טינטון - מצב בו שומעים צלצול, זמזום או שריקה מתמשכים באוזניים ללא מקור חיצוני – משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הטיפולים בתופעה עדיין מוגבלים, אך מחקר חדש מהאוניברסיטה לרפואה סינית מסורתית בצֶ'נגדוּ, שננסה להבין בעזרת Claude, מגלה קשרים מפתיעים בין מזונות יומיומיים לבין הסיכוי לחוות את המטרד הזה.
צוות שבדק את הקשרים בין 15 מרכיבים תזונתיים לטינטון גילה כי צריכה קבועה של ארבעה מזונות ספציפיים עשויה להפחית את הסיכון. מדובר בבשורה מרעישה (אם תסלחו לנו על השימוש בניסוח הזה בהקשר הנוכחי) ל-14.4% מהמבוגרים בעולם, הסובלים מטינטון.
הקשר בין תזונה לטינטון
רבים מהסובלים מטינטון מתארים כיצד המצב פוגע באיכות חייהם, מעלה לחץ, דיכאון, חרדה, ובמקרים קיצוניים, מחשבות אובדניות. למרות שהוא משפיע על כל כך הרבה אנשים, אין הסכמה רפואית לגבי מקורותיו, והתיאוריות נעות בין בעיות עצביות לבין פעילות חריגה באזורי מוח מסוימים.
הסקירה השיטתית החדשה, שפורסמה ב-BMJ Open, מהווה את הבחינה המקיפה ביותר עד כה של קשרים בין תזונה לטינטון. הניתוח כלל נתונים מעשרה מחקרים תצפיתיים, כאשר שמונה נכללו במטא-אנליזה פורמלית, והקיף יותר מ-300,000 משתתפים.
כאמור, המחקר חשף ארבעה מרכיבים תזונתיים בעלי יתרונות מגנים:
1. צריכה קבועה של פירות הראתה את היתרון החזק ביותר, עם סיכון נמוך ב-35.1% לטינטון.
2. צריכת מוצרי חלב הייתה קשורה לסיכון מופחת ב-17.3%.
3. צריכת קפאין קשורה ל-10.2% פחות מקרים.
4. צריכת סיבים תזונתיים נקשרה לסיכון נמוך ב-9.2%.
ממצאי הקפאין מאתגרים את התפישה המקובלת, שכן רופאים רבים ממליצים לסובלים מטינטון דווקא להימנע ממנו. בעוד שחלק מהמומחים חששו שקפאין עלול להחמיר את הטינטון על ידי הפרעה לשינה, המחקר מצביע דווקא על ההיפך.
צריכת פירות וסיבים תזונתיים הראתה קשרים מגנים חזקים. החוקרים מאמינים שיתרונות אלה עשויים לנבוע מההשפעה החיובית של סיבים על רגישות לאינסולין. מחקרים מצביעים על כך שרמות אינסולין גבוהות עקב רגישות נמוכה לאינסולין עלולות לשבש את סביבת האוזן הפנימית. בנוסף, סיבים ורכיבים תזונתיים מפירות עשויים לשפר את תפקוד כלי הדם ואת זרימת הדם לשבלול האוזן, וכך אולי להפחית את הסיכויים לנזק המוביל לטינטון.
גם מוצרי חלב נראו כמגנים, אם כי הסיבה המדויקת לכך אינה ברורה. חלק מהמחקרים מצביעים על כך שצריכת מוצרי חלב עשויה גם היא לשפר את תפקוד כלי הדם.
אילו מזונות לא הראו השפעה על טינטון?
מעניין לציין שהמחקר לא מצא קשרים משמעותיים בין טינטון לבין מספר גורמים תזונתיים אחרים שעשויים להיראות רלוונטיים, כמו ירקות, פחמימות, חלבון, שומנים ומים.
החוקרים בחנו גם צריכת שוקולד ופלבונואידים תזונתיים, אך אלה נחקרו רק במחקרים בודדים, ולא ניתן היה לכלול אותם במטא-אנליזה. מחקרים קודמים הציעו שפלבונואידים, הנמצאים בשפע בפירות וירקות, מציעים יתרונות נוגדי חמצון ואנטי-דלקתיים שיכולים תיאורטית להגן מפני אובדן שמיעה הקשור לגיל וטינטון. עם זאת, הממצאים ממחקר בודד שבחן את הקשר הזה לא תמכו בתיאוריה.
מבט לעתיד
בעוד שהמחקר מציע תובנות חשובות לגבי גישות תזונתיות פוטנציאליות למניעת טינטון, המחברים מכירים במגבלות חשובות: רוב המחקרים שנכללו היו חתכיים, מה שמקשה על קביעת יחסי סיבה-תוצאה. בנוסף, המספר היחסית קטן של מאמרים שנכללו משמעותו שחלק מהמרכיבים התזונתיים הנתפשים כמועילים (כמו ירקות וביצים) עשויים לא להראות הבדלים משמעותיים.
ובכל זאת, עבור כ-741 מיליון מבוגרים ברחבי העולם הסובלים מטינטון, ממצאים אלה מציעים תקווה שהתאמת התזונה שלהם עשויה לעזור בניהול או מניעת הבעיה – גם אם אינה מסוגלת למנוע אותה או לרפא אותה לחלוטין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו