השירות המטאורולוגי הישראלי, פרסם היום (רביעי) סקירת סיכום ביניים לעונת הגשם 2024/25. עונת הגשמים הנוכחית "מתקרבת לסיומה, והצמחייה המצהיבה, שרק תגבר אחרי השרב הקרוב, מבהירה זאת היטב", נכתב בסקירה. המצב כה קשה עד שחוקרי השירות מציינים כי "גם אם יגיעו אירועי גשם משמעותיים בשולי העונה, תרומתם כבר תהיה די שולית".
הגשם לא מפסיק לרדת: מאגר מרום גולן, מלא במים / רשות ניקוז ונחלים כינרת
לדברי החוקרים, עונת הגשמים הנוכחית היא "אחת היבשות ביותר שנמדדו בישראל", כאשר כמויות הגשם שנמדדו בה הם סביב 50% בלבד מהכמות הממוצעת לסוף חודש מרץ במרבית תחנות המדידה בארץ. "מאז קום המדינה היו רק שנתיים עם כמויות דומות בממוצע הארצי: 1950/01 ו-1998/99".
בהשוואה לחריגות בעבר נמצא כי במרבית אזורי הארץ, העונה הנוכחית נמצאת בעשירון התחתון של השנים, ובאזורים רבים בצפון ובמרכז היא נחשבת לאחת משלוש השנים היבשות ביותר בהיסטוריה המדודה. למרות הדגש על היובש הקיצוני העונה, בסקירה ישנה התייחסות גם לאירועי הגשם החריגים והקיצוניים שהיו השנה באזור נחל אלכסנדר וזיכרון יעקב.
בצפון הארץ הבצורת כה קשה עד שהיא נחשבת לחמורה בהיסטוריה: באגן ההיקוות של הכנרת (גליל עליון, גולן, אצבע הגליל ועמק החולה) זו השנה היבשה ביותר, והיא שחונה עוד יותר משנת 1950/01. הפער בינה ובין השנה הבאה בתור מגיע באזורים רבים באגן ההיקוות ל-50 מ"מ ויותר.
בגולן, אחוז הגשם הממוצע לסוף מרץ מגיע ל-40% בלבד ובחלק מהתחנות אף פחות מכך. מדובר על מצב חסר תקדים בהיסטוריה המתועדת. המצב דומה ואף חמור יותר מזרחה ודרומה, מחוץ לגבולות ישראל אצל שכנינו באגן ההיקוות של נהר הירמוך.
כדי להמחיש את עוצמת הבצורת החריפה השנה צירפו חוקרי השירות מפה שהוכנה על ידי ד״ר נועם חלפון מאגף אקלים בשירות המטאורולוגי. במפה המוצגת ניתן לראות מימין את ההפרש בכמויות המשקעים שנמדדו ברחבי הארץ בשנה זו ביחס ל-72 השנים שקדמו (ניתן לראות את הגרעון הגדול בצפון המדינה) ובצד שמאל את מיקומה של עונת 2024/25 ביחס לעונות הגשם ב-72 השנים האחרונות. גם כאן ניתן לראות את המצב הקשה בשנה זו ביחס לכל שאר שנות המדידה בישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו