הם מסייעים לתפקוד מערכת העצבים, לפעילות העיכול ולמניעת דלקות בדרכי השתן - וזה רק על קצה המזלג • הימים הקרירים הם שעתם היפה של פירות היער • מתוך מדור "לצאת מהכורסה" במוסף "בריאות היום"
"מפחיתים את הסיכוי למחלות לב ולסרטן" // צילום: GettyImages // "מפחיתים את הסיכוי למחלות לב ולסרטן"
אנחנו מכירים אותם קפואים, בטמפרטורת החדר, מנשנשים אותם בכפית, בתוך היוגורט או בשייק, אבל האם עצרתם לחשוב עד כמה פירות היער בריאים לכם? התשובה היא מאוד. אם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, כדאי לכם לארח בתפריט היומי את משפחת פירות היער. עם הקטגוריה הזו נמנים תותים, אוכמניות, פטל אדום, פטל שחור, חמוציות, דובדבנים וגוג'י ברי.
לפי הגר שפר, נטורופתית שפיתחה את תוכנית התזונה CLEAN EATING, "פירות היער הם פירות קטנים הגדלים בעיקר ביערות במדינות קרות. בארץ אפשר למצוא אותם בעיקר ברמת הגולן, והיום אפשר למצוא אותם ברשתות המזון כשהם טריים, אך בעיקר אפשר להשיג פירות יער קפואים או מיובשים".
מהי החשיבות של פירות היער?
"פירות יער נחשבים למזונות על (סופר־פוד) משום שהם מכילים כמות גדולה של נוגדי חמצון חשובים, המפחיתים את הסיכון למחלות לב ולסרטן. נוסף על כך, פירות היער מחזקים את דופן כלי הדם, בעיקר כלי דם קטנים, ואפילו מתקנים נזקים קיימים בכלי הדם, ובכך הם משפרים משמעותית מצבים של בעיות לב וכלי דם".
חיזוק למערכת החיסונית
כמו כן, מוסיפה שפר כי "פירות יער מכילים כמות גדולה של ויטמינים, כגון E ו־C, אשר מחזקים את מערכת החיסון ומחזקים באופן כללי את עמידות הגוף למחלות. השילוב בין נוגד החמצון לוטאין, ויטמין E ו־C בפירות היער מפחית סיכון למחלות עיניים ניווניות".
לדברי שיר פילצביץ, דיאטנית קלינית בשיטת ההרזיה "חצי שירה", "פירות היער הם מוצר שהישראלים פחות שמים עליו דגש כי הם לא כל כך נפוצים בארץ. פירות היער מסייעים בהפחתה של תהליכים דלקתיים ומונעים את ההצטברות של הכולסטרול הרע, שנוטה לעבור חמצון ולהצטבר בדופנות העורקים. מעבר לכך, הם מכילים סיבים תזונתיים שמסייעים לפעילות מערכת העיכול. הערכים שלהם נהדרים, לדוגמה, ב־100 גרם פטל (ששווה מנת פרי) יש 45 קלוריות, 10 גרם פחמימות שמתוכם 5 גרם סיבים וכמות אפסית של שומן, כך שהערכים התזונתיים טובים מאוד".
שפר מוסיפה כי "יש לפירות יער השפעה חיובית על תפקוד מערכת העצבים. האוכמניות, למשל, יעילות בכל הנוגע להאטת נזקים ניווניים, ואף משפרות את היכולת המנטלית. פירות יער, ובעיקר חמוציות, עוזרים למנוע דלקות בדרכי השתן בזכות נוגדי החמצון, המקשים על החיידקים להיצמד לדופנות הרירית במערכת השתן. פירות יער אף נחשבים ליעילים בהאטת הזקנה בזכות הכמות הגדולה של נוגדי החמצון שהם מכילים, אשר מאטים את הנזק לתאים של הרדיקלים החופשיים".
ומה לגבי הערך הגליקמי שלהם?
לדברי פילצביץ, "הערך הגליקמי של פירות היער נמוך, מה שגורם לעלייה מתונה ברמות הסוכר בדם, ולכן נעדיף מזונות מסוג זה. בעיקר במצבים של סוכרת נבחר במזונות שלא יגרמו לנו עלייה ברמות הסוכר".
הערכים נשמרים בהקפאה
"במחקר שפורסם ב־'British Journal of Nutrition' בדקו עלייה של רמות סוכר בדם לאחר ארוחה המורכבת רק מאכילת מאכלים המכילים סוכר, לעומת ארוחה המורכבת מסוכר וממחית של פירות יער מסוגים שונים, וראו שאחרי הארוחה עם פירות היער הרמות עלו בצורה איטית באופן מובהק והגיעו לשיא אחרי שעתיים וחצי, לעומת הסוכר הרגיל שנספג בצורה מהירה יותר בדם. זה מראה שפירות יער מפחיתים את ספיגת הסוכר בדם".
אילו פירות יער נחשבים טובים יותר?
"פירות היער שנחשבים טובים יותר הם האוכמניות, החמוציות והגוג'י ברי. הכמות המומלצת ביום היא כוס של פירות יער טריים או קפואים כמנת פרי", מפרטת שפר, "פירות יער מיובשים, כגון גוג'י ברי או חמוציות, כדאי לשלב בתפריט בכמות של שתי כפות ביום. כדי ליהנות מכל היתרונות של פירות היער מומלץ לא לבשל אותם".
פילצביץ מוסיפה כי "בנוגע למוצרים הקפואים, דווקא כאן ההקפאה היא מהירה ולא פוגעת בערכים התזונתיים, ואפילו מתקבלים ערכים גבוהים יותר - כי ההקפאה נעשית בצורה מהירה לאחר הקטיף".
אורית אברהם
"אחרי התהליכים שעברתי, בחרתי לעזור לאחרות לצאת מאותו המצב"
עד גיל 18 שקלה אורית אברהם 118 ק"ג. "הייתי חיה לצד החיים ולא חיה באמת, מלאה ברחמים עצמיים. בגיל 18 הייתי צריכה להתגייס, הכניסו אותי לוועדה שהחליטה שאם אני רוצה להתגייס אני צריכה לרדת 7 ק"ג, ובשבילי זה לא היה בר השגה. בסוף פטרו אותי מהצבא והרגשתי עוד יותר בודדה".
במקום זאת התנדבה אברהם למשמר האזרחי, שירות שבמהלכו נפצעה בתאונת דרכים באופן אנוש. "הייתי מחוסרת הכרה, שמעתי הכל ופתאום רציתי לחיות. נלחמתי על חיי. עברתי שיקום של שנה עם פוסט־טראומה ואז השמנתי כי האכילה הרגשית שלי התעצמה, עד שהגעתי למשקל שיא של 130 ק"ג", היא נזכרת. בתהליך השיקום החליטה אברהם לעשות שינוי והשתתפה בתוכנית "לרדת בגדול". אף שהודחה בשלב מוקדם היא המשיכה את התהליך, השילה 30 ק"ג והצליחה לשמור על משקלה. עם זאת, כעבור זמן מה היא מצאה את עצמה במשקל של 102 ק"ג והחליטה לעבור ניתוח לקיצור קיבה - שלא עזר.
המפנה חל כשאברהם הבינה שהכל בראש - והחלה ללמוד NLP, גישה המציעה מיומנויות פסיכולוגיות כדי ליצור שינוי רגשי והתנהגותי. "נפתחתי לעצמי, הערכתי את עצמי ומצאתי זוגיות", מספרת אברהם, "הטיפול ממש עזר לי מהמקום הנפשי והרגשי, והתוצאות לא איחרו להגיע. התחתנו כשאני במשקל 75 ק"ג ונכנסתי להיריון". שנה חלפה מאז הלידה, ואברהם (34) שמחה לבשר שהיא בדרך הנכונה. "בגלל התהליכים שעברתי ואני עדיין עוברת, החלטתי ללמוד NLP ולעזור לאחרות לצאת מהמצב שבו הייתי. כיום אני מלווה נשים בתהליך הנפשי של אכילה רגשית", היא מסכמת בסיפוק.