החופש הגדול מביא איתו לשוק העבודה המוני נערים ונערות שרוצים להרוויח קצת כסף. בין אם זו העבודה הראשונה שלכם ובין אם כבר עברתם עבודה שתיים, חשוב שתהיו מודעים לזכויות שלכם. כך תימנעו מניצול מצד המעסיק וגם תוודאו שאתם מקבלים את כל המגיע לכם.
מאיזה גיל אפשר להתחיל לעבוד?
אמנם 15 הוא הגיל המינימלי שבו ניתן להתחיל לעבוד, אך בחופש הגדול ניתן להתחיל לעבוד גם בגיל 14. בתור התחלה, יש לעשות בדיקות רפואיות, שנחשבות לכם כחלק משעות העבודה, ואתם צריכים לקבל אישור רפואי עדכני. בנוסף לאישור הרפואי, אתם תצטרכו להציג גם צילום תעודת זהות של אחד ההורים כולל הספח שבו אתם רשומים. אם אתם מעל גיל 16 וכבר יש ברשותכם תעודת זהות, תוכלו להשתמש בה בעת הקבלה לעבודה.
עוד בנושא:
• חוזרים ללימודים עם "ישראל היום"
• כך תכינו את ילדכם לתחילת שנת הלימודים
• כמה אמורים לשקול תיקי התלמידים בבתי הספר?
אחרי הקבלה לעבודה, המעסיק חייב למסור לכם הודעה בכתב בתוך 7 ימים מיום תחילת העבודה, שמפרטת את תנאי העבודה כמו שכר, תנאים סוציאליים, שעות העבודה וכדומה. כמו כן, מידי חודש המעסיק צריך למסור לכם תלוש שכר כדי שתדעו שהתנאים שעליהם חתמתם אכן מתקיימים.
בשיתוף טרה
שכר המינימום
גם אם אתם מוכנים לעבוד עבור שכר נמוך יותר, חשוב שתדעו שהמעסיק מחויב לשלם לכם לפחות את שכר המינימום לפי החוק, ואסור לו לקנוס או להטיל עליכם עונשים כספיים, גם אם שברתם איזה כלי בטעות. בנוסף, הוא חייב לשלם לכם שכר החל מהשעה הראשונה גם עבור תקופת "התלמדות" או "ניסיון", ימי הכנה, ישיבות עבודה ועוד. כיום, שכר המינימום החודשי לנוער עד גיל 16 הוא 3,710 שקלים, כשהשכר השעתי עומד על 21.45 שקלים. לבני נוער עד גיל 17, שכר המינימום החודשי הוא 3,975 שקלים והשכר השעתי הוא 22.98 שקלים. עבור בני נוער עד גיל 18, שכר המינימום הוא 4,399 שקלים והשכר השעתי עומד על 25.43 שקלים.
עובדים בחופש? דעו את הזכויות שלכם // צילום אילוסטרציה: GettyImages
איזה תשלומים מגיעים לי מלבד שכר?
מלבד השכר, מגיע לכם גם החזר הוצאות נסיעה ולאחר שנה באותו מקום עבודה, אתם זכאים לדמי הבראה. כמו כן, מגיע לכם פטור מדמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. הפטור ממס הכנסה, לעומת זאת, רלוונטי עבור משכורות חודשיות ממוצעות שנמוכות מ- 6,864 שקלים לנער, או 7,642 שקלים לנערה. יש לציין כי הנתונים מתייחסים למשכורת חודשית ממוצעת, כך שאם אתם עובדים רק בקיץ או רק בחלק מהשנה, לא תידרשו לשלם מס הכנסה גם במשכורות גבוהות יותר.
שעות העבודה, הפסקות וימי מנוחה
החוק אוסר עליכם לעבוד יותר מ-8 שעות ביום ומשעה 8 בערב ועד 8 בבוקר למחרת אם אתם מתחת לגיל 16. בגילים 18-16, תוכלו לעבוד 9 שעות ביום (ובכל מקרה, אסור לכם לעבוד יותר מ-40 שעות בשבוע!) ובמהלך החופשה עד חצות (אך אם העבודה מסתיימת אחרי השעה 23:00, על המעסיק לדאוג להסעת הנער/ה הביתה שלא בתחבורה ציבורית). לגבי הפסקות, ביום עבודה של למעלה מ-6 שעות אתם זכאים להפסקה של שלושת רבעי שעה, כשלפחות חצי שעה מתוכה היא הפסקה רצופה. כמו כן, אתם זכאים למנוחה שבועית של 36 שעות רצופות שכוללת את יום המנוחה השבועי. חשוב שתדעו, שאסור למעסיק לדרוש ממכם לעבוד בשבת גם אם הוא מציע לכם שכר גבוה יותר.
ומה לגבי חופשים?
אתם יכולים לצבור בכל שנה עד 18 ימי חופשה שנתית אם אתם עובדים בכל ימות השנה ולא רק בחופש. אם אתם עובדים זמניים ומועסקים פחות מ-75 ימים, אתם אמנם לא תהיו זכאים לחופשה, אך תהיו זכאים עם סיום עבודתכם לתשלום בסך של ארבעה אחוזים מכל השכר שקיבלתם במשך כל תקופת עבודתכם.
עובדים באולם אירועים?
הטיפים נחשבים כחלק מהשכר החל מחודש ינואר, ועל המעסיק להחשיב אותם לצורך השלמה לשכר המינימום במידת הצורך ולחישוב דמי מחלה, דמי חופשה, ופיצויי פיטורין. הגעתם לעבודה וגיליתם שהמשמרת בוטלה או קוצרה? אתם זכאים לתשלום עבור חצי יום עבודה במקרה של ביטול, ותשלום על יום עבודה מלא ועל החזרי נסיעות במקרה של קיצור. כמו כן, במידה וסיימתם לעבוד אחרי 23:00, על המעסיק להחזיר אתכם לביתכם שלא בתחבורה ציבורית, מיד לאחר סיום העבודה. אם סיימתם לעבוד מוקדם יותר אך בשעה שכבר אין תחבורה ציבורית לביתכם, על המעסיק לדאוג להחזרתכם הביתה כל עוד אין לכם סידור חלופי.
מעוניינים לדעת עוד? באתר 'כל זכות' תמצאו פורטל מקיף העוסק בזכויות נוער עובד.
הכותב הינו עו"ד שרון הורנשטיין, העורך הראשי של אתר 'כל זכות'