מומחה מרגיע: "הסיכויים שיגיע מיוון גל צונאמי - קטנים ביותר"

רעידות האדמה בסנטוריני הובילו לדריכות בישראל • מומחה לרעידות אדמה ממליץ להימנע מללכת לים בימים הקרובים • "המדינה צריכה להתעורר ולהתחיל להתכונן לכך"

הים התיכון. מסוכן לרחצה . צילום: גדעון מרקוביץ'

הדיווחים שמגיעים מיוון מהאי סנטוריני, על התחזקות החששות מרעידת אדמה חזקה, עוררו ביממה האחרונה בישראל חששות מגל צונאמי שינוע ממוקד הרעש לעבר חופי המדינה. תרחיש כזה, שפחות מוכר לישראלים, התרחש מספר פעמים בהיסטוריה של ארץ ישראל, ובמקרים מסוימים אף גרם לנזקים של ממש.

על רקע זה, ניסינו להבין עד כמה גדולה הסכנה כעת מגל צונאמי כזה וכיצד יש להיערך אליו. לשם כך, שוחחנו עם אל"מ (במיל') ד"ר אפרים לאור, מומחה לרעידות אדמה ולשעבר יו"ר ועדת ההיגוי להיערכות המדינה לטיפול ברעידות אדמה וראש המגמה לגאוגרפיה של אזורי אסון באוניברסיטת חיפה.

תיירים רבים כבר התפנו מסנטוריני, צילום: EPA

"ראשית, חייבים להדגיש שהיכולת לחזות תרחיש מסוג זה דומה ליכולת לחזות מה יקרה בסוריה בשנה הבאה", אומר ד"ר לאור ביחס לחששות הנוכחיים. הוא מוסיף כי תרחיש צונאמי דורש פרמטרים רבים שלא ניתן לנבאם מראש. "כרגע, בכל אופן, הסיכויים שיגיע מיוון גל צונאמי נראים לי קטנים ביותר. אם כי זה כמובן תלוי בהמון מידע שאין דרך לנבאו. בכל מקרה, אם תתחולל באי רעידת אדמה בעוצמה של יותר מ-6.5 דרגות, אז בוודאות יהיה צונאמי, אך לא בטוח בכלל שהוא יגיע לישראל".

מעבר לסכנת הגעת גל מיוון, מציין ד"ר לאור כי הסכנה הגדולה יותר קיימת דווקא לאורך חופי ישראל, בשל גלישת מצוקים. "סכנה שפחות מודעים אליה קיימת בארץ לאורך החוף, למשל באזור הכרמל, ראש הנקרה ובאזורים נוספים. המצוקים הללו רגישים, ולכן רעש אדמה קטן, בהתלכדות של מספר תנאים, עלול להביא לגלישת מצוקים משמעותית אל תוך הים. תרחיש כזה עלול ליצור מצב דומה לצונאמי, אם כי ההגדרה המדעית קצת שונה. בכל מקרה, במצב כזה עלול להיווצר גל משמעותי, ללא כל התרעה מראש. לא יהיה זמן להתארגן – רק לברוח במהירות מהחופים".

ד"ר לאור מוסיף כי תרחיש זה הופך למסוכן יותר דווקא בחורף, כמו בימים האחרונים, משום שהגשם מחליש את אחיזת הסלעים בחוף. "לגשם הזה צריך להוסיף גם זרימות תת-קרקעיות שאינן נראות בעין, וכך עלולה להיווצר תגובת שרשרת דמוית קוביות דומינו, שתגרום לגל מהיר שיפגע ויגרום לנזקים". לדבריו, "התרחיש הזה מסוכן בהרבה, כיוון שאם יהיה גל ביוון, תהיה התרעה, ואנחנו יודעים את קצב התנועה של גל כזה, ולכן ניתן להתכונן אליו. זאת בניגוד לתרחיש של גלישת מצוקים לים".

כשנשאל מה המלצתו לישראלים הנמצאים כעת בחופים, השיב ד"ר לאור: "אם היינו בקיץ, הייתי אומר לאנשים ללכת בימים הקרובים לסרט ולא לחוף הים. אלא שעכשיו חורף, ולכן אני לא חושב שיש הרבה אנשים בחופים. אם יש, כדאי שכמה ימים הם יישארו בבית".

ד"ר לאור ציין עוד כי במהלך מבצע שומר חומות התרחש גל צונאמי קטן שהגיע לישראל, אולם איש לא עסק בכך עקב האירועים הביטחוניים. "מכיוון שאף אחד לא נביא ולא יודע מה יקרה, כל העיסוק כרגע באפשרות לצונאמי הוא משום שאין לאנשים ולפוליטיקאים הרבה מה לעשות. אני רוצה לציין שבמהלך אירועי שומר חומות הגיע לארץ גל צונאמי בגובה של 10 סנטימטרים, ואף אחד לא עסק בכך. אז היה רעש אדמה חזק בים ליד האי כרתים ובעקבותיו נוצר גל צונאמי. אלא שהוא לא היה משמעותי, וגם היו לציבור דברים אחרים להתעסק בהם. עכשיו כנראה אין דברים נוספים לדון בהם. בפועל, הפרמטרים שנדרשים לחזות תופעה כזו הם נמוכים, ולהערכתי גם כעת הם אינם קיימים בכל הנוגע לחשש מהגעת גל צונאמי לישראל. עם זאת, צריך לדעת שתרחיש כזה באזורנו יכול להתחולל בכל רגע, והמדינה צריכה להתעורר ולהתחיל להתכונן לכך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר