החזון של BTG: מדינת ישראל מובילה עולמית בייצור GMP ביולוגי

מנכ”ל BTG טל לוי מאמין שהמדינה צריכה לייצר לעצמה רגל כלכלית יציבה עם האצה ופיתוח תעשיית הביוטק שתניב רווח אדיר למדינה. עד שזה יקרה, BTG ממשיכה לצמוח ולהרחיב גם את המפעל שלה בבאר טוביה, מתוך הבנה שהבריאות של כולנו תלויה בכך

טל לוי. צילום: עופר חג'ג'

בשיתוף חברת BTG

טל לוי מסתכל על תעשיית הביוטק ומאמין שהיא יכולה לשנות את כלכלת ישראל, לא פחות. מבחינת מנכ”ל חברת BTG, הרחבת תעשיית הייצור הביולוגי צריכה להיות פרויקט לאומי. “ההצלחה הגלובלית של החברה בייצור וייצוא מוצרי ביוטק לחו”ל מוכיחה לאורך השנים את הפוטנציאל האדיר של הייצור המקומי”, הוא אומר. “ועם זאת, לצערנו, אנחנו אחת החברות היחידות המייצרות ומייצאות ביוטק בישראל”.

בניין BTG, צילום: יח"צ

BTG היא חברת end to end המבצעת תחת קורת גג אחת מחקר ופיתוח, ייצור, אבטחת איכות, בקרת איכות, IP ורגולציה. החברה פיתחה ומייצרת מסחרית שלושה מוצרים עיקריים: חומצה היאלרונית המיוצרת על בסיס תסיסת חיידקי Streptococcus, FSH (הורמון מגרה זקיק) לשימוש בטיפולי פוריות המיוצר בתרביות תאים, והורמון גדילה רקומביננטי המופק מחיידקי E. Coli  ועוד מוצרים בהנדסה גנטית וייצור ביופרמצבטי.

לפני כ-18 שנה נרכשה החברה על ידי Ferring השווייצרית, כשפעילות החברה בישראל ובחו”ל ממשיכה לצמוח. בחברה מועסקים כיום 380 עובדים והיא ממשיכה לגייס עובדים גם היום. מפעל הייצור שלה ממוקם בבאר טוביה, ולאחרונה הושקעו בחברה כספים ומשאבים לטובת הגדלת היקפי הייצור הביולוגי עבור חברת האם Ferring. “בתקופה שאני שומע על קושי וירידות בהכנסות ומשקיעים שלא רוצים לבוא, אנחנו מתרחבים. חברת האם החליטה השנה להשקיע עוד בהגדלת נפח הייצור בישראל, יש לנו צבר הזמנות קדימה ואנחנו עובדים במלוא המרץ כל הזמן”.

המהפכה כבר כאן

בעשור השלישי של המאה ה-21, הביו-פרמצבטיקה מבצעת מהפיכה אדירה בענף הרפואה ועתידה לשנות את העולם שהכרנו. תרופות המופקות מתהליכים ביולוגיים מהוות כיום כ-50% מכלל התרופות החדשות המתפתחות, רבות מהן מחליפות תרופות כימיות בהצלחה ומשנות את הטיפול במחלות כרוניות כגון: סרטן, מחלות אוטואימוניות, דלקות ונוספות.

התעשייה מעניקה הזדמנות אדירה לשפר את בריאות האדם בשנים הבאות, כשהחברה הבולטת בתחום בישראל היא BTG - חברת התרופות מבוססת ההנדסה הגנטית הוותיקה ביותר בארץ, המייצרת חלבונים ורב-סוכרים למטרות רפואה בתסיסה חיידקית ותרביות תאים.

לדברי לוי, במיוחד עכשיו, כשרגל ההייטק מתערערת, חשוב שתהיה למדינה רגל נוספת – תעשיית ביולוגיה תהליכית לייצור תרופות. “חלק גדול מההכנסות של חברות הפארמה הגדולות בעולם מגיע מתרופות ביולוגיות. אימונותרפיה זה הדבר הבא, ולישראל יש הרבה מה להציע גם בשדה הזה. אם נשכיל לקחת את זה למקום של ייצור מקומי וייצוא, זה יכול להיות הקטר הבא של כלכלת ישראל. הביוטק יכול לעשות לפחות חצי מהיקפי הייצוא שההייטק עושה ופוטנציאל הרווח למדינה אדיר, לו הממשלה תכיר ותתמוך בכך. יש אינספור משרות שניתן לפתוח ולחזק את הכלכלה הישראלית. זה סיפור של קהילה שלמה שיכולה להתפתח כאן”.

היכן זה נעצר כיום?

“יש שלבים של מחקר באוניברסיטאות והתחלה של תהליכי פיתוח, אבל כשזה מגיע לשלב הקליני אין כמעט מי שעושה את זה בארץ. מרבית החברות שנפתחות בתחום נמכרות באקזיט. בסוף רוב הפעילות נעצרת בקבוצת קטנה וחשובה של יזמים, חוקרים, קרנות הון סיכון ואוניברסיטאות. אם נשכיל לקחת את זה צעד נוסף קדימה בשרשרת ונצליח בתמיכת הממשלה לייצר כאן תעשיית ייצור וייצוא, המדינה תרוויח ומגזרים רבים נוספים ייכנסו למעגל ההצלחה”.

אילו מהלכים חשובים ופורצי הדרך ביצעה החברה בשנים האחרונות?

“כמרכז הפיתוח והייצור הביולוגי העולמי של Ferring, הושקעו ב-BTG משאבים משמעותיים לביסוס המשך הייצור והייצוא מישראל של מוצרי מפתח עבור חברת האם”.

תעשיית הביוטק, בשונה מההייטק שמתבססת ברובה על שכבה מסוימת, תורמת לשכבות אוכלוסייה רבות ונרחבות. “במפעל ייצור ביופרמצבטי, נפתחות כמחצית של המשרות לצווארון כחול, ומגייסים עובדים מכל המגזרים והרקעים.

אנחנו מגייסים אנשים ומטפחים אותם מבחינת ידע, שכר ותנאים, וזה משפיע על מעגלים נוספים ועל המשפחות שלהם. לשמחתי, ילדים של עובדים שלנו החליטו ללכת וללמוד את התחום בעקבות מה שההורים שלהם עושים, ניתן לראות את ההשפעה החיובית. עבודת הצוות בחברה היא כתף אל כתף של מדענים ואנשי טכנולוגיה לצד מהנדסים וטכנאים בנוסף לכך, אנחנו מעורבים ותומכים בקהילה בפעילויות שונות שאנו מקיימים עם העובדים ובתרומות”.

מה היה רגע של פריצת דרך?

“פריצות דרך הן בעיקר כשמתקבלים אישורים של תרופות חדשות. אנחנו עובדים קשה במשך כעשור בפיתוח ומשקיעים המון משאבים, וכשמגיע האישור של ה-FDA או של רשויות אחרות, זהו רגע מכונן ואדיר.

היום החברה מאושרת, מייצרת ומשווקת כמעט בכל העולם. זהו אושר וסיפוק אדיר, שאתה יודע שתוכל לעזור למטופלים ולבני משפחותיהם ברחבי העולם. בסופו של דבר, מה שאנחנו עושים פה הוא לייצר ערך למטופל במרכז, זה סיפור ההצלחה האמיתי”.

מהם ההזדמנויות והאתגרים הניצבים בפני הענף שלכם בימים אלו?

“חסרה לנו תעשייה ביולוגית מקצה לקצה ברמה של GMP 

(Good Manufacturing Practice), שתתמוך בהמשך פיתוח והבאת מוצר למסחור. כדאי שהממשלה תבין שיש כאן סוג של כשל שוק, כאשר מחקר ופיתוח לא מגיעים לתעשייה כה מניבה. צריך לתמוך בפיתוח וייצור תרופות מקור ביולוגיות שיכולות לספק 15 שנה ויותר של ייצור וייצוא, במקום להתמקד ברצון לייצר אקזיט מהיר בזמן קצר”.

מה החזון שלכם לעתיד?

“החזון הוא שישראל תהפוך למובילה עולמית בתחום ייצור התרופות הביולוגית והכלכלה הישראלית תזכה לעוד בסיס איתן, שהיסודות שלו כבר קיימים”.

טל לוי מנכ”ל BTG מזה 7 שנים. 17 שנים בחברה

השכלה: תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול  בבן גוריון, תואר שני בלימודי משפט בבר אילן, תואר שני GMBA Healthcare Innovation בבינתחומי.

תפקידים קודמים: סיים לאחרונה ניהול במקביל של חברה בפינלנד לייצור תרופה אימונותרפית לסרטן שאושרה לשיווק על ידי ה-FDA, משמש כדירקטור בחברות שונות. חבר בארגון 8400.

תחביבים: לעבוד בגינה.

מוטו מוביל:  Put The Bar High (בעיקר ברגעי משבר)

חלום אישי שאתה רוצה להגשים: “הקמת חווה טיפולית בשילוב מחלבת עזים שבה יוכלו לעבוד המטופלים”.

התעשייה מעניקה הזדמנות אדירה לשפר את בריאות האדם בשנים הבאות, כשהחברה הבולטת בתחום בישראל היא BTG - חברת התרופות מבוססת ההנדסה הגנטית הוותיקה ביותר בארץ, המייצרת חלבונים ורב-סוכרים למטרות רפואה בתסיסה חיידקית ותרביות תאים.

 

ניהול והפקה עינת פרידמן 

בשיתוף חברת BTG

כדאי להכיר