הקמת יקב רמת הגולן בשנת 1983 נחשבת לאירוע מכונן בתולדות היין הישראלי. אחרי שנים של עשייה, בינונית ברובה, התאחדו כמה מושבים וקיבוצים מרמת הגולן, ובעזרת מומחים אמריקנים ושיטות עבודה שלא היו מוכרות כאן באותם ימים, הוכיחו שאפשר לעשות בישראל יינות איכותיים, אפילו איכותיים במיוחד. יקב רמת הגולן הציב סטנדרטים שלא היו מוכרים עד אז, וסחף בעקבותיו את הענף כולו. לטוב ולפחות טוב.
באותה שנה ניטעו כרמי היין הראשונים של קיבוץ אורטל, שסיפקו במשך שנים חומר גלם איכותי ליקב רמת הגולן. בשנת 2009, ביוזמתו של חבר הקיבוץ היינן אילן זעפרני, ניטעו באדמות הבזלת של הקיבוץ 30 דונם נוספים של כרמים עצמאיים, ויקב אורטל יצא לדרך.
כבר בפגישה הראשונה שלי עם היינות מאורטל, בקיץ 2012, היה ברור לי שהיקב הזה לא מנסה להיות עוד שיבוט של יקב רמת הגולן, אלא ללכת לכיוון חד, רענן ומתון, שידבר אל צרכני היין בני זמננו יותר מאשר אל ההורים שלהם. לפחות על פי הטעימה, שהתקיימה לא מזמן בתל אביב, זה די מצליח לו.
אורטל, ויונייה 2014
ליין, שתסס בחביות עץ והתיישן בהן תשעה חודשים, יש ריחות טובים של פירות טרופיים ופירות לבנים, פרחים, עשב קצור ותבלינים מתוקים. המרקם שלו שמנוני מעט, המבנה מוצק, טעמי הפרי מאוזנים בחמיצות טובה והסיומת ארוכה ומתובלת. לטעמי הוא ממשיך לשמור על מעמדו כאחד מיינות הוויונייה הישראליים המוצדקים ביותר. המחיר: כ־100 שקלים.
אורטל, תל שיפון 2012
תל שיפון, הקרוי על שמו של הר הגעש הכבוי המשקיף לכרמים של אורטל, הוא בלנד של קברנה סוביניון, סירה ומרלו שמתיישן שנה בחביות. היין, שבשנה שעברה הציג ריחות עשירים של פירות סגולים, משולבים בריחות בשר מעושן ותבלינים, נרגע מעט, והזמן שעבר עליו בבקבוק הפך אותו להרמוני ונעים לשתייה אפילו יותר מבעבר. יין אדום שאפשר לשתות גם בקיץ. המחיר: כ־85 שקלים.
אורטל, מרלו 2012
2012 היתה שנה חמה גם בצפון רמת הגולן, והשפעת מזג האוויר ניכרת היטב במרלו, שהתיישן 20 חודשים בחביות. הוא מרגיש מעט בוגר לגילו, עם ריחות של פירות בשלים, תבלינים, עלים יבשים, קלייה ותבלינים מתוקים. המבנה שלו רך, המרקם נעים, החמיצות טובה והסיומת מורכבת ומתובלת. המחיר: כ־140 שקלים.
אורטל, סירה 2012
על הסירה, כך נראה, הקיץ של 2012 עבר בנעימים. ככה זה כשרגילים לאזורים חמים. היין, שהיה המרשים ביותר בטעימה, הוא בעל ריחות רעננים של פירות שחורים ופירות יער, פרחים, אדמה, בשר מעושן ותבלינים מתוקים. במפגש שלו עם החך התגלה יין עשיר ומוצק, עם טעמי פרי מרוכזים, חמיצות טובה מאוד וסיומת מתובלת. המחיר: כ־140 שקלים.
אורטל, געש 2013
לא מעט יינות בסגנון בורדו נעשים בישראל, והתחושה, שלי לפחות, היא שאנחנו לא באמת זקוקים לעוד אחד. היין הזה, שנעשה מענבי קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק והתיישן 20 חודשים בחביות, גרם לי להרגיש קצת אחרת. בעיקר הודות לריחות הפרי האדום הטרי והקריר, עשבי התיבול והתבלינים המתוקים, המרקם הרך, החמיצות הטובה והסיומת הארוכה. המחיר: כ־130 שקלים.
אורטל, קברנה סוביניון 2013
אולי זו שנת הבציר הקרירה יותר, ואולי זה הניסיון שנצבר בכרם וביקב, אבל בדומה לגעש 2013, גם הקברנה סוביניון היה קריר יחסית, עם ריחות של פירות שחורים מוצקים וטריים ותבלינים מתוקים, מרקם עשיר וקטיפתי שנתמך בחמיצות טובה מאוד וסיומת ארוכה אך לא מכבידה. מתברר שאפשר לעשות יינות כאלה בישראל, ונשאלת השאלה: למה כל כך מעט? המחיר: כ־140 שקלים.
yairgath@gmail.com