אחרי ארה"ב: ישראל לא תצטרף לאמנת ההגירה

בעקבות הפרסום ב"ישראל היום": רה"מ נתניהו הבהיר בשיחות סגורות כי ישראל נוטה להתנגד לעקרונות האמנה • ארצות הברית, אוסטריה ואוסטרליה כבר פרשו

מסתננים באתר סהרונים // דודו גרינשפן ,
מסתננים באתר סהרונים // דודו גרינשפן

ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר היום (ב) בשיחות סגורות כי בנוגע לאמנת ההגירה של האו"ם ישראל "מתואמת עם האמריקנים", שפרשו מהאמנה. לדבריו, עדיין "שוקלים את הנושא. עקרונית אנחנו לא בעד וכנראה שזה מה שיהיה".

אתמול פורסם ב"ישראל היום" כי בעת האחרונה מתנהלים באו"ם מגעים סופיים לקראת ניסוחה של אמנה בינלאומית חדשה בשם "הסכם עולמי להגירה בטוחה, מאורגנת וסדירה" (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration). במסגרת זו אמורה להפוך לראשונה בהיסטוריה "הזכות להגירה" לחלק מהמשפט הבינלאומי, שתחול גם על מהגרים כלכליים ולא רק על פליטים. האמנה מטילה הגבלות רבות על קיום מדיניות הגירה לאומית תקיפה, אוסרת על ענישה פלילית ושימוש במתקני שהייה כלפי מהגרים לא חוקיים ומחייבת מתן זכויות סוציאליות ואחרות. 

האמנה אמורה להיחתם בחודש הבא במרקש, מרוקו. כפי שנחשף בישראל היום, למרות שמדינות מערביות רבות הודיעו על פרישה מהאמנה - ביניהן ארצות הברית, אוסטריה, אוסטרליה ואחרות - משרד החוץ הישראלי עדיין שותף לישיבות העבודה בנושא.

דברי ראש הממשלה אתמול מלמדים כי ישראל נוטה להתנגד לעקרונות האמנה, וכי בסופו של דבר היא לא תצטרף למדינות החתומות.

בעקבות הפרסום בישראל היום קיימה סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי אתמול דיון בנושא במשרד החוץ, בהשתתפות ראשי האגף לארגונים בינלאומיים (ארב"ל). בדיון התברר כי לישראל אין אינטרס להיות שותפה להסכם שכן ידידות טובות שלה בעולם אינן חלק ממנו. לאור מידע זה אמרה חוטובלי כי ישראל צריכה לפרוש מן ההסכם. "לישראל אין אינטרס להיות שותפה להסכמי הגירה בינלאומיים. מדינת ישראל צריכה לנהל את מדיניות ההגירה שלה בהתאם לתנאים המיוחדים שלה כמדינה קטנה שחייבת לשמור על זהותה כמדינת הלאום של העם היהודי. אי אפשר לדבר על חשיבות חוק הלאום לצד חתימה על הסכם הגירה כזה. עמידה לצד ארהב בסוגיה החשובה הזו היא סיבה נוספת להמלצתי לפרוש מההסכם".

בתוך כך הודיע יושב ראש ועדת הפנים חבר הכנסת יואב קיש כי הוועדה בראשותה תתכנס לדיון דחוף בנושא כבר מחר (ד). לדבריו, מאז כניסתו לתפקיד הטיפול בבעיית המסתננים עומדת בראש סדר העדיפויות. "הפרסום ב'ישראל היום' מדאיג ביותר. האמנה מכוונת  לקבוע מעין זכות יסוד להגירה, הכוללת מחוייבות מרחיקת לכת ואף מסוכנת למדינות שיחתמו עליה. לא ייתכן כי ישנה אפשרות שישראל תחתום על אמנה כזו מבלי לנהל דיון ציבורי משמעותי ורציני על ההשלכות של אמנה זו ועל התאמתה לישראל. לכך מצטרפת העובדה שמדינות מובילות כמו ארצות הברית ואחרות מתנגדות לחתימה. המשמעות תיבחן לעומק בוועדת הפנים בדיון דחוף".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר