מיעוט משקעים ורצף חריג של ימים חמים: נתוני חודש מרץ מעוררים דאגה

במכון המטאורולוגי מפרסמים סקירה הנוגעת לחריגות האקלים בחודש האחרון - שמעלה ממצאים מדאיגים • כמויות הגשם בצפון ובמרכז בחודש מרץ בחודש מרץ היו נמוכות בכחצי מחודשי מרץ האחרים • עוד עולה כי מרץ התאפיין בימים חמים באופן משמעותי - לעומת ימים קרים מאוד • גל החום בין ה-12-18 בחודש היה חריג באורכו - עם מקרים מקבילים רק ב-2010 ו-2004

"מחסור במקום בחוף". מבלים בחוף תל אביב, ארכיון , גדעון מרקוביץ'
"מחסור במקום בחוף". מבלים בחוף תל אביב, ארכיון. צילום: גדעון מרקוביץ'

ד"ר עמוס פורת, מנהל תחום השירותים האקלימיים בשירות המטארוגלוגי מפרסם היום (רביעי) סקירה בנוגע לחריגות האקלים בחודש האחרון, לפיה מרץ היה חם מהממוצע במידה ניכרת וכמויות הגשם היו קטנות מהממוצע".

על פי הסקירה, כמויות הגשם בצפון ובמרכז בחודש מרץ בחודש מרץ היו נמוכות בכחצי מחודשי מרץ האחרים, ולעיתים אף קטנות משליש.

מיעוט גשמים בצפון (ארכיון), צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

הנתונים מצביעים על המשך המגמה שאפיינה את כל עונת הגשמים הנוכחית - עם מיעוט גשמים משמעותי. מתחילת העונה, כמויות הגשמים ברוב אזורי הארץ הגיעו ל-50% עד 65% בלבד ביחס לממוצע לתקופות מקבילות, ובחלקים מאזור אף לפחות ממחצית ממנו. הדברים הופכים את מיעוט הגשמים לחריג ואף לחסר תקדים מאז החלו המדידות בחלק מהאזורים, כמו בצפון מזרח הארץ. 

על פי הנתונים, מרץ התאפיין בהפרשי הטמפרטורות חריגים ומשמעותיים, ביחס לשונות הגבוהה האופיינית באביב. כך שרר לפרקים מזג אוויר חם ושרבי באופן קיצוני לעומת מזג אוויר קר באופן כר. 

פורת מציים כי במישור החוף, בגליל, ברמת הגולן ובשומרון כמויות הגשם במרץ הגיעו ל-30% עד 50% מהממוצע בלבד. מיעוט הגשמים בלט עוד יותר בעמקי הצפון וברמת הגולן, שם הגיעו הכמויות ל-20% עד 40% מהממוצע (באזור עמק הירדן ירדו כ-10 מילימטרים בלבד). גם בהרי יהודה כמויות הגשם היו קטנות מהממוצע, אולם במידה מתונה יותר (60% עד 80% מהממוצע).
המחשה נוספת על מצבה הקשה של עונת הגשמים האחרונה מתבטאת גם מספר ימי הגשם מתחילת העונה. בצפון הארץ ובמישור החוף היו מתחילת העונה 30 עד 35 ימי גשם בהשוואה לממוצע של כ-50 ימים בצפון הארץ וכ-40 ימים במרכז הארץ. בהרי המרכז היו כ-25 ימים (הממוצע 35 עד 40) ובצפון הנגב היו כ-20 ימי גשם לעומת ממוצע של כ-25 ימים.

אילת. שיא חום לחודש מרץ נשבר , צילום: רונית זילברשטיין


בצפון הארץ מיעוט הגשמים הגשמים בולט בחריגותו. מהשוואת כמויות הגשם בעונה הגשומה עד סוף מרץ לבין העונות המקבילות בעבר, עולה כי מיעוט הגשמים באזור הוא קרוב להיות חסר תקדים מתחילת המדידות לפני יותר מ-70 שנה. בחלקים אחרים בצפון הארץ, חל מיעוט גשמים דומה או חמור יותר רק בעונה אחת או שתיים. גם במישור החוף המרכזי והדרומי ובהרי יהודה מיעוט הגשמים יוצא דופן, אך פחות חריג מאשר בצפון. באזור אשדוד–יבנה מיעוט הגשמים הוא חסר תקדים.

גל חום בבאר שבע (ארכיון), צילום: דודו גרינשפן

הסקירה מתייחסת לגלי החום ולטמפרטורות בחודש מרץ, ומציינת כי אורכו של רצף הימים החמים בין ה-12 ל-18 בחודש היה חריג ביחס לתקופה, כשרצפים דומים חלו רק ב-2004 וב-2010. באילת נקבע שיא טמפרטורה לחודש מרץ, עם 37.9 מעלות צלזיוס ב-16 בחודש. 

ד"ר פורת מציין כי "מרץ התאפיין בשונות גדולה של הטמפרטורות, בעיקר טמפרטורות המקסימום, עם ערכים גבוהים מאוד בחלק מהימים לצד ימים עם ערכים נמוכים בצורה יוצאת דופן". הוא מציין כי זהו אמנם מאפיין של תחילת האביב בו מזג אוויר נוטה להיות הפכפך, אך מסייג ומוסיף כי במרץ השנה, השונות היתה גדולה מהרגיל והדבר בא לידי בסטיית התקן הגדולה של טמפרטורות המקסימום היומיות. "מהשוואה לעבר, בצפון הארץ ובהרי המרכז סטיית התקן של מרץ הנוכחי היא הגדולה ביותר בהשוואה לחודשי מרץ ב-75 השנים האחרונות ובאזורים אחרים היא בין הגבוהות", סיכם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר