הצבא הוותיק בעולם חוגג יום הולדת

יש בו פחות מ-150 חיילים אבל הוא צבא של מדינה ריבונית והוא בן יותר מ-500 שנים • על אף חזותם הססגונית, השוויצרים ממשמר הוותיקן אינם חיילי צעצוע

אנשי המשמר השוויצרי בוותיקן , רויטרס
אנשי המשמר השוויצרי בוותיקן, צילום: רויטרס

יחידות רבות בצבאות אירופאים יכולות להתגאות במורשת ארוכה, לפעמים של מאות שנים, בהן שמרו על שמן, אותות הכבוד שלהן והטקסים המסורתיים שלהן. אך אף יחידה לא יכולה להתגאות בפעילות צבאית רצופה כמו המשמר הפונטופיקלי השוויצרי של הוותיקן.

היחידה, שחוגגת היום את יום הקמתה,  הוקמה בשנת 1506, כשהאפיפיור יוליוס השני גייס מאה וחמישים שכירי חרב שוויצרים להגן על כסאו במהלך המלחמות האיטלקיות. המשמר התברר כבעל ערך כאשר בשנת 1527 פלש צבאו של הקיסר הגרמני קרל החמישי לרומא, למעלה ממאה מחיילי המשמר הקריבו את חייהם על מנת להגן על חייו.

במהלך המאה התשע עשרה חלה התדרדרות קבועה בסטנדרטים של המשמר השוויצרי.  רוב חייליו, שקודם לכן גדלו ואומנו בשווייץ היו צאצאים לחיילים שווצרים שנולדו ברומא. תנאי האימונים המפרכים בהם היו ידועים שכירי החרב השוויצריים כמעט ונעלמו.

האיש שהציל את המשמר

מי שהציל את המשמר השוויצרי מדעיכה מוחלטת היה מפקד איטלקי , ג'ולס רפונד, שמונה למפקד המשמר בשנת 1910 והחליט להחזירו למלוא הדרו. רפונד קבע כלל לפיו המשמר יקבל רק מגוייסים שעברו אימונים צבאיים בשווייץ.

בכדי לטפח תחושה של כבוד והמשכיות בקרב חייליו החדשים, החליט רפוד לחזיר את המדים הישנים בני המאה ה-16, שנזנחו בעשורים האחרונים של המאה ה-19. המדים, האופייניים לשכירי חרב מהמאה השש עשרה כוללים שיריון, הלברד (חנית ארוכה), חרב פרשים וטוניקה ארוכה. 

ילד מתיידד עם חייל המשמר השוויצרי // צילום: רויטרס

בזכות הרפורמות של רפוד, הצליחו אנשי המשמר להישאר גם רלוונטיים ככוח משמר וגם להוסיף לפאר ולהדר של הוותיקן, כפי שהוצג לקהל הולך וגדל של תיירים בינלאומיים שהגיעו למקום. 

בחליפות, על אופנועים

אך מי שחושב שערכה של היחידה מסתכם במצג של פאר מהעבר ברחבת המשחקים טועה טעות קשה. חיילי המשמר של היום עוברים טירונות וקורסים מתקדמים בצבא השוויצרי ולאחר מכן הם עוברים סדרה של קורסים כמאבטחי אישים. כיום מונה היחידה 136 לוחמים והם נחשבים לכוח הצבאי הרשמי של מדינת הוותיקן, אחד הצבאות הסדירים הקטנים בעולם.

חיל המשמר משמש גם כיחידת שומרי הראש של האפיפיור כשהם חמושים באקדחים ותת מקלעים מתוצרת שווייץ ולבושים בלבוש אזרחי. החידוש הגיע בשנות השמונים לאחר ניסיון התנקשות באפיפיור פאולוס השני, על ידי מתנקש ממוצא טורקי. 

בוותיקן הבינו כי לאפיפיור דרושה יחידה מקצועית לאבטחת אישים וכי דווקא היחידה הסמלית והוותיקה כשירה למלא את התפקיד.  בכדי לסייע להם בניידות, חיילי המשמר השוויצרי משתמשים באופנועים כשהם מלווים את שיירתו של האפיפיור.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר