נתחיל מהנחת יסוד עיקרית: ישראלים אוהבים מתוק, אפילו מתוק מאוד. אנחנו אוהבים את המתוק שלנו באוכל, בשתייה ועל אחת כמה וכמה בעוגות ובקינוחים. למעשה, האהבה שלנו לסוכר, גרמה לפטיסרי הישראלי לשגשג והשפיעה על תפריטי הקינוחים בשלל מסעדות השף ברחבי הארץ.
כתבת: מאיה דרין // צילום: משה בן שמחון
השנה בלטו שני טרנדים עיקריים ומנוגדים בתכלית: קינוחים מושחתים מול תחייתם של הקינוחים הקלאסיים והנוסטלגיים שכיכבו פה בשנות ה-70 וה-80 בגרסאות דלות יותר, בדרך כלל.
קלאסיקה מתוקה
מנות מתוקות מן הרפרטואר הצרפתי כמו איים צפים, קרפ סוזט ובבה או רום (סברינה), חזרו לחיינו. מחייה הקלאסיקות האפויות האלה הוא ללא ספק השף ענב אזגורי, שעוסק בפואטיקה של המטבח הצרפתי.
במטבח של "בר א וין" הוא מגיש את מיטב המסורת: קרפ סוזט ממולא פטיסייר תפוז (42 שקלים), אי צף – קרם אנגלייז וניל ועליו אי מרנג צחור (28 שקלים). ויש גם טארט ברטון עתיר חמאה ושקדים, מוס שוקולד מריר וכן את תפריט הבראנץ׳ המציג שלל גרסאות מתוקות לקרפ הצרפתי האהוב.
קרפ סוזט של "בר א וין" // צילום: נמרוד סונדרס
גם שף אוראיל קמחי, ממסעדת "פופינה", הולך בעקבות הטרנד הצומח ויחל להגיש קינוח מסורתי בדמות בבה או רום.
גם ב"גראנד קפה טורקיז", חוזרות להתארח מדי פעם הפחזניות האהובות, ממולאות קרם פטיסייר ומוגשות לצד גנאש שוקולד (36 שקלים).
שף קובי בכר, ממסעדת "רופטופ" במלון ממילא, מחזיר גם הוא את "היער השחור" במלוא הדרו, ומגיש אינטרפטציה אישית שלו לקינוח בדמות עוגת שוקולד, ליקר דובדבנים ביתי וקרם פקאן (45 שקלים).
היער השחור, גרסת מסעדת רופטופ // צילום: אפיק גבאי
גם קינוח הטרייפל חוזר משנות ה-70 וה-80 העליזות, הישר אל מסעדת "ליבירה" החיפאית, שם מגיש השף רועי אברהם, טרייפל תאנים המורכב מעוגת לימון, ריבת תאנים, פטיסייר למון גראס, תאנים טריות וקרמבל פקאן (36 שקלים).
קינוח נוסף מן הרפרטואר הקלאסי שזוכה השנה לעדנה מחודשת הוא ללא ספק טארט הלימון. הטארט מוגש בשלמותו, מפורק, מורכב מחדש ובשלל גרסאות. שף קמחי מגיש ב"פופינה" פרשנות ייחודית לפאי לימון בדמות טארט יוזו ופירות הדר המוגש עם קולי פטל ומרנג (52 שקלים). גם השף אבי ביטון מ״קפה פופולר״ החדש, מציע פאי לימון Upside Down, המורכב מקרם לימון, מרנג איטלקי, טוויל שוקולד לבן ושטרוויזל שקדים. (38 שקלים). למי שמעוניין בפאי לימון כהלכתו, במסעדת "הפי פיש" במלון ממילא, דבקים בגרסה הקלאסית המורכבת מתחתית של בצק לינזר מעל קרם שקדים לימון, קרם לימון ומרנג מושחם (38 שקלים).
פאי לימון של הפי פיש // צילום: אורן חיו
מושחתים (לא) נמאסתם
המילה העברית הפופולרית ביותר השנה בזירת האוכל היא ללא ספק ״מושחת״. ואכן, קינוחים מושחתים להפליא כבשו את התפריטים, את חשבונות האינסטגרם ואת לבם של הגרגרנים. מילקשייקים אימתניים, צלחות עתירות רטבים והררי קצפת, קילוגרמים של חמאה ותועפות של סוכר.
מי שחרטה על דגלה את השחיתות הקולינרית היא מסעדת גורדוס החולונית בה מוגשת גרסת שוקופאי מושחתת וארוכה במיוחד, עם שוקולד מריר או שוקולד לבן ופקאן סיני, בליווי קצפת וגלידת קרם בורלה (65 שקלים).
עוד מנה ששוברת שיאים במקום היא "פנקוטה על סטרואידים" – קינוח פנקוטה על סירת מרנג, עם קצפת מנגו טרי ורוטב שוקולד לבן ופסיפלורה (65 שקלים).
פנקוטה מסעדת גורדוס // צילום: גל קולוג
בבראנץ׳ של מסעדת "קלארו", ביתו של השף רן שמואלי, מככב פרנץ' טוסט – פירות יער טריים מהרי יהודה על בריוש מטוגן, קרם דיפלומט וקרם פטיסייר לצד גלידה של שמנת חמוצה על פירורי קרמבל (58 שקלים).
אצל שף בכר, במסעדת "רופטופ", תוכלו לקבל חטיף סניקרס מתוק ומושחת - טארט שוקולד עם עוגת שוקולד רכה, קרמו בוטנים מלוחים וקרמל מלוח (45 שקלים).
במסעדת הבשרים ״אנגוס״ תמצאו ברד פודינג - בצק קרואסון אפוי עם צימוקים, עטוף בקרם ברולה מוגש עם כדור גלידה (38 שקלים), וטופי קראנץ - קרם נוטלה, קראמבל שוקולד ונוגט קריספי, וקרם וניל על עוגת שוקולד פאדג' עשירה במעטפת קרמל מלוח (38 שקלים).
אנגוס בקינוח "נמסיס" // צילום: בועז לביא
גם במזללת ״נונונו״ החדשה של שף גיא גמזו, תמצאו מנות מושחתות ומלכלכות במיוחד. ביניהן מגוון מנות המוגשות בלחמניית חלב מושחמת בחמאה. בולטת מבין האפשרויות היא הלחמנייה המתוקה, ממולאת בקרם גבינת שמנת ומוגשת עם רוטב אוכמניות חמצמץ (26 שקלים).
השחיתות חוגגת לא פחות גם במסעדת "הספריה" בבאר שבע שמתהדרת בתפריט של "מנות מוגזמות". בין המנות המופרזות באמת, תוכלו למצוא פבלובת וניל ענקית עם קרם פטיסייר, גלידת וניל, טוויל פטל ורוטב פירות אדומים (45 שקלים).
פלאיה - קסטת פאדג' שוקולד עם גלידת וניל עוגיות ושברי פקאן, בליווי כוסיות מרנג במילוי קרם וניל ורוטב שוקולד חם, לצד בראוניז שוקולד ואגוזים (59 שקלים).
מסעדת "הספריה" בבאר שבע // צילום: יח"צ
סוגרת את רשימת המוגזמות היא "פרש קיטשן" שם מציעים את קינוח ה"קוקי בום"- עוגת "קוקי דו" ענקית, חמה ומפנקת, הנאפית במקום ברגע ההזמנה. הקינוח מורכב מבצק חמאה עם שברי שוקולד חלב מתוק, רך מבפנים וקראנצ'י מבחוץ, המוגש עם גלידת וניל ופינוקים מתוקים (59 שקלים).
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו