גדי פריימן עם מבט לאזור מועצת גזר // צילום: פלורה פריימן

המועצה שהפכה ליעד מרכזי לטיולים

המועצה האזורית גזר קרויה על שם העיר המקראית שבנה דוד המלך • יצאנו למסע בין האתרים ההיסטוריים עם תצפית נהדרת למישור החוף - וטעמנו לחם הנאפה במאפייה משנות ה־30 וחומוס מעולה ומפתיע

המועצה האזורית גזר משתרעת בין ירושלים לתל אביב וקרויה על שם העיר המקראית גזר, אחת מארבע הערים שבנה דוד המלך. למרות הפיתויים הנדל"ניים נשמר כאן האופי הכפרי, והתיירים המגיעים לאזור מגלים אתרים היסטוריים, שבילי אופניים מזמינים והמון חקלאות, למשל גפנים למאכל וליין, כרמי זיתים לשמן, פרדסים, ירקות לסוגיהם, חממות פרחים, לולים ורפתות. על שטח של 130 אלף דונם חיים כ־28 אלף תושבים ב־25 יישובים, ומתוכם 15 מושבים, חמישה יישובים קהילתיים וחמישה קיבוצים.

משחזרים את המאפייה

את הבוקר התחלנו במקום שבו נוסדה המועצה בשנת 1949, קיבוץ נען. הקיבוץ, מהגדולים בארץ, עבר הפרטה אך נותר בו נופך של ימים עברו וכיום משחזרים ומשמרים שם את מה שאפשר. גיל, אופה מדופלם, שמורה לצרפתית נתנה לו את השם ג'ילברט, הגיע לכאן בעקבות רעייתו שי, בת המקום. בשל מקצועו, הציעו לו את המאפייה העתיקה שבה עבד יענקל'ה, האופה המיתולוגי של הקיבוץ. בניין המאפייה, שהוקם בשנות ה־30 של המאה שעברה, היה מוזנח והפך למחסן גרוטאות. התנור, שהשתמר אמנם, לא פעל בגלל דליפה. גיל עמד לפרוש, אבל לבסוף הבין את הפוטנציאל והחליט לשקם את המאפייה, שנבנתה מחדש בשיתוף המועצה לשימור אתרים. לצד התנור המיתולוגי, שיושמש מחדש בקרוב, הוצבו תנורים מודרניים והחלונות, הדלת והריצוף הם מהמבנה מקוריים. בכל יום נאפים כאן לחמי מחמצת, שהכנתם נמשכת 24 שעות ביממה, לצד לחמניות מקמחים מיוחדים. מי שרוצה להכין פיצה בבית יכול לקנות בסיס חצי אפוי. תיירים ותושבים רבים מהמועצה מגיעים לכאן במיוחד כדי לקנות לחמים מיוחדים, כמו הלחם הענק על שם יענקל'ה, ולפעמים יש כאן גם סדנאות אפייה. להזמנות ולתיאום ביקור: 052-4204784

לחמי הענק במאפייה בקיבוץ נען // צילום: יוסי סלדינגר

ארוחות, בגדים ומוזיקה

במרחק של 200 מטרים מהמאפייה, במבנה שהיה פעם סנדלריית הקיבוץ, פועל היום "אורלי קפה" שהתחיל כחנות לבגדי יד שנייה, הפועלת עד היום במתחם. עירא, בעלה של אורלי, הוא בן הקיבוץ, והיא הגיעה לכאן בעקבות האהבה אליו. המטבח חלבי צמחוני עם נגיעות טבעוניות, והייחוד הוא במנות המגיעות במחבתות לאחר הכנה בתנור אבן. מה אפשר לטעום אצל אורלי? פסטה טרייה, לחמי מחמצת וסלטים, ויש גם הברקות ואלתורים, כמו סביח מפורק למי שאינו רוצה למלא את הבטן בלחם. בימי ראשון מארח הקפה בשלנים מבחוץ המגיעים להכין "מנה בהזמנה", בימי חמישי הוא פתוח עד תשע בערב, ולפעמים יש מופעי ג'אז שבהם מנגן גם עירא. האווירה נינוחה, ואפשר להגיע עם הילדים ולשבת במיזוג האוויר או בפאטיו, בצל העצים. להזמנות: 052-8341840

שימושיות יצירתית

בכפר ביל"ו הסמוך, במרתף ביתה, הקרמיקאית קרן טיבי מעצבת ויוצרת תכשיטים וכלים שימושיים, כמו צלחות למסעדות שמשדרגות את המנה. המדפים במקום עמוסים בכלים מכל הסוגים, שאותם מעצבת ומייצרת קרן על פי דרישה, וגם בפרץ של יצירתיות. אף על פי שהכלים באוסף מאוד מבוקשים, היא עדיין מייצרת פעם בשבוע מוצר חדש שעדיין לא יצרה כמוהו, בשביל הנשמה. קרן מלהטטת בין הסטודיו, החנות, הבית וארבעת ילדיה, ששתיים מהם כבר אחרי צבא. כשהקטן חוזר מבית הספר היא מפסיקה הכל כדי להיות רק שלו, עד שהוא מאפשר לה לחזור לעיסוקיה. העסק כולו בנוי עליה, ולכן כששברה בוהן לא היתה ברירה ובתוך שבוע, למרות הכאבים, חזרה לעבודה. 

הכלים של קרן עשויים בקווים נקיים ומוקפדים, ונותנים תחושה של חמימות. לדבריה, "אנשים ששומעים שהכלים נרכשים על ידי מסעדות יוקרה חושבים שהם יקרים, והם אכן לא במחיר של כלים מאיקאה, אבל גם לא בשמיים". בעבר נהגה קרן לעשות סדנאות קרמיקה, אבל עכשיו כבר אין לה פנאי בין הילדים להזמנות. את המבחר אפשר לראות רק כשהיא נמצאת במקום, ולכן יש צורך לתאם ביקור בטלפון 053-7739464.

קרן טיבי בעבודתה // צילום: בועז לביא

תקופת הברונזה

את גן הפסלים של גדי פריימן אפשר לראות גם כשהוא לא נמצא בסטודיו שלו במשמר דוד. כשמגיעים לקיבוץ פונים ימינה, עוקפים את המבנה המסחרי וממשיכים בדרך עפר כ־200 מטרים עד גן הפסלים. הפסל הבולט במקום הוא כדור ענק בצבע כסף, עם קישוטי ברונזה, שתאורה מיוחדת מנגישה אותו גם בלילה לנוסעים בכביש 411 ממול. הנוף מדהים, והפיסול הסביבתי משלים אותו. בחצר ממתינות עוד כמה אבנים גדולות שהובאו במיוחד מחו"ל, וגדי עוד לא התפנה להוציא מתוכן את הפסל הבא. בסטודיו עצמו תמצאו כבר כמה פסלי ברונזה בשלבי הכנה, לקראת התערוכה הבינלאומית "ארטאקספו" לפיסול ולציור שתיערך במיאמי באוקטובר. שני פסלים כבר מוכנים, והם מראים את המסיכות שמסתירות מי אנחנו באמת. "אנחנו כל הזמן משחקים", מסביר גדי, "כל הזמן מתחבאים". 

היצירות של גדי עשויות ברונזה וצבועות בצבעים עזים. את התבניות והיציקות הוא עושה באיטליה, שאליה הוא מגיח מדי פעם כדי לאשר את השלב הבא ושם גם רכש את מיומנות הפיסול בברונזה. בצעירותו ניהל את מטעי הקיבוץ והיה מפסל אחרי שעות העבודה, ולאחר מכן הפך את הפיסול לחלק המרכזי של חייו. בתוך הסטודיו יש עבודות שהשאיר לעצמו במהלך השנים, רובן פסלים, אבל יש גם ציורים. הוא זכה להכרה בינלאומית ועבודות שלו הוצגו במוזיאונים רבים בארץ ובעולם. מי שעבר, למשל, בטרקלינים בנתב"ג, נחשף לעבודותיו - שאינן מותירות אותך אדיש. למען הפרנסה הוא מקבל גם הזמנות ליצירות, שתמיד יהיו לפי סגנונו שלו. להזמנות ולתיאום ביקור: 050-7231924

בין החומוס לנוף 

התחנה האחרונה שלנו הפעם היא ביישוב כרמי יוסף, בדרך לתל גזר. לפני החפירות בתל ההיסטורי היפהפה של העיר המקראית הקדומה, קודם כל אנחנו נחשפים לנוף המדהים מהמצפה שהוקם למרגלות הכביש המוביל ליישוב. אפשר לראות מכאן מרחבים עצומים ממישור החוף, מנען ועד אשדוד. 

חומוס זרזיר // צילום: איתי אבירן

ואם כבר הגענו לנקודת התצפית, אי אפשר בלי לפקוד את "זרזיר", החומוסייה של זוהר בר און, שבמשבר ההיי־טק של 2008 נפלט מהעבודה והתחיל לעשות באהבה את מה שהוא באמת אוהב. ומתברר שלא רק זוהר אוהב את מה שהוא עושה; התורים הארוכים בימי שישי ושבת יכולים לעכב את הלקוחות כמעט שעה עד שימצאו שולחן. אבל המנות המעולות, ובראשן מנת הדגל שהיא כמובן החומוס הטרי, שוות את ההמתנה. 

החומוס מוגש בלי תיבול מיותר, באיזון נכון בין הגרגירים לבין הטחינה. עדיף לבוא בבוקר, עם כל רוכבי האופניים, שבאים להתחיל את היום עם מנה של בריאות. להזמנות: 052-5333256

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו