כמעט 52 שנה חלפו מיום הוצאתו להורג של אדולף אייכמן, ואתמול נחשפה לראשונה פעילותה של יחידה א'1, היחידה המיוחדת שהוקמה בשירות בתי הסוהר לשמירה על בכיר הנאצים שנשפט בישראל ולהוצאתו להורג.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אתמול נחשפו גם הסוהרים ששמרו על אייכמן והיו שותפים לתלייתו, וגם הסוהר שהשליך את גופתו לתא השריפה. "היו מי שבשניות האחרונות עוד ניסו לתלוש שערות מראשו", נזכר שלום נגר, הסוהר שהופקד על שריפת הגופה.
בכנס מפקדים מיוחד בראשות נציב בתי הסוהר אהרן פרנקו, הציגה יחידת המורשת של השב"ס סרטון מיוחד, המשחזר את שלבי הקמת היחידה ואת פעילותה במשך ששת החודשים מתום המשפט ועד לתאריך 1.6.1962 כשנתלה אייכמן, גופתו נשרפה ואפרו פוזר בים.
השחזור הסתמך על עדויות גמלאי הארגון שהוזמנו לכנס, ומהן עלה כי ביחידה היו 22 סוהרים וארבעה קצינים, שנבחרו בקפידה, חלקם אף ניצולי שואה.
מסוהרי היחידה, בראשות אברהם מרחבי, נדרש לשמור על האסיר שלא ייפגע, שלא יברח ושלא יתאבד עד ליום תלייתו. לצורך כך הוקצו שלושה סוהרים במשמרת: הראשון בתאו, השני מחוץ לתא וסוהר נוסף חמוש בעוזי בשער הכניסה לאגף.
כן נחשפו לראשונה מסמכים נדירים שהובאו על ידי יעלה זאבי, בתו של גונדר אריה ניר ז"ל, ששימש באותה עת נציב שב"ס.
המסמכים משקפים את הדאגה של בכירי השירות ואת הלבטים הקשים שליוו את ההחלטה על העברתו של אייכמן לאחריות שב"ס מאחריות "לשכה 06" של המשטרה.
עובדיה זקוטו, שהיה מסוהרי היחידה, סיפר בהתרגשות: "עשינו את מה שעשינו מתוך נאמנות למדינת ישראל ולעם היהודי". פרנקו נעל את הכנס ואמר כי "מדובר בדוגמה אחת מיני רבות שבהן שירות בתי הסוהר היה שותף לתהליכים ולאירועים שליוו את מדינת ישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו