תרגיל ג'וניפר קוברה // צילום: דו"צ

צה"ל תרגל מלחמה: "מסר לכלל הגורמים והאורחים באזור"

התרגיל המטכ"לי למפקדות ותרגיל העורף הלאומי דימו תסריט של מלחמה במעורבות איראן, עם למעלה מ-100 הרוגים • לראשונה השתתף בתרגיל מטוס ה-35-F

היום (ה') הסתיים התרגיל המטכ"לי למפקדות ותרגיל העורף הלאומי "עמידה איתנה", שהחלו ב-11 במרץ, שדימו בין השאר תסריט של מלחמה עם למעלה מ-100 הרוגים. לראשונה, השתתף גם מטוס הקרב החדש, 35-F בתרגיל. במקביל, ממשיך להתקיים התרגיל המשותף לצה"ל ולצבא ארצות הברית, Juniper Cobra, לשיפור המוכנות למגוון תרחישי הגנה משותפים.

במסגרת התרגיל המטכ"לי תרגלו המפקדות הראשיות בצה"ל ובהן הפיקודים המרחביים, האגפים והזרועות, תרחישי חירום שונים ומלחמה, במטרה לשפר את מוכנותם ולהעמיק את השיח האופרטיבי בין המפקדות. כמו כן, תורגלו תוכניות אופרטיביות ומבצעיות שונות ומגוונות. התרגיל תרגל תרחיש רב זירתי אל מול מגוון אתגרים ואיומים.

 

קצין בכיר בצה"ל אמר היום בשיחה עם הכתבים הצבאיים כי "אנחנו בשלהי שלושה תרגילים גדולים שהתקיימו השבוע: תרגיל המפקדות השנתי, תרגיל עמידה איתנה שהוא תרגיל העורף, והשנה גם תרגיל ג'וניפר קוברה המשותף לצה"ל ולצבא האמריקני. התרגילים עוסקים במוכנות למלחמה, ועשינו את זה במקביל לפעילות הביטחון השוטף והפעילות של המב"מ - המערכה שבין המלחמות. לפני כמה חודשים קיימנו תרגיל גייס בצפון ויחד עם האימונים הטקטיים לכוחות החי"ר והחזרה שלהם ל"17-17", כאשר חצי מהזמן הם באימונים, זה מביא אותנו לרמת מוכנות טובה יותר ממה שהיה בעבר מאז שנת 2000".

 

בראש מנהלת התרגיל עמד האלוף יאיר גולן, סגן הרמטכ"ל לשעבר, שתרגל את צה"ל במגוון איומים באוויר, בים, ביבשה ובסייבר. "ההבנה שלנו היא שבכל תרחיש העורף הוא החזית השנייה, והוא מקבל משאבים ותשומות. התמודדנו בתרגיל עם תקיפות בסייבר ועם המציאות האסטרטגית המורכבת שכוללת נוכחות רוסית בסוריה וחיבורים בין גורמי הציר הרדיקלי ובראשם איראן, המנצלת את אחיזתה במרחב הסורי. התרחיש אתגר אותנו במצבים חמורים", מספר הקצין הבכיר.

 

כוחות אמריקאים וישראלים בתרגיל המשותף // צילום: דו"צ

 

על התרגיל המשותף עם צבא ארה"ב, הג'וניפר קוברה, אמר הקצין הבכיר: "יש פה פריסה רחבה מאד של כוחות אמריקנים שמעבים ויוצרים אינטגרציה עם יכולות הגילוי והיירוט שלנו. יש כאן היבטים נוספים של סיוע לוגיסטי וחימושים תוך כדי לחימה. יש כאן מסר לכלל הגורמים באזור וגם לאורחים באזור: אנחנו בברית עם ארה"ב שהיא לא רק אסטרטגית, אלא מתורגמת גם להיבטים טקטיים. לצד השני התרגיל היה הרבה יותר מאתגר. הייתה כאן הזדמנות להביא את מלוא עוצמתו של צה"ל בהגנה ובהתקפה, באש, בים, ובסייבר. עכשיו ניכנס לסיכומים וגיבוש תוכנית עבודה".

 

בניגוד לתרגילים שדימו מלחמות שהחלו לפתע, התרגיל הפעם דימה מלחמה שפורצת לאחר הסלמה מדורגת. "זה אילץ אותנו להתחיל תרגיל כאשר חלק גדול מהאויבים שלנו נמצאים כבר בהיערכות חירום", מסביר הקצין הבכיר. "תרגלנו את כלל הזירות, כאשר האיום החמור יותר הוא בזירה הצפונית, אבל גם למעורבות פעילה וישירה של איראן. התרחיש היה מאד מאתגר לעורף שנדרש לשגרת חירום".

תרגיל המלחמה דימה את כל התרחישים האפשריים במלחמה עם ישראל. "בתרגיל היו למעלה ממאה נפגעים", מספר הקצין. "היה שיח ער עם הקבינט, אבל תשאלו את הדרג המדיני על השתתפותו. כל עוצמתו של צהל תורגלה עם כלל המשאבים הלאומיים".

 

בתשובה לשאלה האם מטוס החמקן החדש, 35-F השתתף בתרגיל ענה הקצין: "בתרגיל תורגל מה שיש בידי צהל ב-2018".

 

תרגיל פיקוד העורף // צילום: דו"צ

 

על הזירה הצפונית אומר הקצין הבכיר: "בתרגיל תורגל גם הקשר עם הרוסים בסוריה, מה ניתן לתאם איתם ומה לא ניתן לתאם איתם. זה קשור להבנה שלנו איך לפעול בלי לפגוע באינטרסים רוסיים. האם תורגל תמרון קרקעי בתרגיל? לתמרון יש חלק חשוב בהשגת ההישג הכולל. בהפעלת מלוא עוצמתו של צה"ל להסרת האיום על העורף. המהלך ההתקפי העיקרי היה בזירה הצפונית אבל גם בזירות נוספות".

 

בתוך המוכנות למלחמה בחזית הצפונית והדרומית, תורגלו גם תרחישים של ניסיונות לתקוף בלב שטח ישראל. "תורגלו תוכניות ההגנה מול תרחישי פשיטה של האויב לתוך שטח ישראל", מספר הקצין. "היו פה גם תרחישים קשים שגם כלי טייס של חיל האוויר הופלו והצורך של חיל האוויר להמשיך לפעול". בין התרחישים שתרגלו הכוחות: תרגילי חילוץ באתרי הרס, פינוי וקליטת מפונים ודליפת חומרים מסוכנים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...