הממשלות ברחבי העולם חייבות לבצע "שינויים מהירים, מרחיקי לכת וחסרי תקדים בכל תחומי החברה", כדי למנוע רמות הרסניות של התחממות כדור הארץ - כך עולה מדו"ח חדש של הרשות המדעית העולמית לנושא שינויי האקלים.
לפי הדו"ח, שפורסם היום (שני) על ידי הוועדה הבין-ממשלתית לשינויי אקלים (IPCC), הטמפרטורה על כוכב הלכת שלנו תעלה לרמה המסוכנת של 1.5 מעלות צלזיוס מעל לרמות הפרה-תעשייתיות כבר ב-2030, דבר שיגביר בצורה משמעותית את הסיכון לבצורת קיצונית, שריפות, שיטפונות ומחסור במזון עבור מאות מיליוני אנשים. חישוב התאריך, מבוסס על הרמות הנוכחיות של פליטת גזי החממה.
"אם הטמפרטורה העולמית הממוצעת תעלה בעוד 1.5 מעלות צלזיוס, אנו צפויים לגלי חום נוספים, קיצים חמים במיוחד ועלייה בגובה פני הים. עבור חלקים רבים בעולם, הבצורת תהיה גרועה יותר מגשמים קיצוניים", כותב בדו"ח אנדרו קינג, מרצה למדעי האקלים באוניברסיטת מלבורן.
"'החלון' של שמירה על ההתחממות הגלובלית מתחת ל-1.5 מעלות צלזיוס נסגר במהירות. גם ההתחייבויות הנוכחיות לצמצום פליטת הגזים על ידי המדינות שחתמו על הסכם פריז - לא יעזרו לנו להשיג את המטרה", הוסיף קינג.
"על הממשלות לבצע שינויים מרחיקי לכת וחסרי תקדים". כנס ה-IPCC // צילום: AP
החשש ב- IPCC הוא בעיקר מבצורת אינטנסיבית, כמו זו שמייבשת את הברזים בדרום אפריקה; אך גם מאירועי גשמים קיצוניים כמו הוריקנים בארצות הברית. השלכה נוספת של ההתחממות הגלובלית היא מות שוניות האלמוגים הגדולות, כאשר לפי ההערכות בין 70 ל-90 אחוז מהשוניות הגדולות צפוי למות, כולל שונית המחסום הגדולה באוסטרליה.