רבים מדווחים על תופעה מעניינת: אחרי תקופה ממושכת ללא בשר - בין אם בשל צמחונות, טבעונות או דיאטה דלת-בשר - החזרה לצריכתו מלווה לעתים בקשיי עיכול ואי נוחות בבטן.
בסקירה שפורסמה ב-BBC, נבחנת השאלה האם הגוף שלנו באמת יכול "לשכוח" איך לעכל בשר. הנתונים מראים כי ברחבי העולם ישנה מגמה של ירידה בצריכת בשר - בבריטניה למשל, בין השנים 1980 ל-2022, צריכת בקר, חזיר וכבש ירדה ב-62 אחוז. הסיבות מגוונות: מודעות לבריאות, שיקולים אתיים, דאגה לסביבה, ולא פחות חשוב - עלייה במחירים.
ברשתות החברתיות מתנהלים דיונים סוערים בנושא, כאשר צמחונים וטבעונים משתפים חוויות של חזרה לאכילת בשר שלוותה באי-נוחות ואף כאבים. אז למה זה קורה?
פרופ' סנדר קרסטן, מומחה לתזונה מאוניברסיטת קורנל בארה"ב, מסביר ל-BBC כי למעשה אין כמעט מחקרים שבדקו את התופעה הזו באופן מסודר. "היעדר ראיות אינו אומר שהתופעה לא קיימת, זה פשוט שאנשים לא חקרו אותה", הוא מבהיר.
מבחינה ביולוגית, בשר הוא למעשה חומר שקל יחסית לגוף לעכל, בהשוואה לסיבים תזונתיים שנמצאים בפירות, ירקות וקטניות. הגוף שלנו מייצר אנזימים - חומרים שמזרזים פירוק מזון - שמסוגלים לפרק חלבונים ממקורות שונים, בין אם הם מהצומח או מן החי.
לכן, מבחינה תיאורטית, אין סיבה שהגוף "ישכח" איך לעכל בשר. זה שונה מהמקרה של אי-סבילות ללקטוז (סוכר החלב), שבו אנשים מסוימים לא מייצרים מספיק מהאנזים הספציפי שמפרק את הלקטוז.
התפקיד של חיידקי המעיים
אחד ההסברים המעניינים לקשיי העיכול שחווים אנשים שחוזרים לאכול בשר קשור לשינויים באוכלוסיית החיידקים במעיים שלנו. המיקרוביום, כלומר קהילת החיידקים שחיים במערכת העיכול, משתנה בהתאם לתזונה שלנו.
מחקרים מראים שהמיקרוביום יכול להשתנות במהירות מפתיעה - אפילו תוך יום אחד של שינוי תזונתי משמעותי. במחקר אחד שבו אנשים עברו לדיאטה המבוססת רק על מזון מן החי, נראה שינוי במיקרוביום כבר לאחר 24 שעות. עם זאת, כשהדיאטה הסתיימה, המיקרוביום חזר במהירות למצבו הקודם.
"למרות שיש הבדלים מסוימים בין המיקרוביום של אוכלי כל לבין זה של צמחונים, ההבדלים אינם קיצוניים, כל עוד אוכלי הכל צורכים גם מגוון של מזונות צמחיים", מסביר פרופ' קרסטן.
ישנה גם אפשרות, אם כי נדירה מאוד, של אלרגיה אמיתית לבשר, המכונה תסמונת אלפא-גל. במצב זה מערכת החיסון מזהה חלבונים מבשר כגורמים זרים ויוצרת תגובה אלרגית חריפה. אך זוהי תופעה נדירה שאינה קשורה להימנעות ממושכת מבשר, ויכולה להתפתח למשל בעקבות עקיצת קרציה.
מעניין לציין כי לפי המומחים, דווקא המעבר ההפוך - מתזונה עשירה בבשר לתזונה צמחית עשירה בסיבים - הוא זה שצפוי לגרום ליותר בעיות עיכול. "בהתאם לסוג הסיב התזונתי, יכולות להיות תגובות חזקות למדי כשהגוף לא רגיל אליהן", מציין פרופ' קרסטן.
לסיכום, אם אתם מתכננים לשנות את התזונה שלכם באופן משמעותי - בין אם להפחית צריכת בשר או לחזור לאכול אותו אחרי תקופה של הימנעות - מומלץ לעשות זאת בהדרגה ולהקשיב לאיתותים של הגוף. "הגוף האנושי הוא מאוד גמיש וסתגלן", מסכם פרופ' קרסטן. "הוא יכול להתמודד עם שינויים תזונתיים טוב יותר ממה שאנחנו נוטים לחשוב".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו