"משנים תודעה": יחידת העילית למו"מ נחשפת

לראשונה: הצצה להכשרת השוטרים שנכנסים לפעולה במצבים הקשים ביותר • הכירו את היחידה שאמונה על המו"מ המשטרתי במצבים שונים • מחר ב"ישראל השבוע"

צוות המו"מ // צילום: משטרת ישראל // צוות המו"מ // צילום: משטרת ישראל ,
צוות המו"מ // צילום: משטרת ישראל // צוות המו"מ // צילום: משטרת ישראל

בקצה אחד המגדלים הגבוהים בישראל יושב א', בחור בשנות השלושים לחייו, כשהוא מכווץ ומיואש. בעוד רגעים ספורים הוא עלול לקפוץ אל מותו. ע', מפקד יחידת המו"מ במשטרת ישראל, מגיע לזירה, מתחיל מייד לשוחח איתו ומברר אם הוא אכל ושתה. "הבחור הזה היה חובב טכנולוגיה, עם ידע עצום בתחום", נזכר ע', "בגג המגדל, כשהוא מאיים לקפוץ, מצאנו את עצמנו מדברים על טכנולוגיה. בסוף הוא נרגע לאיטו - והסכים לרדת איתנו למטה".

האירוע הזה, שהתרחש בעת האחרונה, הוא רק אחד מתוך מאות אירועים שנתיים שבהם מטפלת יחידת המו"מ, יחידת עילית במשטרה. היא הוקמה בשנת 1978, בין השאר בעקבות שורת פיגועי מיקוח שאירעו בשנות ה־70, ובהם חטיפת מטוס סבנה ופיגוע המיקוח במעלות.

הייעוד של היחידה הוא סיוע וייעוץ לפיקוד המשטרה לניהול משא ומתן באירועים שונים ומגוונים - החל באיומי התאבדות ובהתבצרויות, דרך אירועים פליליים ופיגועים הכוללים תפיסת בני ערובה, וכלה בהתמודדויות השונות במרחב הקיברנטי וסיוע בתיקי רצח ובתיקי נעדרים, לרבות בניית פרופיל פסיכולוגי.

בשבועות האחרונים התלווינו לפעילות היחידה וקיבלנו הצצה נדירה לנבכי קורס הדוברים של המשטרה, שלמעשה מכשיר את הדור הבא של אנשי המשא ומתן. זו הפעם הראשונה שבה הורשה עיתונאי להיכנס ללב ליבה של ההכשרה ביחידת המשא ומתן של משטרת ישראל, בדגש על התרגיל המסכם שאליו התנקזו שבועות ארוכים של למידה אינטנסיבית. ההכשרה התמקדה, בין השאר, בעקרונות ההקשבה האקטיבית, בבניית אמון, ביצירת אמפתיה ובהשפעה על התנהגות. "אנחנו לומדים תודעה, ומשנים אותה", מסביר ע'.

"באירועים שאנו נקראים אליהם הדקות הראשונות הן הכי קריטיות", קובע פסיכולוג היחידה, פ', "בתחילת אירוע אין לנו שום דבר ביד. אנחנו בקושי יודעים מה שמו של האדם - אבל בסיום האירוע אנחנו יודעים עליו הכל. אלו רמות אחרות של פתיחות". מפקד היחידה ע' מוסיף: "התפקיד שלנו במצבים כאלה הוא להרגיע את הסביבה. יש אצלנו כלל - כשמדברים לא יורים, כשמדברים לא קופצים".

ע' מדגיש כי שיעורי ההצלחה של היחידה עומדים על כמעט מאה אחוז, ובחלק מהמקרים המוצלחים הוא גילה מגמה חדשה: "בסיום אירוע הרבה אנשים שאיימו להתאבד מבקשים לעשות איתנו סלפי. נוצר שם קשר שאי אפשר להסביר".

מה מרגישים אחרי סיום מוצלח של אירוע?

פ': "תחושה מדהימה. אנשים מתארים את זה כהגעה לאולימפוס, לקצה, להגשים את עצמך ברמה מטורפת. אתה מבין שאתה מציל חיים דרך הפה שלך, דרך המילים שלך, ואתה גם רואה את התוצרים באופן מיידי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר