החברה שהופכת את חזון הבשר המתורבת למציאות

חברת ביובטר פיתחה טכנולוגיה מתקדמת מבוססת צמחי טבק שמצמצמת את עלויות ייצור הבשר המתורבת ומאפשרת ייצור המוני של בשר מתורבת בעלויות מופחתות. הכירו את החוקרים הישראליים שמשנים את העולם, ועל הדרך, נרתמים למלחמה בהתחממות הגלובלית

דנה ועמית, חברת ביובטר, צילום: איתן טל

בשיתוף ביובטר

צמד המילים “בשר מתורבת” עלה לראשונה לכותרות ב-2013, כשבמעבדה בהולנד דיווחה על ייצור המבורגר מתאי בקר שגודלו בתרבית במעבדה. העלות הייתה כ-300 אלף דולר. מאז הושקעו בתחום מיליארדי דולרים ובעזרת טכנולוגיה ומחקר מתקדמים מתאפשרים פתרונות פורצי דרך וברי השגה. יחד עם זאת, ישנם חסמים טכנולוגיים נוספים שחייבים להיפתר על מנת להפוך את הבשר המתורבת למציאות.

ישנן סיבות רבות וכבדות משקל לייצר בשר מתורבת. החל מסיבות אתיות, דרך סיבות סביבתיות ועד לסיבות בריאותיות. מדוע אם כן, הבשר המתורבת עדיין לא נמצא על הצלחת שלנו? הסיבה לכך נעוצה בהשקעות הענק הדרושות לבניית תשתית ייצור ועלויות הייצור עצמן.

”כדי לייצר בשר מתורבת במעבדה, דרושים חלבונים הקרויים גורמי גדילה”, מסביר ד”ר עמית יערי, מנכ”ל חברת ביובטר, “גורמי הגדילה נדרשים על מנת לשלוט בתהליכי התמיינות וחלוקת התאים. גורמי הגדילה הקיימים כיום עבור בשר מתורבת מגיעים מעולם הפארמה והמחקר והם יקרים מאוד כך שייצור בשר מתורבת עדיין אינו תהליך כדאי כלכלית”.

טכנולוגיה המבוססת על צמחי טבק

חברת ביובטר פיתחה טכנולוגיה חדשנית ומתקדמת המבוססת על צמחי טבק לייצור המוני ומוזל של גורמי גדילה. החברה נושאת בשורה מהפכנית לשוק הבשר המתורבת, כשהיא הופכת את כל התעשייה הזו למשתלמת, רווחית, ולראשונה – ברת ביצוע. החברה נוסדה על ידי פרופ’ עודד שוסיוב, יזם סדרתי וחוקר באוניברסיטה העברית, ד”ר דנה ירדן, רופאה ומומחית עסקית בתחום הביוטק ואבי צור, תעשיין ואיש חזון החותר לשימוש חיובי בצמח הטבק. החברה גייסה עד עתה כ-15 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים ואף משתתפת בתוכניות של רשות החדשנות ושל Good Food Institute. 

כיצד הטכנולוגיה שלכם פועלת?

“חברת ביובטר פיתחה טכנולוגיה לייצור גורמי גדילה מצמחים כחלופה, וזה מה שלמעשה מוזיל באופן משמעותי את עלויות הייצור שלהם. המערכת מפיקה ומטהרת חלבונים מצמחי טבק תוך שימוש במערכות מולקולריות מתקדמות ובכך מאפשרת ייצור המוני של מוצר ברמה גבוהה”, אומר ד”ר יערי, “מכיוון שהפיתוח שלנו מאפשר ייצור של גורמי גדילה מצמחים שגדלים בשטחים פתוחים, אנו יכולים למעשה לייצר בכמויות אדירות ובעלויות מופחתות שצפויות להפחית באופן דרמטי את עלויות הייצור של בשר מתורבת”.

כיצד החברה הוקמה?

“כשחברתי לפרופ’ עודד שוסיוב, היזם והשותף שלי לחברת ביובטר, בחנו יחד שימושים אפשריים לייצור חלבונים בטבק”, מספרת ד”ר דנה ירדן, מנהלת פיתוח עסקי בחברת ביובטר, “עבדנו במשך שנים על ייצור מוזל של תרופה ביולוגית בצמחים, ובשנת 2020 החלטנו לעשות שינוי אסטרטגי מלא לחברה והפנינו את כל המשאבים לכיוון הפודטק מתוך הבנת הביקוש לגורמי גדילה עבור בשר מתורבת. לקחנו למעשה את הטכנולוגיה שכבר פותחה והתאמנו אותה לייצור גורמי גדילה, מתוך שאיפה להפוך את הרעיון של בשר מתורבת למציאות, באופן מואץ, ואנחנו על זה בכל הכוח”.

ד”ר עמית יערי הצטרף ומונה למנכ”ל חברת ביובטר בשנת 2016 והפך לחלק אינטגרלי בחברה. ד”ר ירדן אומרת: “אנחנו עובדים כצוות, עמית המנכ”ל ואני אחראית על הפיתוח העסקי והרגולציה. מרגע שעמית מונה למנכ”ל החברה, היכולות שלו באו לידי ביטוי מבחינת הראייה הרחבה, היכולת הטכנולוגית והראייה העסקית, והוא הפך להיות חלק מהצוות המייסד”.

אילו מהלכים חשובים ופורצי הדרך ביצעה החברה?

“יצרנו מספר שיתופי פעולה עם חברות בשר מתורבת, וקיבלנו אישור מחברות מתקדמות ומובילות בתחום, שהמוצר שלנו עובד. אנחנו מתקדמים לכיוון הקמת מתקן למיצוי חלבונים מצמחי הטבק, שעתיד לייצר כמויות משמעותיות של גורמי גידול עד שנת 2024”, אומר ד”ר יערי.

מהו הרגע המכונן במסלול הקריירה שלכם?

“אחד מהכישורים של דנה הוא היכולת לבנות אנשים וזה ערך חשוב מאוד שאנחנו מדגישים בחברה - להכשיר אנשים ולהצמיח אותם. הרגע המכונן שלי היה כשעודד ודנה הציעו לי לנהל את חברת ביובטר, והאמינו בי שאצליח להוביל את החברה”, אומר ד”ר יערי.

ד”ר ירדן מספרת כי “הרגע המכונן שלי היה כשלאחר עשור של יזמות, הגיע הרגע שבו ניצחנו בתחרות של הפודטק של 2022, אז הבנתי שכל הכוכבים מסתדרים – החזון, הטכנולוגיה והפריצה לשוק. החלום שלנו היה לעשות משהו טוב למען העולם, והוא הופך אט אט למציאות”.

כיצד ההצלחה שלכם משתלבת בהצלחת הכלכלה הישראלית?

“בישראל קמו מספר רב של חברות בשר מתורבת, חלקן גייסו הון עתק והן מהמובילות בתחומן בעולם. היכולת שלנו לייצר גורמי גדילה יאפשר לתעשייה זו לצמצם את הפער שעוד נותר עד לייצור המוני, בתקווה שמאדמת ישראל תבוא הבשורה”, אומרת ד”ר ירדן.

ת.ז.

ד”ר עמית יערי - מנכ”ל ביובטר

מקום מגורים ומצב משפחתי: קיבוץ עין דור, בזוגיות + 2

השכלה: דוקטורט בביוטכנולוגיה

תפקידים קודמים: מנהל תפעול בקולפלנט.

תחביבים: גינון, בישול

מוטו מוביל: להתמיד ולא לוותר.

חלום אישי שרוצה להגשים: להפוך את הגליל למרכז עולמי של חקלאות מולקולרית.

 

ת.ז.

ד”ר דנה ירדן - מנהלת פיתוח עסקי ורגולציה בביובטר

מקום מגורים ומצב משפחתי: תל אביב, זוגיות + 4.

השכלה: MD רפואה, תואר שני במנהל עסקים.

תפקידים קודמים: תפקידי ניהול ופיתוח עסקי.

תחביבים: כתיבה, טיולים.

מוטו מוביל: “עשיתי מלא חיים בטעויות שלי” (ציטוט: הילה שלג).

חלום אישי שרוצה להגשים: שביובטר תיהפך לחברה משמעותית בגליל ותספק מקומות עבודה רבים. שבזכותנו שוק הבשר המתורבת יקבל תנופה אדירה וימומש למציאות.

בשיתוף ביובטר

כדאי להכיר