לראשונה מזה 2,000 שנה: הוקם מזבח כשר

ארגוני המקדש חונכים מזבח לקראת הקרבת קורבנות בבית מקדש • פרופ' וייס: "אלו דברים שמעוגנים במציאות,אנחנו לא רוצים לשחוט אלפי כבשים " • הרב אריה ליפו: "זה משהו היסטורי"

המזבח החדש // צילום: ארגוני המקדש ,
המזבח החדש // צילום: ארגוני המקדש

ארגוני המקדש הקימו לראשונה מזבח כשר שעליו ניתן להקריב קורבנות, והם צפויים לערוך מחר (שני) אירוע חגיגי מחוץ לחומות העיר העתיקה בירושלים, שבו יחשפו אותו לראשונה. מדובר בכלי נוסף שאותו מכינים ארגוני המקדש בשנים האחרונות, כשבעבר הוכנו מנורת הזהב, בגדי הכוהנים ואפילו שרטוטים לקראת בנייה אפשרית של בית המקדש עצמו. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:27
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:27
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    צילום: ארגוני המקדש

    "בתקופה החשמונאית, אחרי שניצחו את היוונים, טיהרו החשמונאים את בית המקדש ובנו את המזבח מחדש, ולמעשה המילה 'חנוכה' הינה מחנוכת המזבח. אחרי כמעט 2,000 שנה אנחנו בונים מזבח חדש וכשר. זה מאוד מרגש", מספר הרב אריה ליפו, מפעילי המקדש על המיזם הייחודי. הוא מספר שהמיזם נולד מבחינתו לאחר הרצח של הרב רזיאל שבח בפיגוע טרור. "שמעתי את ההודעה ואמרתי שאי אפשר להמשיך עם קורבנות אדם. נזכרתי שבספר שמואל, כשהייתה מגפה גדולה הורה הקב"ה לדוד לבנות מזבח בירושלים. רציתי להעביר את המזבח מקורבנות אדם, קורבנות טרור, לקורבנות שמסמלות את האהבה".

    העובדה שמזבח מסוג זה נבנה לראשונה עורר סקרנות רבה לא רק בקרב הפעילים עצמם, אלא בעולם הנוצרי, ולכן באירוע מחר בגן הבונים, בין שער יפו לשער ציון, ישתתפו לא רק רבנים ופעילים אלא גם אישי ציבור ממדינות שונות ברחבי הגלובוס. לטענת פרופסור הלל וייס, קמב"ץ במטה ארגוני המקדש, בין הבאים יהיו גם שגרירי גואטמלה ופורטו ריקו.  "בתוך שנה אנחנו יכולים להתחיל את הקרבת הקורבנות", הוא מצהיר. "אלו דברים שמעוגנים במציאות". 

    ההכנות לבנייה // צילום: ארגוני המקדש

    המארגנים מודעים לעובדה שמדובר בנושא נפיץ במיוחד ושנוי במחלוקת, שעשוי לעורר זעם בקרב המוסלמים. לכן, האירוע כולו מאושר על ידי עיריית ירושלים, ולצערם הרב גם לא תתקיים בו הקרבת קורבנות בפועל. "נלך על זה למאבק", מציין פרופ' וייס. "לא יכול להיות שבחג הקורבן ובחגים הדרוזים שוחטים אלפי כבשים, אבל כשיהודים מגיעים לתרגל נותנים להם הגבלות כמו במדינות שבהן מנסים לאסור את ברית המילה. זהו הפולחן הבסיסי ביותר". 

    את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום

    למרות העובדה שהפעילים בהחלט מעוניינים להקריב קורבן, היינו לשחוט כבש, פרופ' וייס מציין כי המטרה אינה שחיטה המונית. "אנחנו לא תאבי שחיטות, ולא פחות הומניסטים וצמחוניים מאנשים אחרים. אנחנו לא רוצים לשחוט אלפי כבשים, אלא לסמן מהלך באמצעות קורבן אחד", הוא אומר.

    עובדים על המזבח // צילום: ארגוני המקדש 

    המזבח החדש נתקל בלא מעט שאלות הלכתיות. מדובר במזבח יותר קטן מהמזבח שהיה בבית המקדש, אבל גדול יותר מהדרישות ההלכתיות המינימליות. הוא עשוי מלבנים, כדי לעמוד בסף הדרישות ההלכתיות, שהמזבח יהיה בנוי ולא מאדמה, ומנגד אינו דורש את ההלכות הייחודיות לאבני מזבח, שחייבות להיות שלמות ללא פגימות, ואסור שייגע בהם ברזל. 

    הרב ליפו מסביר כי גובה ואורך המזבח הם שניים וחצי מטרים, והוא ניתן להזזה באמצעות משאית. "ההלכה קובעת שיש לבנות את המזבח מאבנים שלמות, שלא נגעה בהם ברזל, כלומר מהים או מקרקע שלא נחרשה. אפשרות אחרת היא לבנים, שזה בעצם מזבח אדמה. לכן אין בעיה שלא ייגע במזבח ברזל. החלטנו על האופציה השנייה, שהיא קצת יותר פשוטה, והמזבח כשר לכל דבר. מה שכן, נשמח בהחלט בהמשך להדר ולבנות מזבח כפי שהיה בבית המקדש. זה הולך להיות אירוע מדהים. אני מתרגש כאילו שמעתי בחדשות שהמשיח הגיע. זה משהו היסטורי. 

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר