שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

"מלחמה בכמה זירות": צפו בתרגיל הענק של חיל האוויר

החיל עורך בימים אלה תמרון הכולל כלים רבים ומתמקד בזירה הצפונית • לראשונה טס בתרגיל מטוס ה-F-35 • בכיר בחיל ל"ישראל היום": "כל חיל האוויר משתתף" • מפקד אחת הטייסות שלוקחות חלק בתרגיל: "כדי להצליח במשימה, חשוב מאוד שננסה לדעת לקראת מה הולכים"

צילום מתוך התרגיל של חיל האוויר // צילום: דובר צה"ל // צילום מתוך התרגיל של חיל האוויר // צילום: דובר צה"ל ,
צילום מתוך התרגיל של חיל האוויר // צילום: דובר צה"ל // צילום מתוך התרגיל של חיל האוויר // צילום: דובר צה"ל

חיל האוויר מקיים בימים אלה תרגיל חילי רב-זירתי המדמה מלחמה כוללת. בתרגיל השתתפו כלל טייסות חיל האוויר, ולפי קצין בכיר בחיל, "כל חיל האוויר באוויר". "אנחנו מתרגלים מלחמה בכמה זירות ביחד, כשהמיקוד הוא הזירה הצפונית", אמר הבכיר. 

בתרגיל משתתפים מטוסי קרב, מסוקי קרב, מסוקי סער, כלי טיס מאוישים מרחוק וכן מערך ההגנה האווירית. במקביל, מתקיים גם תרגיל יבשתי של כוחות מאוגדה 98. לראשונה טס בתרגיל גם מטוס ה"אדיר", ה-F-35, שתרגל מלחמה ביום ובלילה ולפי הקצין הבכיר, שיפר בצורה משמעותית את יכולות חיל האוויר וקיצר את לוחות הזמנים. 

במהלך התרגיל, שהחל ביום ראשון וצפוי להסתיים מחר (רביעי), תרגלו בחיל האוויר תרחיש של אלפי נפילות בשטח ישראל, כמו גם התמודדות עם ספיגה ושמירה על רציפות תפקודית בחיל. 

בין הטייסות שהשתתפו בתרגיל החילי ניתן למצוא את טייסת 123, הממוקמת בפלמחים ומטיסה מסוקי סער מסוג "ינשוף". בשגרה, משתתפת הטייסת בחילוצים מוסקים ברחבי הארץ, אותם היא מבצעת לרוב עם יחידת החילוץ וההצלה 669 בחירום, וכן בפעולות חשאיות ועלומות, אמונה הטייסת על הטסת כוחות לעומק האויב, חילוץ פצועים משדה הקרב, השבת הכוחות לשטח ישראל וכן אספקת כוחות בעומק השטח. 

לטייסת 123 גם כשירות לוחמה בטרור ייחודית, ובין השאר היא מתמחה במתארים של שיתוף פעולה עם יחידות מיוחדות, לרבות שייטת 13 שנדרשת לשמור על כשירות של השתלשלות ממסוק לתוך ספינות בלב ים. 

צילום: דובר צה"ל

צילום: דובר צה"ל

בתרגיל השבוע ביצעה טייסת 123 אימוני הטסת כוחות בתוך שטח ישראל במתארים מורכבים. "כשיש לוחמים על הקרקע מישהו צריך להיות מעליהם כדי לסייע להם. בין אם זה מסוקי סער, כטמ"מים (כלי טיס מאוישים מרחוק), מטוסי קרב", אמר ל"ישראל היום" מפקד הטייסת, סגן אלוף נ'. 

בזמן עימות ייאלצו טייסי הטייסת להתמודד גם עם איומים על המסוקים שלהם, ובעיקר עם טילי כתף, טילי נ"ט וטזק"א. "אנחנו טסים נמוך, הטופוגרפיה מסייעת לנו לשמור על המטוסים. אבל בעיקר כשאנחנו על הקרקע, כל מה שמאיים על טנק יכול לאיים גם עלינו", ציין סא"ל נ'. 

לדבריו, האיום הגבוה על המסוקים הוא כאשר הם על הקרקע, פורקים לוחמים או מעמיסים פצועים. "אנחנו מתאמנים על שהייה של כמה שפחות זמן על הקרקע", הדגיש מפקד הטייסת. "באימון השבוע פרקנו לוחמים במהירות, ותוך 20 שניות כבר היינו באוויר. בהעמסה, בעיקר של פצועים, זה יותר מורכב, במיוחד אם יש העברת מקל רפואית". כדי לצמצם ככל הניתן את האיום על המסוקים ועל החיילים, מתאמנות טייסות הינשוף עם היחידות השונות גם בשגרה, ובין היתר בתרגיל החילי שמתקיים השבוע. 

לפי סא"ל נ', המשימה העיקרית של המסוק מתרחשת בתא המטען, ולא בקוקפיט, כשעל תא המטען אחראי המכונאי המוטס, שהוא בגדול ה"עיניים" של הטייסים. "אתה יכול למצוא את עצמך כל פעם בתרחיש אחר", ציין הקצין הטכני של הטייסת, רס"ן ח'. "כדי להצליח במשימה, חשוב מאוד שננסה לדעת לקראת מה הולכים לפני שאנחנו מגיעים אל היעד".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר