מחקר: תרופה לסרטן השד יעילה גם לסרטן הלבלב

לראשונה זה שנים הצליחו חוקרים לעצור את התקדמות סרטן הלבלב באמצעות תרופה לחולות סרטן השד • החוקרת, ד"ר טליה גולן: "בשורה אמיתית ומרגשת"

תרופות, אילוסטרציה // צילום: getty images // תרופות, אילוסטרציה // צילום: getty images ,
תרופות, אילוסטרציה // צילום: getty images // תרופות, אילוסטרציה // צילום: getty images

מחקר חדש נותן תקווה לחולי סרטן לבלב גרורתי, לראשונה זה שנים רבות: התרופה הביולוגית "לינפרזה", המיועדת לחולות בסרטן שד ושחלה, הצליחה לעצור באופן מובהק את התקדמות המחלה אצל חולים בסרטן הלבלב. 

במחקר משתתפים גם עשרות חולים מישראל. רופאים שהשתתפו במחקר מדווחים כי יש חולים שמשתמשים בתרופה כבר שנים, ומחלתם נעצרה. 

סרטן הלבלב נחשב לאחד מסוגי הסרטן הקשים לאבחון ולטיפול, ורק כעשירית מהחולים בו שורדים חמש שנים.

במחקר נמצא שטיפול בתרופה הביולוגית לינפרזה הצליח להאריך באופן ניכר הישרדות ללא התקדמות המחלה של חולי סרטן לבלב גרורתי נשאי המוטציה בגן BRCA1/2, הגן המעלה בנשים שכיחות לסרטן שד ושחלה. זו הפעם הראשונה שיש טיפול מותאם אישית למאפייני הגידול של חולי סרטן הלבלב.

154 החולים שהשתתפו במחקר היו חולים עם סרטן לבלב גרורתי שקיבלו במשך לפחות ארבעה חודשים כימותרפיה (הטיפול המקובל בשלב זה). שני שלישים מהם קיבלו את התרופה לינפרזה ושליש קיבלו פלצבו (תרופת דמה). 


"בשורה אמיתית ומרגשת" ,ד"ר טליה גולן // צילום: דוברות בית החלים שיבא

לאור הממצאים המבטיחים תוגש כעת התרופה לאישור של ה־FDA (מינהל התרופות והמזון האמריקני) ושל רשויות רגולטוריות נוספות. תוצאות המחקר המלאות יפורסמו בעוד כשלושה חודשים בכנס איגוד הסרטן האמריקני. 

"דמעות התרגשות בעיניים"

אחד מכל שמונה חולי סרטן לבלב בישראל (כ־15-12 אחוזים מהחולים) הם נשאים של המוטציה ועשויים להתאים לטיפול. זאת לעומת השיעור העולמי העומד על 7-5 אחוזים.

התרופה לינפרזה רשומה לטיפול בסרטן שחלות, חצוצרות ובסרטן ראשוני של חלל הבטן, וכן לחולות סרטן השד נשאיות המוטציה BRCA1/2 (ו־HER2 נגטיב). היא שייכת לקבוצת תרופות שנקראות "מעכבי PARP"- מדובר בתרופות המעכבות את פעולתו של אנזים המשמש לתיקון הדנ"א של תאי הסרטן, ובכך מאיצות את הרס התאים ומקטינות או עוצרות את התקדמות הגידול.

במחקר השתתפו חולים מ־21 מדינות וגם חולים מישראל שטופלו בבתיה"ח שיבא, איכילוב, בילינסון ורמב"ם. 

ד"ר טליה גולן, מנהלת יחידת גידולי מערכת העיכול ומנהלת יחידת המחקרים הקליניים במרכז הסרטן בשיבא, יחד עם חוקרת אמריקנית נוספת, היו החוקרות הראשיות במחקר זה. "כששמעתי על התוצאות עלו לי דמעות של התרגשות בעיניים בגלל הבשורה האמיתית והמרגשת שאנחנו מביאים לחולים, למשפחות שלהם ולקהילת הרופאים", סיכמה ד"ר גולן, "סרטן הלבלב הוא אחד הגידולים הכי עמידים וקשים לטיפול. מחלה אגרסיבית וקשה. יש לי חולים שהם כבר כמה שנים עם הטיפול הזה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר