורי החשוב הזה שמקשר אותנו לאבי הציונות, ומזכיר שוב את העובדה כי ללא ציונות לא היתה קק"ל - וללא קק"ל לא היתה ציונות. הפרוכת הזו היא בעלת ערך סנטימנטלי, ומעשה אמנות השזור בתולדות הציונות".

כפי שפורסם לראשונה ב"ישראל היום", לפני כשבועיים החליט דירקטוריון קק"ל שבית קק"ל ההיסטורי בתל אביב יוסב מבניין משרדים של קק"ל למלון בוטיק שבו יהיה גם מוזיאון לשימור ההיסטוריה הציונית. השבוע, במהלך סידור מחסני המבנה ההיסטורי, מצא ד״ר אריה בן, היסטוריון ומנהל מוזיאון קק״ל זה 30 שנה, בד אפור מקופל מתחת לארון, שנראה תחילה כמו בד יוטה. רק לאחר שנפתח התגלתה הפרוכת האבודה.

דניאל עטר ליד הפרוכת // צילום: חורחה נובומינסקי

תיאוריות וקונספירציות רבות עלו במהלך השנים סביב הניסיון להבין מה עלה בגורלה של הפרוכת שכיסתה את ארונו של חוזה המדינה. בשנת 1935, בקונגרס הציוני ה־19 בלוצרן, הוחלט להגשים את צוואתו של הרצל ולהעלות את עצמותיו מאוסטריה לקבורה בארץ ישראל. בהמשך ההחלטה פנתה ההסתדרות הציונית באמצעות מחלקת הנשים הציונית של ויצ"ו לאדריכל אוסקר שטרד ולאמן היודאיקה ארתור וייס, וביקשה מהם לעצב ולהכין פרוכת. 

מלחמת העולם השנייה דחתה את התוכנית להעלאת עצמותיו של הרצל, וזו יצאה לבסוף לפועל רק בשנת 1949, לאחר קום המדינה. הפרוכת נמסרה בשנת 1939 למנחם אוסישקין למשמורת על ידי משלחת חברות ויצ"ו מאוסטריה, ונשמרה מאז בחדר הרצל שבבניין הקרן הקיימת בתל אביב עד לטקס הקבורה של הרצל, באוגוסט 1949. בתום הטקס בירושלים, ולפני הורדת הארון, הוסרה הפרוכת, בכוונה להעביר אותה ללשכה הראשית של קק"ל ולהציגה שם. מאז נעלמו עקבותיה. 

על הפרוכת, שצבעה תכלת־לבן, רקום אריה בתוך מגן דוד ולצידו שבעה כוכבי זהב, כאזכור לכוכבי הזהב שהציע הרצל לדגל המדינה היהודית ושבע שעות העבודה היומיות שהיו חלק ממשנתו. מעליהן רקומות מילים מתוך חזון העצמות היבשות בספר יחזקאל ופסוק מספר תהילים קכ"ו. בחלקה התחתון רקומות המילים האחרונות מתוך ספרו של הרצל "מדינת היהודים".

 וצירוף מקרים: הפרוכת נמצאה כשבועיים לאחר חשיפת השחזור שלה, בחופ פטירת הרצל. את השחזור ביצע ד"ר יצחק וייס, בנו של אמן היודיאקה ארתור וייס, שתכנן את הפרוכת המקורית.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר